用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科
樓主: bbtung
go

原來HKU 牙醫DSE 收生分數高過醫科   [複製鏈接]

謝謝,真係長知識 x 2

等我仲成日同人講,入港大醫科要4 A*, 而港大牙科就2A*1A. 真係錯得好離譜!

早幾年我有個親戚考到3A*1A同PG 一樣,我仲同佢講港大牙科應該收佢個仔,  結果梗係唔收啦,我初初仲以為佢interview唔得, 因為牙科出名interview好難,後尾先知佢原來連interview都冇, 我都覺得好奇,我仲心諗佢唔知係咪真係考到3A*1A 添!

Ivymom 發表於 23-3-23 11:41
我去了很多年的Dental Admission Talk,佢都有講only consider 放priority 1 的non Jupus application and ...

識人本來冇報牙科,點知考到榜眼探花成績,即刻interview ,入咗!

Chole 發表於 23-3-27 14:59
識人本來冇報牙科,點知考到榜眼探花成績,即刻interview ,入咗!
Jupas or non-jupas ?

"通常有志於醫療科的 non-jupas 尖子都係 首選 medic ,次選 dental "

呢個講法好過時啦,outdate咗好多年啊 ! :

Ivymom 發表於 23-3-28 10:34
Jupas or non-jupas ?

Jupas

FS 發表於 23-3-28 11:48
"通常有志於醫療科的 non-jupas 尖子都係 首選 medic ,次選 dental "

呢個講法好過時啦,outdate咗好多年 ...
點 outdated 法?願聞其詳.….

FS 發表於 23-3-26 18:00
其實HKU MBBS 嗰CO 開到4A* 俾你根本冇意思, 所有學生最叻都係4A*, 根本你考到4A*就實收你啦!中國人做院 ...

所有學生最叻都係4A* <<<<<<<<< 4A* 就係最叻? 唔洗比較 UMS ?

根本你考到4A*就實收你啦! <<<<<<<< 所有 4A* 都實入到 HKU CU ? 當真??

若覺得 HKU co 要求 4A* 太高不合理,仲高過 oxbridge ,咁咪入 oxbridge 唔好入 HKU CU 囉,自由市場喔!

小鹿揀學校 發表於 23-3-28 12:50
所有學生最叻都係4A*

早幾個月在中大infoday
聽左NJ的QA session
期間有位仁兄問Prof
他的朋友兒子在上年4A*
但中大冇收
最後去了港大Law

他說朋友很不滿意
問中大究竟AL是否4A*都不一定收

Prof沒正面答,只說case by case成個portfolio睇

我當場覺得佢係唔知95%UMS這要求
我是護書簿

小鹿揀學校 發表於 23-3-28 12:41
點 outdated 法?願聞其詳.….
聽我個女講,佢哋同學,覺得讀Medic更加做到治病救人,懸壺濟世。牙醫雖然都重要,不過畢竟欠缺了命懸一線的感覺。大部分想讀醫的同學,都係揀medic。
都好理想化,可能ER睇多咗。

losoco 發表於 23-3-28 14:21
期間有位仁兄問Prof
是否DSE才有“夠分收” 的說法,non jupas應該冇可能。同樣4A*,或者IB 45分,太多可能性。

b3410 發表於 23-3-28 14:31
是否DSE才有“夠分收” 的說法,non jupas應該冇可能。同樣4A*,或者IB 45分,太多可能性。 ...

我估如果佢係港大選醫科可能入到
我是護書簿

期間有位仁兄問Prof

losoco 發表於 23-3-28 14:40
我估如果佢係港大選醫科可能入到

唔會掛!嗰位同學都好flexible,興趣都好廣泛吓噃!

做醫生揸刀搵食又得,做律師揸搥仔搵食亦得!得咗!!

正路 CU 揀得 medic,HKU 都係楝 medic 㗎啦,去揀 law 有d 亂嚟!
我估 HKU medic 都唔收佢囉!

b3410 發表於 23-3-28 14:31
是否DSE才有“夠分收” 的說法,non jupas應該冇可能。同樣4A*,或者IB 45分,太多可能性。 ...

HKU 應該係夠 36 分就一定收

CU 舊年個收分已升到 7科 41分,今年應該都係 41分,但應該收唔晒所有 41分,要計埋得失球差!

小鹿揀學校 發表於 23-3-28 12:50
所有學生最叻都係4A*
TSR睇到, 有人 IAL 4A* , HKU MED 竟然冇得INTERVIEW啊...

期間有位仁兄問Prof

我朋友仔仔都係4A* 港大醫科無收到,佢係有interview的。佢覺得係自己interview 表現唔好所以唔收。

四隻貓 發表於 23-3-28 16:02
我朋友仔仔都係4A* 港大醫科無收到,佢係有interview的。佢覺得係自己interview 表現唔好所以唔收。
...
Interview 後有無出CO先?

twobirds 發表於 23-3-28 15:22
TSR睇到, 有人 IAL 4A* , HKU MED 竟然冇得INTERVIEW啊...
若 HKU 收晒所有 4A* ,可能要 book 一架包機先載得晒d同學仔由英國飛番嚟讀 medic

2jkidsfather 發表於 23-3-28 16:20
Interview 後有無出CO先?

完全冇出CO俾佢。

四隻貓 發表於 23-3-28 16:52
完全冇出CO俾佢。
有出CO,半隻腳入HKU Medicine
無CO,4A*也要等,未必可入。

反而之前無報,但DSE放榜後夠分才轉報Medi會有優先。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊