用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CDNIS 和 GSIS , 大家會如何選擇?
go

[小學] CDNIS 和 GSIS , 大家會如何選擇? [複製鏈接]

兩間學校都有 reception yr1 offer, 想看看大家意見。有沒有小孩或朋友仔在這兩間學校讀緊?

4    0    0    0

仲使諗嘅?

有FP?

哇好厲害!請問你點預備interview 呀?
你有FP / 其他優勢?

睇你自己鐘意同需求la
有朋友之前讀CDNIS轉去GSIS,亦都有朋友讀緊CDNIS而放棄GSIS offer,後者主要係因為覺得中文課程好,課外活動極其豐富

如果我有錢,一定GSIS

回覆 mondd 的帖子

其實學費差唔多 - difference of maybe 10k or so a year so makes no difference when you’re paying so much to begin with anyway
最主要睇你想要which curriculum 同埋中文 level. GSIS 係傳統啲嘅國際學校,歷史悠久啲. 所以好多人一聽就會覺gsis 好啲. 不過如果深入啲了解,你就會發覺各有各嘅好處

GSIS 我之前都有想過轉去, 但聽到話一定要讀德文就唔考慮,加上中文課程比較弱。STEM 方面又唔夠特出。 所以好視乎你個人有咩要求

mondd 發表於 23-3-17 13:51
如果我有錢,一定GSIS

學費好像是CDNIS貴些,我自己會選CDNIS,主要是它有很好的中文curriculum, 幾乎每日也有中文堂,又是用繁體教中文的真正國際學校之一(全港只有幾間),小朋友將來面對社會,中文遠較德文實際有用得多,更何況它的校舍實在太吸引!

回覆樓主:

見大家都講GSIS的中文課程,其實GSIS中文課程不是想像中弱:
K1-2: 每星期期兩堂PTH, 唱遊為主
Y1-3 (冇,自己外補)有ECA一星期兩堂
Y4-6(一星期三堂,分三個stream, 我覺得同ESF level差唔多,最高stream有測驗有默書,華人多入最高stream,有ESF highest stream同學轉來話比ESF深)
Y7 above (分5個stream, 小學上的最高去到S2/3, S1係native stream主要local school l生,連LS過來都有些覺得唔容易多功課,有LS為了避highest stream中文去揀french, 所以如果中學轉入的,中文課程不弱,Chinese Debate team仲年年攞獎。
不過小學開始上的一定弱,預同ESF個D唔睇中文書的差唔多,但又唔會完全唔識嘅,小學stream1的講PTH日常對答都可以,to be fair 佢哋細細個入個班本身英文都係first language, 佢地之後學的好多中文詞語都係建基於英文咁學(as second Lang)其實好多Eng heavy IS都係咁。
至於徳文,如果自細學個D,其實覺得唔難,小學都唔洗點溫,插班入的可能要追下,學校有extra class補。

(BTW小紅書請勿轉戴)

964000 發表於 23-3-17 15:14
見大家都講GSIS的中文課程,其實GSIS中文課程有點特別,不能一概而論:
K1-2: 每星期期兩堂PTH, 唱遊為主
Y ...

GSIS幼稚園都好似有中文?知唔知學校點解咁安排嘅?黎緊會唔會改呢?近年IS都不斷改善中文curriculum。謝謝解答

chunting34 發表於 23-3-17 17:47
GSIS幼稚園都好似有中文?知唔知學校點解咁安排嘅?黎緊會唔會改呢?近年IS都不斷改善中文curriculum。謝 ...

幼稚園有每星期兩堂PTH(同ESF一樣)
唔會改,因為要加中文堂即係cut其他課程(cut英文?cut德文?)佢地話Y1要好穩固英文先,所以要教好多。
近年好多IS改善中文curriculum, 因為要吸引多啲local家庭。
我覺得都有好處,因為Y1-3自己先廣東話教繁體,Y4先跟學校轉簡體,所以佢對繁廣都有概念,我而家同佢默書都係用廣東話的(因為我PTH太差佢叫我唔好講
至於繁體,其實我要求認得可以了,寫就簡體夠了,少D筆劃快啲寫完仲好(我認我懶)。
所以睇自己要求,冇話一定邊間。

除咗中文,其他分別:
CDNIS vs GSIS(小學)
大校/細校
IB/英制滲入IB
返全日/半日
設施等
同最好問下小朋友in完鐘意邊間
覺得鐘意邊間的老師

964000 發表於 23-3-17 18:32
除咗中文,其他分別:
CDNIS vs GSIS(小學)
大校/細校

Thanks! Your information is very helpful

cassis_rose 發表於 23-3-15 20:28
兩間學校都有 reception yr1 offer, 想看看大家意見。有沒有小孩或朋友仔在這兩間學校讀緊?

...

啱啱見到,原來CDNIS由2024年起會由初小開始轉做bilingual school,”discontinue international track “

964000 發表於 23-3-23 17:16
啱啱見到,CDNIS由2024年起會由初小開始轉做bilingual school

Changes for 2024-2025

bilingual 指 英文+中文?

cwmivy 發表於 23-3-23 18:16
bilingual 指 英文+中文?

對,PTH

ckmammy 發表於 23-3-17 14:09
GSIS 我之前都有想過轉去, 但聽到話一定要讀德文就唔考慮,加上中文課程比較弱。STEM 方面又唔夠特出。 所 ...

讀其他IS甚少local school都好多人會學第三個語言,德文都係其中一個選擇,亦唔係要學德文就放棄中文。GSIS又好,其他IS又好,中文外補都係基本,cdnis也不例外

cm123 發表於 23-3-23 19:08
讀其他IS甚少local school都好多人會學第三個語言,德文都係其中一個選擇,亦唔係要學德文就放棄中文。GSI ...
當然, 學德文唔代表要放棄中文。只係對我哋家庭嚟講德文冇用, 所以都係視乎自己家庭需要

ckmammy 發表於 23-3-23 19:30
當然, 學德文唔代表要放棄中文。只係對我哋家庭嚟講德文冇用, 所以都係視乎自己家庭需要 ...

冇錯,人人唔同,對小朋友教育嘅規劃都唔同,所以都係睇自己需要

ckmammy    發表於 23-3-23 21:18
‹ 上一主題|下一主題