用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到底選擇做雞頭好定鳳尾好?
樓主: 芙蓉BB
go

到底選擇做雞頭好定鳳尾好?   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-3-30 09:45
DSE Cat C 取 a = Cat A 5
聯招 不同大學計法可有別

唔係好明,什麼是cat c? 什麼是cat a? 是不是cat c的科目即使取A, 大學計分時都只當5,只計5分?

monkeydiary 發表於 23-3-30 10:38
唔係好明,什麼是cat c? 什麼是cat a? 是不是cat c的科目即使取A, 大學計分時都只當5,只計5分?
...

Cat A/C 甲/丙類學科
Cat C 取 a 聯招可能多於5分 視乎大學

https://afterschool.com.hk/blog/143-%E5%A4%A7%E5%AD%B8-jupas-admission-score-%E6%94%B6%E7%94%9F%E8%A6%81%E6%B1%82/

AndreaLaaa 發表於 23-3-22 10:02
有時入到雞羣,係雞羣中做雞頭都唔容易,但入到鳳羣又唔一定做鳳尾既,有人可以遇強越強,有人遇弱變弱!
...

呢個非常同意。

其實雞頭同鳳尾大多情況下就不是同等實力,除非BANDING真的差很遠,B1A既級尾去B1B都唔會做到級頭,就算去B1C都應該唔得。相反,B1C或B1B既級頭插去B1A都唔會係級尾,我個人覺得可能比普通B1A中學既中位數還要好。

1A 同1B 學校分別巳好大 教學或課程 可以當然入英中 中一考到全級中間巳算達標 證明學生適合就讀 否則再補習-下 打好基礎
‹ 上一主題|下一主題