用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學嘅學生組織
go

大學嘅學生組織 [複製鏈接]

由於最近想找大學生見面了解各類型校內興趣組織情況
所以睇一下六大分別有咩
按我理解,基本上只有香港大學係有真正嘅學生興趣組織,其他都一係老師或職員主導,或依附于學系?
有錯的話請指正,因為毫無了解。。。

https://www.cedars.hku.hk/campuslife/societiesactivities/associations香港大學有各類型學生主導興趣組織

https://www.cuhk.edu.hk/english/cuhk-information.html
中文大學有各書院,各自書院係裡面搞活動?都係職員帶頭?

https://dst.hkust.edu.hk/eng/detail.php?catid=7&sid=51&tid=111&nid=28
科技大學,依附學系各有組織,有郵箱,冇網頁

https://www.polyu.edu.hk/campus-life/
理工大學似冇咩學生組織?

https://www.cityu.edu.hk/student-life
城市大學貌似冇咩學生組織?

http://studentlife.hkbu.edu.hk/
浸會大學貌似冇咩學生組織?
   1    0    0    0

Azzurro 發表於 23-3-15 08:25
所以睇一下六大分別有咩
按我理解,基本上只有香港大學 ...

我女中大有上莊,大莊如上書院莊,其次係上自己學科嘅莊,仲有D細莊如電影欣賞/棋藝/日本文化/中國文化/宗教活動/話劇等等等等。。。。。。。好多好多!

全部都係學生自己搞,教授會参與吓大莊就職典禮咁!

吾係全部俾人跟根拔起

gracelam 發表於 23-3-15 21:27

我女中大有上莊,大莊如上書院莊,其次係上自己學科嘅莊, ...

感謝回答,這樣我清楚好多了
我睇崇基學院就是你說各種莊:書院,學系,興趣,宿舍
但是可能冇對外聯繫方式或獨立網頁,所以外人比較難搵

lm251099 發表於 23-3-16 17:47
吾係全部俾人跟根拔起

我之前都以為係

我昨天問一個香港大學研究生同學
其實只是冇大學財政支持,冇左政治功能,其他一切如常。由於冇錢,規模變小了

Azzurro 發表於 23-3-17 12:25
我之前都以為係

我昨天問一個香港大學研究生同學

據我所知各間大學都有莊, 因為我女D中學同學都有玩, 個莊有冇錢視乎個莊靠大學及校友資助來源, 的確有D莊比較富有, 搞活動都方便唔使就住就住。

前排中大新亞書院請咗MC唱歌, 當然要買飛睇當收入一部分!

2jkidsfather    發表於 23-3-17 21:27

gracelam 發表於 23-3-17 13:39

據我所知各間大學都有莊, 因為我女D中學同學都有玩, 個 ...
下次要寫埋“”字,初看真的以為指 Maria Cordero

Yanamami    發表於 23-3-21 01:14

2jkidsfather 發表於 23-3-17 21:32
下次要寫埋“張”字,初看真的以為指 Maria Cordero

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Azzurro 發表於 23-3-15 08:25
所以睇一下六大分別有咩
按我理解,基本上只有香港大學 ...其他都一係老師或職員主導,或依附于學系?

更正,問了仔仔,他表示係學生自己搞的活動,教職員無過問的。

其實好視乎是什麼組織和什麼活動的,個別的組織/活動的話,可能有教職員協助。

我仔仔參加的商科學會。他過去一年,參加了很多大學間的 case competition,

該學會經常辦了很多活動,  每個月/ 每星期都會帶政府的財金官員、企業家、Big 4, 商會等人士的卡片返家。

焯媽媽 發表於 23-3-18 18:25
每個月/ 每星期都會帶政府的財金官員、企業家、Big 4, 商會等人士的卡片返家。

我自己大學可能由於學校水平一般,很少和企業政府交流
但是我知道最高級大學嘅同類型學系確實多好多和企業政府嘅交流
我去其他大學嘅系去睇有咩搞作

我現在公司找大學中學推廣的話,很自然都是找最高級大學中學。。。
畢竟資源有限,只能先從最好嘅學校入手

你孩子如何係大學期間利用這些卡片聯繫 / 打算如何操作?

我中學時期很內向/ 摺,但是去到大學時期已經外向進取不少
學校冇提供機會就要自己去外面搵機會,學校提供機會就更要好好利用了

Azzurro 發表於 23-3-20 08:01
我自己大學可能由於學校水平一般,很少和企業政府交流
但是我知道最高級大學嘅同類型學系確實多好多和企業 ...
我無理我仔的,因為他住宿舍,根本想見都見唔到佢呢。
我都無想那麼多呢!

2jkidsfather 發表於 23-3-17 21:32
下次要寫埋“張”字,初看真的以為指 Maria Cordero
一睇到要 “買飛“ 都知冇可能係肥媽啦!

Azzurro 發表於 23-3-20 08:01
你孩子如何係大學期間利用這些卡片聯繫 / 打算如何操作?

其實視乎你是否勤力,有沒有刻意做靚個CV。

我仔仔比較勤力,現在Yr 2 下學期,已經做緊第三個實習。

根據學系的網站顯示,一般學生會得到 3個實習,其中一個是在金融機構實習。

現在無論搵工還是娛樂,Google 大神都可以幫到你。

無論是 3大還是 8大學生,搵實習的機會是均等的。

焯媽媽 發表於 23-3-26 00:52
其實視乎你是否勤力,有沒有刻意做靚個CV。

我仔仔比較勤力,現在Yr 2 下學期,已經做緊第三個實習。

我最近先認真玩 LINKEDIN
我發現其實中學生應該開始玩先好呢,大學生就一定要玩啦

可以研究前輩如何鋪排職業生涯

Azzurro 發表於 23-4-2 20:28

我覺得中學太早了,大學時代就適合!

前輩的舖排可能有代溝,要靈活處理,還要適合自己性格及行業。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Azzurro 發表於 23-4-2 20:28
其實好視乎個人工作職系,
例如醫療職系,來來去去都係醫管局/私院,行頭好窄的,根本唔需要用LINKEDIN的。

ANChan59 發表於 23-4-5 15:57
我覺得中學太早了,大學時代就適合!

前輩的舖排可能有代溝,要靈活處理,還要適合自己性格及行業。

現在同一類型工作的人以前走過的路可以好不一樣
以後的路也可以有好大差異
不過多少有參考價值

LINKEDIN 各自公佈 CV 呢個實名玩法原來都幾好
直面自己嘅不足。。。

焯媽媽 發表於 23-4-7 15:18
例如醫療職系,來來去去都係醫管局/私院,行頭好窄的,根本唔需要用LINKEDIN的。 ...

我搜索香港嘅政府部門(除了 investhk ),初等教育界,醫療。。。大部分公司或個人都冇 LINKEDIN

我嘅職位都唔需要出擊搵人,但是認識不同行業嘅人確實有助了解公海發生咩事
任何行業都不是孤島
我某些同行同職位的人很主動,不過更多人完全冇玩社交媒體

也很幫助更了解已經認識的朋友
我發現原來很多人有研究生學位,過去工作簡歷也很有趣
這些細節很難在日常對話一一道出

焯媽媽 發表於 23-4-7 15:18
例如醫療職系,來來去去都係醫管局/私院,行頭好窄的,根本唔需要用LINKEDIN的。 ...

醫療職系在香港好窄,但在外國可以好闊。

如果做醫學研究或者在大學教書嘅,絕大部份有LinkedIn。睇街症,開刀就是很少。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 23-3-21 00:12
我無理我仔的,因為他住宿舍,根本想見都見唔到佢呢。
我都無想那麼多呢!
...

講起住宿舍.. 我睇D YOUTUBE, 網上資料, 住HALL一定要跟佢D活動, 玩得好痴線, 又要蝦新人... 係咪咁呢?

而且又男女關係混亂
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊