用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Shy kids in boarding school
發新帖回覆
go

[英國] Shy kids in boarding school [複製鏈接]

有冇人小朋友比較怕醜唔主動讀緊boarding school? Can share experience? Thank you!
   1    0    0    0

Boy or girl?

Mine is a boy…. More afraid of bullying as he’s shy

回覆 Mrspan 的帖子

我個個都好內斂所以揀學校時揀左一間氣氛友善的
So far 佢冇話過俾人bully
不過我個個有玩sport
係唔係好多嘢講

我都有俾仔仔玩多啲sports, 希望將來boarding易啲融入

我朋友仔都是SHY BOY, 前年去了英國BOARDING, 在港時不玩任何運動, 只看書玩手機, 去了一間傳統名男校, 沒有BULLY OR ISOLATE PROBLEM

kochiyee 發表於 23-4-8 16:30

我朋友仔都是SHY BOY, 前年去了英國BOARDING, 在港時不玩任何運動, 只看書玩手機, 去 ...
請問是那間傳統名校? 我個仔又係好SHY

kochiyee 發表於 23-4-8 16:30

我朋友仔都是SHY BOY, 前年去了英國BOARDING, 在港時不玩任何運動, 只看書玩手機, 去 ...

係咪喺學校都是top boy醒醒目目?

Mrspan 發表於 23-4-18 00:19
係咪喺學校都是top boy醒醒目目?

佢媽話佢死讀書,人太靜,不是醒目,我見佢就问一句答一句,無表情的,但佢讀書係全級頭幾名(emoji)(emoji)(emoji)有礼貌,全自動波

SinCnai 發表於 23-4-3 20:11

我個個都好內斂所以揀學校時揀左一間氣氛友善的

其實玩sports係好重要,本地學校不重視,但外國人係重視sports多過樂器,有玩sports去到容易融合好多。
我朋友在Eton,佢話有班唔玩sports的亞洲人,係整日「自閉」在房裏。
有朋友仔在香港男神讀,Y7時過咗去英國boarding, 佢唔運動又生得細粒,比人bully到返咗香港,入讀IS, 大個D再去了Aus讀高中。
另外我朋友去過一間,pastoral care好好,學校強調Be nice, 佢話學校完全冇bully, 因為佢女在香港IS時都經常比人bully,佢就係完全唔運動, social skill 又不好,佢媽咪初初都好擔心,佢話唔好揀D好competitive的女校,佢揀咗間成績都好的男女校。

964000 發表於 23-4-23 06:30

其實玩sports係好重要,本地學校不重視,但外國人係重視spor ...

感覺上 讀男女校係咪少啲bullying ?

Mrspan 發表於 23-4-27 11:43
感覺上 讀男女校係咪少啲bullying ?

https://www.tes.com/magazine/archive/girls-schools-biggest-bullies-breeding-ground

By the age of 16, pupils at all-girls’ schools are “significantly” more likely to be the victim of violent bullying than those at mixed or boys- only schools, researchers at the National Centre for Social Research found.

不過男女校又可能易啲拍拖
唔想被bully, 最緊要social skills好,多朋友,join下team sports.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊