用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行問題
go

自行問題

請問假設小朋友自行-及二既學校都唔係正取生而係後備生,咁四月份填大抽獎表係咪都要寫番依兩所學校為第-同第二志願呢?另外到時其實後台操作係咪即係根本唔洗抽而直接入番自行一或二既學校呢?

首先,自行和大抽獎分開的。如果你大抽獎想填其他心儀學校都可以。
其次,如果你在自行一的後備生名單内,而且又被自動在後備階段錄取,那其實就已經錄取,只是未收到通知,你的大抽獎雖然要填,但已經是廢紙一張。

heidya    發表於 23-4-1 08:50

其實你點知你係咪後備生呢?
另外你填得自一及自二 你一定係鐘意啦,咁大抽奬為何你要唔填呢?
哈哈 什麼是後台操作(emoji)(emoji)

Rurikosum 發表於 23-3-16 11:51
請問假設小朋友自行-及二既學校都唔係正取生而係後備生,咁四月份填大抽獎表係咪都要寫番依兩所學校為第- ...

甲1/2 乙1/2 不必與 自1/2 相同
例如跨區無借位 乙部選不到自行中學
升中派位優先次序如下

直資(在交給 EDB 取錄名單上) >
自1正取 > 自1備取補上 >
自2正取 > 自2備取補上 >
甲1 > 甲2 > 甲3 >
乙1 > 乙2 > 乙3 > ...... > 乙30

heidya    發表於 23-4-1 08:51

200904 發表於 23-3-16 11:58
首先,自行和大抽獎分開的。如果你大抽獎想填其他心儀學校都可以。
其次,如果你在自行一的後備生名單内, ...

解釋得非常清楚,唔該晒你!

想借位一問,如果自行被列為備取生,3月份只有正取生獲通知,在備取生名單上的考生不會知道自己是備取生。3月直資學校放榜,如那位獲官津學校列為備取生的考生接受了直資學額,家長簽了承諾書,便會即時中止官津學校的自行派位安排,縱使日後官津學校有自行學位可以填補,這位考生也不會再被考慮?
以上理解有錯嗎?

manmonster 發表於 23-3-16 12:52
想借位一問,如果自行被列為備取生,3月份只有正取生獲通知,在備取生名單上的考生不會知道自己是備取生。3 ...
係,理解無錯。

想借位一問,如果自行被列為備取生,3月份只有正取生獲通知,在備取生名單上的考生不會知道自己是備取生。3 ...
係,所以係咪要避開抽獎入直資,得失真係冇人知...

抽飛限期後5月3日前接受直資取錄
等如放棄自行正取/備取/大抽獎

https://www.abgps.edu.hk/升中情報

2023年5月3日(星期三)

10. 非參加派位直資中學遞交《​錄取的參加派位學生名單》

回覆 Poyau 的帖子

那是否假如3月31日收到自二正取, 但自一其實是waiting  (3月31日時未知)
到放榜果日, 如果自一wait 到, 就會變咗自一?

Pomina 發表於 23-3-17 22:18

那是否假如3月31日收到自二正取, 但自一其實是waiting  (3月31日時未知)

自1備取補上到放榜會見到派自1

Pomina 發表於 23-3-17 22:18

係,正解。所以自二收咗都唔好即刻做校服甚至搬屋添

回覆 HK-MAN 的帖子

🤣
咁萬一小朋友in 完先知自己鍾意自二多 d 咪好無耐。。

Pomina 發表於 23-3-17 22:41

🤣
的確,玩法係咁。

為什麼搞得這麼複雜,我們功課做的遠遠不夠呀,謝謝樓主此帖

回覆 Pomina 的帖子

所以我覺得點解唔可以SET個限期比家長向教育局改自一自二排位(JUPAS都可以)

HK-MAN 發表於 23-3-17 22:24
係,正解。所以自二收咗都唔好即刻做校服甚至搬屋添

借位問問,我今日收到自二電話,但我仔仍然希望入到自一.........
如果到派位即7月先知自一有冇後備,咁即係我要照大抽獎嗎? tks!

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-3-31 22:08

fatchu@home 發表於 23-3-31 14:51
借位問問,我今日收到自二電話,但我仔仍然希望入到自一.........
如果到派位即7月先知自一有冇後備,咁即係 ...
不用大抽獎。如果你仔仔是自一備取生,7月放榜直接派自一給你了。

自2正取不用大抽獎
自1是否備取補上要等放榜

唔需要大抽獎,7月放榜冇自1就去叩自1門啦。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊