用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲部選校
樓主: Lichunge
go

甲部選校   [複製鏈接]

回覆 HK-MAN 的帖子

0830 但唔知邊組勁眼訓,都不在狀態

emilytam826 發表於 23-3-21 16:18

咁早…都係果句,做到同學仔一齊返學最開心

emilytam826    發表於 23-3-21 16:36

emilytam826 發表於 23-3-21 16:18

我女都係8:30

回覆 worldcat 的帖子

大雄V S張明添、咁乙一張明添、
如果1 C、2 A可否乙一長天呢、博唔博呢?班主任表示可以博(呈二、自行)

castle100 發表於 23-3-21 21:04

在big exam or schooland 寫學校屬於2A-1C, 其實在甲部乙部選校時,學校係屬於band 1 or band 2組別呢?例如長天

castle100 發表於 23-3-21 21:04

抽獎B1 就 B1,B2 就 B2。邊沿人就唔係B1就B2。你首先要諗嘅唔係博唔博長天,係博唔博係B1生。
如果係B2生,想博長天都無得博。
反之如果係B1,當然可以乙一長天,之後放其他B1,最後先放瑪神。

宜家都係了解多啲學校,B1 B2 各自有乜學校要放乙一,到填表就有個概念。呈一呈二係邊沿人,其實點都要睇埋呈三。名次有進步先有資本博B1。

fafafamama 發表於 23-3-21 21:16
在big exam or schooland 寫學校屬於2A-1C, 其實在甲部乙部選校時,學校係屬於band 1 or band 2組別呢?例 ...
實際上學校無分banding,band 3都可以揀QC LS。只係有無機會排到。長天B1學生都爭餐懞,機制下排唔到B2學生。
要明白B1學生甲三揀長天都排得先過B2學生甲一
正常甲一/甲二放跨區心儀學校,甲二/甲三點都會放返乙一本區掛。

B3學生抽入B1中學真係江湖傳聞ga jar,有都當係中六合彩,無參考價值。

B 3生、如果入到都讀唔到啦!、其實我小朋友係呈一漏咗2頁英文、(變咗C)、呈二係B、呈三未出成績、好彩有其他科係A頂住檔⋯⋯呈二約30 /120!希望今次英文去返A可以入返前廿名有得博B 1⋯⋯

係、所以如果係B 1 C學生係著數D!

castle100 發表於 23-3-21 22:22

B 3生、如果入到都讀唔到啦!、其實我小朋友係呈一漏咗2頁英文、(變咗C) ...
英文係x9喎,唔係咁易追。你玩大抽獎要小心計數

HK-MAN 發表於 23-3-21 22:36
英文係x9喎,唔係咁易追。你玩大抽獎要小心計數
大抽獎真係好難計數,我地係band 1邊緣人,因為呈二有一科失手就跌左去2A,呈三又考返上呈一分數去返1C,相信老師實叫我地穩陣d揀1C-2A嘅學校。但係我果區只得一間1C-2A, 有間1C 但小朋友又唔鍾意。而家已經諗僅大抽獎點排位

fafafamama 發表於 23-3-21 22:46
大抽獎真係好難計數,我地係band 1邊緣人,因為呈二有一科失手就跌左去2A,呈三又考返上呈一分數去返1C,相 ...
自行,直資情況如何?

fafafamama 發表於 23-3-21 22:46
大抽獎真係好難計數,我地係band 1邊緣人,因為呈二有一科失手就跌左去2A,呈三又考返上呈一分數去返1C,相 ...
都要諗定叩門,幫小朋友練習多啲,記住要照顧佢地心寧之餘,比佢哋知道父母同佢一直同行,堅持落去。

有2⃣️間收分別2 A母雷公咁遠、2 C又係遠、B 1李國寶有2 i n未有消息、港同2 i n止步、其實能力可能係爭D、不過同自己比佢已經好盡力了!佢係A D H D、越大越好!專注力都好咗D、特別係呈三自動自覺溫書、有啲鬥心!

其實B 2都可以嘅!只要過得到自己果關⋯⋯我唔敢要求咁高⋯⋯

HK-MAN 發表於 23-3-21 23:07
都要諗定叩門,幫小朋友練習多啲,記住要照顧佢地心寧之餘,比佢哋知道父母同佢一直同行,堅持落去。 ...
直資一間waiting中,我地都預左要叩門的,因為小朋友好想入佢間心儀中學。所以6月份嘅畢業試更加不容有失。

阿仔2間都唔鍾意⋯⋯佢話又遠、又要比$讀、不如睇埋呈三如果冇進步直接乙一大雄或張明添起碼近又唔使$又有同學一齊填!如果進步左可以填B 1、佢話今次考得最好嘅一次:唔知真定假!

回覆 fafafamama 的帖子

是否B 1?請問李國寶是否B 1 C定2 A?

知道、我哋有2間分別2 A、2 C收!阿仔話、太遠、仲要比$、補習老師話叫我自行不要填大雄:一填就入

東九匯基仲係未有消息、
‹ 上一主題|下一主題