用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

CXW 發表於 23-3-24 19:35
回覆 pkjanel 的帖子

你係咪應該指St. Joe , not SJC 呀😅見你舊帖講st. Joe

yea, 改番先. Sjpc 至岩

HK-CR7 發表於 23-3-21 12:15
讀DSE唔可以海外升學??

ib, ial 作為國際考試,喺海外的認受性比dse高好多,所以話選擇多d。

marbomama 發表於 23-3-23 22:23
我小朋友當年都係這兩間學校去選擇,我哋最後揀了YW,中學去了另一間DSE/IB直資學校。這6年小學生活都係好 ...

終於有YW家長俾意見haha, thx!!恭喜你地讀得咁開心:)
請問英華課外活動竸爭激烈嗎?唔夠叻係咪就會無乜機會參與? d運動教練好唔好?

pkjanel 發表於 23-3-24 18:27

分享小小睇法...我舊年係sjps vs cky, 揀了cky. 我同老公認為 ...
thanks!

回覆 lovebb2 的帖子

你是在讀生家長? "好似麻"???有確實原因?

Kainy 發表於 23-3-27 09:13
回覆 lovebb2 的帖子

你是在讀生家長? "好似麻麻"???有確實原因?
嗰d無任何arguments既觀點,我當睇唔到就算 lol

回覆 KafkaOnTheShore 的帖子

囝仔入了YW才學樂器,過了幾年入了樂團。沒有參與運動,所以唔知教練如何自己覺得競爭是否激烈係睇家長心態,抱住平常心,小朋友就這6年讀得開心。

ivanhaha 發表於 23-3-24 11:41
始終我覺得DSE對手係香港人,IB對手係全球。
純粹理性分析,會唔會選擇英華,省下的錢比小朋友去外國讀:fun ...

2022 年全球有3603 間學校有提供IBDP 課程, CKY 2022 年IBDP 平均成績有39.79, 全球排大約26~28, 屬於top 0.78%.

參考:
http://cky.edu.hk/academics/ibdp/ibdp-results-2022/
https://www.ibo.org/about-the-ib/facts-and-figures/
https://www.ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-26 21:55
終於有YW家長俾意見haha, thx!!恭喜你地讀得咁開心:)
請問英華課外活動竸爭激烈嗎?唔夠叻係咪就會無乜機會 ...
YW 校隊有 audition, 而且校隊有分初級校隊比低小, 大部份同學都會入到, 而且會要選擇入哪個, 因為見到通常啲同學都入到好地個, 要選擇
學校鼓勵奧數, 坊間有免費奧數比賽, 學校係會開免費班, 或者 video 教學 (疫情), 亦有 mock paper 比小朋友練習, optional 自由參與,  想參加就可以安排

小一時, 中英校際朗誦, 老師都試過全班上堂教, 但學校唔會逼你參加比賽, 純粹上堂嘅時候大家一齊讀首詩, 雖然次數唔多, 但睇得出老師有心

YW 係一間容許活潑嘅男校, 睇你要唔要小朋友好斯文,  學校有教木工, 小二時, 有見佢有用釘做木工,  亦鼓勵小朋友自己嘗試, 森林課程嘅時候, 見到有啲小草地嘅斜坡,  聽到老師係教小朋友如何慢慢地保護自己落斜坡, 而唔係教佢哋避開斜坡行平路

學校平均嚟講算好少功課,試過連續幾日都係得兩三樣功課, 低小時, 作文會分開幾次去做,  唔洗一次過作一篇長文, 不過就比較多中文默書 (我自己覺得)

YW 多活動, 常識科最近教公共屋邨、私營房屋嘅topic, 學校就安排左一次出外嘅tour, 帶小朋友出去實地睇公共屋邨、房屋類型分別

另外又有一個郊外活動, 係教數學用, 話會教小朋友喺大自然學數學大挑戰

希望資料對你有幫助

smellywhale 發表於 23-4-14 10:16
2022 年全球有3603 間學校有提供IBDP 課程, CKY 2022 年IBDP 平均成績有39.79, 全球排大 ...

DevilPig 發表於 23-4-14 20:14
YW 校隊有 audition, 而且校隊有分初級校隊比低小, 大部份同學都會入到, 而且會要選擇入哪個, 因為見到通常 ...
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-16 19:19
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。 ...

YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候,大家返學一齊練又更上一層樓。隨時運動學費夠讀 ESF

993rs 發表於 23-4-17 11:00
YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候 ...

運動學費真的很貴…..(emoji)(emoji)(emoji)
但玩得校隊,其實讀邊間大家都不會只靠學校訓練,一樣要在外面加操和努力。有個別運動CKY的表現也頗出色。

兩者選校,我覺得真是睇家長更傾向那一種氛圍和學習模式。其實都幾唔同。

1) IB 唔等於易入醫科。nonjupas quota 較少,相對競爭同樣大
2)小學要諗到入大學admission ,到時可能adm scheme 都轉埋,點估到咁多,或者你個小朋友唔想讀醫呢?
3)ib / dse. 冇話邊個易考啲,讀書/公開試,點會冇壓力?話IB 易考嘅人, 有幾多個讀IB 出身?
如果想小朋友試'非傳統'學校,有啲心理關口,可以理解,但如果小朋友開心,咁唔係值得咩?

Cky嘅小朋友個個都好鐘意返學,主動睇書學習,淨係呢點,已經夠

woooiiii 發表於 23-3-23 23:11
每年花費三四十萬送小朋友去英國讀ALevel對普通家庭就真係好貴,香港本地其實都有唔少平價ALevel好抵讀。 ...

香港考的是IAL, 去英國讀書的是考GCE A levels, 兩個不同system 的考試,無得講抵唔抵,根本是兩個制度。

IAL year 12 和 13 分別考兩次公開試,但英國GCE A levels 是兩年制課程,學生在Year 13 考-個公開試,唔同玩法,無得比較。

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-18 21:06
小朋友今年k3,有YW CKY offer, 諗左好耐都唔知點擇,希望問下各位家長意見:
先講小小背景資料:小朋友 ...

YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到?

如果將來你會送小朋友去外國升學,始終考IB / IAL 比DSE 好,DSE 的中文玩死好多學生,而家改了制更加衰,中文作文唔夠勁,成科成績被拖低,以前有聆聽攞分而家冇咗,仲有外國大學唔計中文科成績,以前通識而家改為CSD,呢科只有合格/不合格,外國大學亦不計呢科,咁你想下有咩著數,外國大學亦看DSE core Maths 為半科,冇take M1/2 就死得,對報外國大學你要睇真啲要求,如果留港讀大學就考DSE 直接了當。如果想將來多啲選擇,都係考IB / IAL 比較好。

philkam 發表於 23-4-19 00:37
1) IB 唔等於易入醫科。nonjupas quota 較少,相對競爭同樣大
2)小學要諗到入大學admission ,到時可能adm ...

其實係㗎,讀IB 唔等於易入醫,家長亦唔應該一廂情願覺得孩子將來要讀醫,乜乜神科之類。呢個世界普通人多過神人

KafkaOnTheShore 發表於 23-4-16 19:19
thanks! 請問你覺得佢地校隊或者運動教得好唔好? 我希望個仔可以有機會認真地學一樣運動。 ...

玩得運動校隊,外面一定再請教練加操,有啲仲會入外面青年軍練得一身好武功。唔係等學校教。

993rs 發表於 23-4-17 11:00
YW school teams 係好勁既。不過唔會單靠學校,好多時都係外面另外上堂。 school team 平均水準都高既時候 ...
如果真係有興趣的話,都預左會另外上堂,呢個我諗無論讀邊一間都一樣。

sumikogurashi 發表於 23-4-19 20:51
YWC 校長好似仲未落實到邊年會辦IAL, 只係成日話聽到大家的聲音想學校有國際課程。問題係幾時才真正辦到? ...

學校宣佈今年向教局申請,以佢地實力應該無問題掛
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊