用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come ...
樓主: ktqueenkt
go

直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come)   [複製鏈接]

MerryMe 發表於 23-3-15 22:22
你哋有提供往績比較都好好啦!
講真,我哋有好多家長對學校係有不滿,家長會乜都唔肯講,問考級幾又唔肯講 ...

會唔會係學校都估唔到?我哋學校從來無名次(級一攞獎除外),而且級名次又可能同呈分排名唔同(自行仲要計呈一呈二),所以覺得學校都估唔到?
如果過往無乜學生在自行考入,憑抽獎真係估唔到,因為 B1C 都可抽入 B1A

HK-MAN 發表於 23-3-15 18:04
對人歡喜背人愁..你就見到好果面..玩完未返入屋就已經呢樣果樣….

我小朋友不是aps, 是另一三私。我小朋友hea足6年冇補習,成績平平零功能都升b1中學。

其實3c1d分分鐘冇壓力過其他津小。9成幾升B1,6成幾B1A,只是不做底層果1成就有B1了。就算考尾幾,都仲有B2入到。反而好多學校,拼命爭做級十內,仲攞命。成績底層果d,仲要驚入B3,B3成績未如理想都算,係驚碌入校風差的便麻煩。

我小朋友,同埋佢絶大部分的同學仔,好有童年好開心的。

jesswu 發表於 23-3-15 22:53
我小朋友不是aps, 是另一三私。我小朋友hea足6年冇補習,成績平平零功能都升b1中學。

其實3c1d分分鐘冇壓 ...
家長心態,只要自尊心作祟,讀邊類學校都係辛苦。

HK-MAN 發表於 23-3-15 23:10
家長心態,只要自尊心作祟,讀邊類學校都係辛苦。

啱。
所以大人小朋友心理質素要好。順住小朋友能力選校,勉強冇幸福。
如果去到一間名校,日補夜補仲要擔驚受怕墊底,咁就應該退下。
天外有天人外有人,唔係下下第一就叻哂。平衡人生才是王道。

講真,我哋有好多家長對學校係有不滿,家長會乜都唔肯講,問考級幾又唔肯講 ...

甘樣,你間小學都幾食蝨米。

Szetimmy0225 發表於 23-3-15 23:16
甘樣,你間小學都幾食蝨米。

係㗎!但做家長就唔敢同老師嘈,因為小朋友始終要係學校讀書

佢答你一句,學校的政策係唔可以講,你都無佢辦法

ekhc    發表於 23-3-24 17:12

MerryMe 發表於 23-3-15 23:34
係㗎!但做家長就唔敢同老師嘈,因為小朋友始終要係學校讀書

佢答你一句,學校的政策係唔可以 ...

你間學校
學校唔係應該爲學生爭取最好架咩?
有擺龍門之嫌,你入低d就當你級十,入高d就當你級五。

有六成B1A, 厲害(emoji)

想學生自行/直資博高啲?
假如中咗 有助升中名單
唔中有助說服大抽獎保守以保首三

尋晚培基再派offer
今朝匯基再派offer

大家唔好灰心啦

Poyau 發表於 23-3-15 23:54
想學生自行/直資博高啲?
假如中咗 有助升中名單
唔中有助說服大抽獎保守以保首三

我都覺得係,可能就係咁。我係失敗嘅實驗品之一⋯⋯如果我係適合嘅話四間之中總有一間收咗,但係四間都去到Final round都唔成功,就即係根本唔適合。

回覆 SLHongkonger 的帖子

請問知唔知基崇有無再派offer?

ktqueenkt 發表於 23-3-16 13:17
我都覺得係,可能就係咁。我係失敗嘅實驗品之一⋯⋯如果我係適合嘅話四間之中總有一間收咗,但係四間都去 ...
可能只欠了個風水陣...唔好灰心,總會到你坐正的! 祝成功!

HK-MAN 發表於 23-3-16 14:17
可能只欠了個風水陣...唔好灰心,總會到你坐正的! 祝成功!
唯有喺大抽獎自求多福吧!

ktqueenkt 發表於 23-3-16 15:22
唯有喺大抽獎自求多福吧!
唔好灰呀,聽日可能有電話,到3月31自1,2又打俾你…到時有排你煩

我都覺得係,可能就係咁。我係失敗嘅實驗品之一⋯⋯如果我係適合嘅話四間之中總有一間收咗,但係四間都去 ...

唔好咁灰心啦, 你咁多間有SECOND IN, 證明阿女有能力啦~
好多時都收哂最勁最勁最勁個堆, 到3月31日後又放好多位出來了~

好似我們學校咁, 我前面5個勁人同我一齊去SECOND IN, 而家收左最勁名次個兩個, 我明白架~
我係學校, 都會咁收, 最勁個2個抽飛既話, 就再CALL 兩個囉...我自己覺得有SECOND IN 已係一種肯定啦~

而家睇下自行有無著落, 無又再去大抽獎~話唔定中途佢又打來後補位比你呢~
到時你可能要上來出VS POST 添~

加油~唔好比呢種灰心影響到阿女丫~話比阿女聽, 好多人連SECOND IN 都無, 你有已係一種肯定~!

kurama 發表於 23-3-16 14:10
回覆 SLHongkonger 的帖子

請問知唔知基崇有無再派offer?

好似上星期四派過一次

TSL? 去年派得好好 找到適合學校好重要 不理幼稚園 小學同中學 之後就係大學

4間都final round已經好叻,等神津放榜就會有一輪大規模抽飛,到時你要諗定交邊間

感謝大家祝福,我同亞女會好好加油!
‹ 上一主題|下一主題