用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科
樓主: bbtung
go

原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 23-3-28 16:02
我朋友仔仔都係4A* 港大醫科無收到,佢係有interview的。佢覺得係自己interview 表現唔好所以唔收。
...
請問你朋友仔仔係邊年考AL,是否無公開試考嗰兩年呢?

Pokemon2023 發表於 23-3-28 17:50
請問你朋友仔仔係邊年考AL,是否無公開試考嗰兩年呢?

前年, 2021果年

回覆 四隻貓 的帖子

可能當年出咗好多4A*,HKU收唔晒

twobirds 發表於 23-3-28 15:22
TSR睇到, 有人 IAL 4A* , HKU MED 竟然冇得INTERVIEW啊...

知有報今年hku mbbs 係4A* 無offer ,但都叫有得in 。
你講嘅case, 4A* 都無份in 真係傷心

回覆 girl2016 的帖子

其實IAL有考AS Level試,有實力才有PG4A*,但竟然無得in,好奇怪

四隻貓 發表於 23-3-28 16:02
我朋友仔仔都係4A* 港大醫科無收到,佢係有interview的。佢覺得係自己interview 表現唔好所以唔收。
...

題外話:

我女前排CU上堂時有個教授傾開偈話今年佢有份in non Jupas 醫科, 佢問點解想做醫生?佢話10個有6,7個答因為屋企人/親友有病/絕症呀咁……
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

入到去牙科,仍要加油!今年year 1, Jan份有個考試,有3分一人唔合格,要補考

我仔中學今年都有個同學仔入咗HKU 牙醫,佢best five 33

Pokemon2023 發表於 23-3-28 18:39
回覆 四隻貓 的帖子

可能當年出咗好多4A*,HKU收唔晒

知道上年有人無報到牙科,出咗成績4A*好過PG, 才去報,有得in, 最後入咗。
上年牙科non jupas 比例上收好多呢間學校學生

bbc2018 發表於 23-4-23 00:30
知道上年有人無報到牙科,出咗成績4A*好過PG, 才去報,有得in, 最後入咗。
上年牙科non jupas 比 ...

可否告知是哪種學校?謝謝
國際學校?
本地非DSE考生?
還是海外考生?

Azzurro 發表於 23-3-17 07:54
香港作為城市發跡都係七十年代嘅事,宜家大學生好多父輩祖輩都未必根底好厚
小朋友自然選擇本科都相對功利
...

明清年代(17xx年)唔係英國、法國、西班牙呢啲國家,中國先至係世界最高GDP最有錢嘅國家(可以上網查有關資料),當時中國自給自足,對外國只有賣嘢冇買嘢,根本唔需要同外國做生意,所以對外國有「中國居內以制夷狄,夷狄居外以奉中國」呢種思想,外國人要卑躬屈膝好難賺到中國嘅錢,所以之後英國東印度公司就喺中國賣鴉片搞掂中國人,之後嘅鴉片戰爭更加唔使講,中國到咗慈禧年代先至家道中落,所以中國嘅窮只係近代。

gracelam 發表於 23-3-29 11:04
題外話:

我女前排CU上堂時有個教授傾開偈話今年佢有份in non Jupas 醫科, 佢問點解想做醫生?佢話10個 ...

如果真係 NJ學生,應該有更好嘅答案,這些罐頭答案,肯定冇乜印象分。其係其他面試題目爭取好印象。果3, 4成機會相對好啲。

不過,最後都係睇分收入。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

o_____o 發表於 23-4-21 09:00
我仔中學今年都有個同學仔入咗HKU 牙醫,佢best five 33
牙醫唔係要求best six麼?

Top3 發表於 23-9-6 08:27
牙醫唔係要求best six麼?
果位同學仔best six 39

1995年左右,當年牙醫 conditional offer 係 A level 3科 electives   triple  E就入得。

今年情況,朋友囝 best six 37分入。  最低幾多分入就唔知。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊