用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 平均分幾多以上先係B1生?
樓主: 芙蓉BB
go

平均分幾多以上先係B1生?   [複製鏈接]

cluo79 發表於 23-3-21 08:43

學能測驗只係同宜家pre S1功能差不多,同個人升中無關
其實果陣已經隱約知道, 學能測驗個成績係唔會直接影響自己個升中排名

但我諗果個年代D人普遍單純D, 唔會challenge學校, 學校老師叫到就做

利申: 1994升中

看看自己學校如何決定 band 1 生, 如 35%學生歸於 band 1. 如果你小朋友是在這 35% 內, 他就是 band 1。

樓主應該係小5生家長,之前考試可能有 a, b甚至c,擔心小朋友未能晉身B1。一般直資,自行都考慮小5全年成績,過去已成事實,努力考好之後呈分試吧,要知是否B1,要比對師兄師姐上幾年派, B1校情況,再比對自己級排名。考試幾多分不是重點,求學真不是求分數,是求級數。祝愈戰愈勇。

chuichuiyuiyui    發表於 23-3-26 10:48

Gud567567 發表於 23-3-20 18:07
覺得香港教育制度好崎形! 讀完6年自己的程度都係得個估字, 偏偏派位又要跟佢的排位, 但佢又唔比你知. 以前, ...

非常同意呀,尤其個rank order跟師兄師姐先最唔公平,但大抽獎又唔用返rank order俾叻嘅人抽先喎,結果級四十嘅人抽得仲好過級十嗰個,都唔知努力考呈分試嚟做咩。

bearclub 發表於 23-3-26 17:58
非常同意呀,尤其個rank order跟師兄師姐先最唔公平,但大抽獎又唔用返rank order俾叻嘅人抽先喎,結果級 ...

教育局唔想全部成績差的人全部集中同一堆學校,會好難教

bearclub 發表於 23-3-26 17:58
非常同意呀,尤其個rank order跟師兄師姐先最唔公平,但大抽獎又唔用返rank order俾叻嘅人抽先喎,結果級 ...
又啱喎,大抽獎跟Ro 揀學校先個公平值又高啲

10090 發表於 23-3-26 18:05
教育局唔想全部成績差的人全部集中同一堆學校,會好難教

成績好嘅人抽先,應該會差不多程度嘅人集中同一堆學校,理論上仲好教啲,類似精英班嘅做法。而且亦公平啲,考得好,就抽得好。

HK-MAN 發表於 23-3-26 18:08
又啱喎,大抽獎跟Ro 揀學校先個公平值又高啲

係啦,反正都有個排名喺度,起碼同一間學校入面,個結果會公平啲;啲學生同家長努力完幾次考試,又會覺得叻嘅人抽先會公平啲。

因為我見過啲級十內,大抽獎派咗唔知去邊,然後見到級四十個同學仔派到同區b1A,真係會灰到爆,唔知咁努力考試做咩⋯

bearclub 發表於 23-3-26 18:10
成績好嘅人抽先,應該會差不多程度嘅人集中同一堆學校,理論上仲好教啲,類似精英班嘅做法。而且亦公平啲 ...

成績好嘅集中一齊係好,但同時代表成績唔好嘅集中一齊,咁就好大劑
可能係社會責任啦,大家一齊分擔下

10090 發表於 23-3-26 18:21
成績好嘅集中一齊係好,但同時代表成績唔好嘅集中一齊,咁就好大劑
可能係社會責任啦,大家一齊分擔下
...

咁而家唔係成績差嘅堆埋一齊喺band 3嗎?

bearclub 發表於 23-3-26 18:25
咁而家唔係成績差嘅堆埋一齊喺band 3嗎?

有部分band 2入咗band 1或band 3都常見呀,相反亦然

10090 發表於 23-3-26 18:36
有部分band 2入咗band 1或band 3都常見呀,相反亦然

咁樣band 1學生去咗band2或band2去咗band 3咪仲大劑!

大劑過一堆band 3集中一齊喎

bearclub 發表於 23-3-26 18:39
咁樣band 1學生去咗band2或band2去咗band 3咪仲大劑!

大劑過一堆band 3集中一齊喎

如果選校過分進取,好自然會發生,否則唔需要叩門
每個人都有自己嘅命運,唔會話讀邊間學校一定好或者一定差嘅,有啲band 1仔讀神校讀到無晒自信,最後入唔到大學

10090 發表於 23-3-26 18:45
如果選校過分進取,好自然會發生,否則唔需要叩門
每個人都有自己嘅命運,唔會話讀邊間學校一定好或者一定 ...

講緊嘅係努力完幾年,個派位制度唔公平呀。

如果派位跟RO先後,就变成冇interview 嘅地區自行。這會否令家長小朋友更大壓力?一分都不能小?明白師兄講嘅情况,级40比级10還抽得好,如果發生在自己身上也難於接受。要同時處理公平及壓力問題,那只可減低隨机性,張個bell shape收窄,去掉頭尾flat tail,令結果差唔在大眾可接受範圍內,這亦令學校較好處理,學生未達水平,長期遠距離墮後也不利各家。希望教局多想想。

lot888 發表於 23-3-26 19:15
如果派位跟RO先後,就变成冇interview 嘅地區自行。這會否令家長小朋友更大壓力?一分都不能小?明白師兄講 ...

難道而家個呈分試唔大壓力?

政府可能係從學校角度諗,如果係跟自己成績派位,家長可能每一分都同老師計較,問老師點解俾少咗分我個仔呀,行政上會好煩

hiuching8 發表於 23-3-27 07:30
政府可能係從學校角度諗,如果係跟自己成績派位,家長可能每一分都同老師計較,問老師點解俾少咗分我個仔呀 ...

現行制度呈一呈二呈三少一分家長不計較嗎?

Gud567567 發表於 23-3-20 18:07
覺得香港教育制度好崎形! 讀完6年自己的程度都係得個估字, 偏偏派位又要跟佢的排位, 但佢又唔比你知. 以前, ...

其實現在點解咁祕密

呈分卷會派到家長手上?一般只會在堂上給小朋友看後收回,若每一分都要驗证,小學就會好似公開我,你冇可能看到自己考試卷。減低隨机該差可能真係較可取。
‹ 上一主題|下一主題