用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲部選校
樓主: Lichunge
go

甲部選校   [複製鏈接]

castle100 發表於 23-3-21 23:18
回覆 fafafamama 的帖子

是否B 1?請問李國寶是否B 1 C定2 A?

我諗LKP係1C-2A,現階段一定係收1B-1C先,遲d啦就會收2A

回覆 Mchacha 的帖子

咁就好啦、起碼有啲希望、我哋2 i n時老師好鍾意問我仔數學嘅嘅(圍繞住數學冠軍問)、我仔數學係主科最好的、佢有問如果入到我哋學校會唔會代表學校參加比賽、我仔答更係會啦、我好鍾意數學、老師問點解、我仔話:因為數學會訓練我嘅思維、一做數學練習就成個人放鬆心情舒暢!

castle100 發表於 23-3-21 23:18

是否B 1?請問李國寶是否B 1 C定2 A?
我小朋友想入果間係band 1的,所以佢而家係邊緣人都預左要叩門。big exam話李國寶係1B-1C, 但有d家長又話佢係1C.  其實小朋友讀得開心,唔駛死追成績先升到班就已經好好了。始終實際返學嘅係佢地。只不過我地就係衰左呈二一科嘅大意跌左落黎,老師考完試都好surprise咁捉左我小朋友問佢發生咩事,因為考試前嘅測驗,佢差兩分就滿分,落差太大,我地同老師都接受唔到

係㗎、入到讀唔到咩盞搞、適合最好!

fafafamama 發表於 23-3-21 22:46
大抽獎真係好難計數,我地係band 1邊緣人,因為呈二有一科失手就跌左去2A,呈三又考返上呈一分數去返1C,相 ...

荃灣區本區B1/B2中學各四間
請問老師叫揀1C-2A嘅學校指邊間

Poyau 發表於 23-3-22 00:28
荃灣區本區B1/B2中學各四間
請問老師叫揀1C-2A嘅學校指邊間
自行我地填何傳耀同廖寶珊,老師話廖ok 何就冇comments。所以大抽獎都唔知點填。唔知葵青區借位學校,係咪唔係所有葵青中學都會借出1-2個位呢?

fafafamama 發表於 23-3-21 23:37
我小朋友想入果間係band 1的,所以佢而家係邊緣人都預左要叩門。big exam話李國寶係1B-1C, 但有d家長又話佢 ...

李國寶過去幾年成績向下
2022年主科/CEM4+平均~40%
不過聯招取錄有約70%

李國寶2022年文憑試成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874423&pid=49206941

李國寶2021年文憑試成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864388&pid=49068283

回覆 Mchacha 的帖子

三線小學唔等同於全部學生係BAND 3
所謂一線同三線小學分別只係BAND 1人數比例多少而已, 一線可能有多過3分1, 三線可能得幾個, 但除非好極端例子, 否則無可能全部BAND 1 或BAND 3 (一線小學都會有BAND 3生)

回覆 Poyau 的帖子

應該B 1生好少揀佢、係2 A、1 C成績先會揀、仲要比錢、我仔係邊沿佢收我即注冊、樓下有車到!

回覆 1314625 的帖子

好似我哋寶校級廿十係B 1、廿名至50名B 2、5 0後係B 3了⋯⋯

回覆 worldcat 的帖子

樓下有車到九龍灣、我都覺得匯基幾好、乙一張明添、乙二匯基、唔知點解冇乜人討論又一城間香島嘅!我上網聽簡介會·近年都有B 2生入讀!

castle100 發表於 23-3-21 23:11
回覆 HK-MAN 的帖子

有2⃣️間收分別2 A母雷公咁遠、2 C又係遠、B 1李國寶有2 i n未有消息、港同2 i n止步 ...
你花咗好多心機,處理得好好,完全冇白費. B2 學校真係唔需要去咁遠讀除非果間學校有強項好適合你小朋友.,否則搵間附近校風好既重要啲.
KEEP 住佢既鬥心就好!

fafafamama 發表於 23-3-21 23:14
直資一間waiting中,我地都預左要叩門的,因為小朋友好想入佢間心儀中學。所以6月份嘅畢業試更加不容有失。 ...
有心儀學校做佢既動力係一件好事, 尊重佢以心儀學校做目標,一齊努力,事半可功倍.

咁多年付出好多⋯⋯佢尖銳性格都比我慢慢磨平左好多好多!當然有時好激心、我都冇放棄過佢、有苦自己吞、冇人幫我手、學業全部我跟、佢係中文默書好、睇一次就一字不漏默出嚟·

castle100 發表於 23-3-22 09:04

咁多年付出好多⋯⋯佢尖銳性格都比我慢慢磨平左好多好多!當然有時好激心、我都冇放棄 ...
對自己仔女付出幾多都值得,何況眼見佢哋咁大進步!暑光係前面架咋,加油💪

英文差係至命點、本身英文底唔好、加上我哋學校小三先有英文書、小三前係做學校編果D、加上疫情更加追唔到出面程度!好彩有私補!佢考直資做卷都入到2 i n!後悔當初冇比佢讀私校⋯⋯

castle100 發表於 23-3-22 09:13

英文差係至命點、本身英文底唔好、加上我哋學校小三先有英文書、小三前係做學校編果D ...

讀私校佢可能重衰,唔夠關愛對佢打擊重大呀!

咁又係、好彩我哋學校D老師有愛心、特別係6年班班主任、好鼓勵我仔、每日返學都開心、仲特登比我仔想入嘅校隊

castle100 發表於 23-3-22 09:19

咁又係、好彩我哋學校D老師有愛心、特別係6年班班主任、好鼓勵我仔、每日返學都開心、 ...
咪係囉,呢個係佢進步最大既原因亦係你當前搵學校既首要條件。

castle100 發表於 23-3-22 08:06
回覆 worldcat 的帖子

樓下有車到九龍灣、我都覺得匯基幾好、乙一張明添、乙二匯基、唔知點解冇乜人討論又 ...

香島要畀費學又好谷下。
同埋大約尾20%會被勸退/轉校(將軍澳)。
‹ 上一主題|下一主題