用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Benenden School
樓主: ramen
go

[英國] Benenden School [複製鏈接]

foxli 發表於 23-3-16 21:56
其實真係唔需要諗咁多,小朋友讀過書都要諗間學校多唔多有錢佬,又怕俾人歧視,小朋友讀寄宿係要學識點樣同 ...

大學年齡成熟啲可以handle 得好啲。

我廿幾歲自己買第一間屋喺荃灣,富三代好誠懇咁問我點解唔買陽明山莊,
我知佢唔係窒我,反正我哋唔同一個level,窒都攞唔到彩,佢冇乜返過工,純粹就係活喺自己嘅天地!

我有個朋友好多年前係喺嗰度畢業,當時好多公務員嘅女兒去嗰度讀。

到咗而家,我都識人喺嗰度讀。
我唔覺得呢間學校好似啲人講到咁誇張posh。
佢當然都係一間幾高貴嘅學校。但係乜嘢家庭嘅人都有。

正如之前有人講過,佢上一年year7係收得唔夠多人。佢哋year7唔係好chur.
我之前睇過佢year9嗰張數學scholarship paper,發現佢有啲題目係另外一間學校嘅year7 entrance exam.
雖然呢個只係個別一個observation.

佢哋喺香港都有一個幾大嘅community.

93ct 發表於 23-3-16 23:50
我有個朋友好多年前係喺嗰度畢業,當時好多公務員嘅女兒去嗰度讀。

到咗而家,我都識人喺嗰度讀。
93ct, please check pm.  thx

Chole 發表於 23-3-16 22:13
大學年齡成熟啲可以handle 得好啲。

我廿幾歲自己買第一間屋喺荃灣,富三代好誠懇咁問我點解唔買陽明山莊 ...

我都試過同人呻行李超重被罰錢好肉赤,富三代教我,下次坐business class就唔會咁易行李超重

964000 發表於 23-3-17 23:26
我都試過同人呻行李超重被罰錢好肉赤,富三代教我,下次坐business class就唔會咁易行李超重
...

964000 發表於 23-3-17 23:26
...

佢又有道理

ap332100 發表於 23-3-15 00:26
純粹講下;我有聽過朋友個朋友提過舊年(2022/2023)Year 7收咗都唔夠三十幾人.有三分之ㄧ係中國以及香港人.
...

Benenden 2022 GCSE
25人(佔近三成考生) 考 Chinese
其中24人取A*(9-8) 餘下1人取A(7)

Beneden School 2022 GCSE
Subject Entry | 9 8 7 | 6 | 5 4 | 3
--------------------------------------------------------
English 85 | 52 20 10 | 2 | 1 - | -
English Lit 85 | 62 13 6 | 3 | 1 - | -
Maths 85 | 24 22 16 | 12 | 6 3 | 2

Chinese 25 | 19 5 1 | - | - - | -
French 43 | 17 9 8 | 6 | 2 - | 1
German 5 | 5 - - | - | - - | -
Japanese 1 | - - - | 1 | - - | -
Spanish 31 | 9 10 8 | 4 | - - | -
--------------------------------------------------------
MFL 105 | 50 24 17 | 11 | 2 - | 1

https://www.benenden.school/complete-education/academic/exam-results/gcse-results-2022
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊