用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科
go

原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科   [複製鏈接]

原來 HKU 牙醫 DSE 收生分數高過醫科 !

香港人真係叻!邊科最搵到錢就邊科最難入。
   8    0    0    0

bbtung 發表於 23-3-14 14:50

香港人真係叻!邊科最搵到錢就邊科最難入。:mo ...
It is difficult to compare. The quota for medicine is 600 but 70 for dental................

醫科牙科不嬲都係最top嗰幾百個學生讀㗎啦,有時牙科要求高分嗰醫科有乜咁出奇啊,都係最top嗰堆玩晒!

我哋啲凡夫俗子都係: 哦...係呀!

heidya    發表於 23-3-29 09:23

牙醫得HK U有得讀, 而且得幾十個位, 醫科2間U加埋幾百個位!

heidya    發表於 23-3-29 09:24
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

牙醫吾會有急診,朝九晚五,吾需要輪班,五天工作,放紅假。比你會(emoji)邊科

Ivymom    發表於 23-4-28 11:31
heidya    發表於 23-3-29 09:24

想問如果第一輪non jupas申請沒有填選牙醫,如八月出成績達標可唔可以扣門入?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

--- 請問地球上其他地區邊啲唔係咁。。。
有人唔係睇錢嘅咩

bbtung    發表於 23-3-15 10:37

Azzurro 發表於 23-3-15 08:28

QC 年年有份上台領學業獎, 最終入中大音樂。
紅磚屋女校夠分讀醫的揀言語冶療

gracelam 發表於 23-3-14 22:26
牙醫得HK U有得讀, 而且得幾十個位, 醫科2間U加埋幾百個位!

想問如果non jupas 三個選擇沒有揀dental, 公布成績後如果夠成績叩門可以嗎?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

jasminemei 發表於 23-3-15 19:41
想問如果non jupas 三個選擇沒有揀dental, 公布成績後如果夠成績叩門可以嗎?
...

non jupas我唔清楚

醒目開學勳章

已經係好耐嘅事
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

Azzurro 發表於 23-3-15 08:28

N 年前真係冇乜人願意讀牙科,係依5至10年開始個個都知道牙醫都可以搵好多錢,又冇做醫生咁辛苦,所以有一班就轉咗去讀牙科。
香港地就係咁㗎啦,邊科搵錢咪讀邊科囉。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

未必只係睇錢嘅. 可能係細個時曾經牙痛......, 又或者覺得做牙醫比做醫生幫到更多人......

BSCYL 發表於 23-3-15 18:24
有   
QC 年年有份上台領學業獎, 最終入中大音樂。
紅磚屋女校夠分讀醫的揀言語冶療

都識得成績好top 嘅去讀Music / Geography/ 文學
朋友女女今年DSE, 成績都係好top果啲,佢一心讀心理學。真係因為之前得到心理醫生幫助,所以想讀呢科幫返人。
唔係個個揀科只睇收入嘅。
特別係呢啲資優小朋友,佢哋好有自己嘅想法。

香港作為城市發跡都係七十年代嘅事,宜家大學生好多父輩祖輩都未必根底好厚
小朋友自然選擇本科都相對功利

其他發達城市
例如倫敦,紐約嘅發跡早一百年以上
倫敦 17xx年已經係世界首都
紐約,美國191x年已經係世界經濟第一
呢些地方嘅有根底家庭已經發跡比香港嘅早好多輩人了
宜家小朋友當然更有條件選擇冇咁功利嘅學位

簡單黎講,香港相比早發跡嘅就顯得暴發戶
好自然現象

Azzurro 發表於 23-3-17 07:54
香港作為城市發跡都係七十年代嘅事,宜家大學生好多父輩祖輩都未必根底好厚
小朋友自然選擇本科都相對功利
...

香港好多大家族係成村人都做醫生、律師、會計師

音樂、藝術唔係唔識,仲分分鐘演奏級添
但只係用來陶冶性情的工餘活動

我是護書簿

回覆 Azzurro 的帖子

香港遲發跡都係一個原因,但中國人本身都係有功利嘅性格,所以就算再過多N代,搵錢科都係熱門科

我覺得搵錢科目度度都競爭大,我有家人在美加做醫護行業,當地嘅醫學院同牙科學院,其實都係好難入。

回覆 ericjil 的帖子

請問牙科收分即是多少分?

隨樂 發表於 23-3-17 21:52
回覆 ericjil 的帖子

請問牙科收分即是多少分?

https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2022-11/2022%20JUPAS%20Admissions%20Score.pdf

參考呢個分,達到LQ + interview 成功
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊