用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Knightmaths數學補習
樓主: jyylamcheung
go

Knightmaths數學補習   [複製鏈接]

neversayno 發表於 23-8-14 22:26
回覆 Rpp 的帖子
見你講得咁清楚,仲差D以為係堅料添!

係真有幾個師姐兩間補過,最後選擇超姸,騎士操數適合啲,唔係賣廣告既。

回覆 Rpp 的帖子

你阿女只補過超硏,又未補過騎士,唔明點解你咁肯定騎士操數好啲?話時話大部份補習社都會幫學生操數!

neversayno 發表於 23-8-14 23:18
回覆 Rpp 的帖子

你阿女只補過超硏,又未補過騎士,唔明點解你咁肯定騎士操數好啲?話時話大部份補習社都 ...

樓上有人一直講操操,問過師姐補過都係咁答,自己衡量唔適合咪得囉。

neversayno 發表於 23-8-14 23:18
回覆 Rpp 的帖子

你阿女只補過超硏,又未補過騎士,唔明點解你咁肯定騎士操數好啲?話時話大部份補習社都 ...

我想解釋香港數學考試是不能死背,要通及明先可以,操數要有目標的。

michelleloveken 發表於 23-7-29 20:43
剛剛試了四堂,老師都是定期交代學生進度。已學了兩個chapter 和做了一個Quiz。挺不錯
...

請問你是上那個centre?

回覆 LoveCorgi2 的帖子

佐敦

我仔兩間都補緊, 兩間唔同性質, 一間會詳細講解, 一間係個底唔差不停操, 要睇學生係邊類型, 我覺得不能講實邊間好邊間無咁好

回覆 hidingdong 的帖子

請問邊間講解, 邊間操數?

siukaipp 發表於 23-10-22 23:20
回覆 hidingdong 的帖子

請問邊間講解, 邊間操數?

超研操數,騎士講解,利申兩間都上緊

回覆 siukaipp 的帖子

超研講解多啲深入啲, 但人多啲, knightmaths操數多啲, 上堂講少啲, 兩間都有功課, knightmaths因為少班, 即做唔識就即解,

但我仔係超研上數, knightmaths係M1, 我仔學校無修M1, 係靠knightmaths同自己

請問大家有冇邊間補M1 好?謝謝

回覆 Fafa128 的帖子

北角威邦有間叫學研

我仔一直跟李sir學數

每堂會教書又會操數

有m1m2補 不過係小型係補習社

得兩夫妻教 好用心 不過收好少學生

adagrape 發表於 24-1-4 20:26
回覆 Fafa128 的帖子

北角威邦有間叫學研

謝謝

這間超級唔好,老師基本上只給卷你做,一個老師又如何Handle不同年級呢? 要專業教學,不是攬教。 你唔出聲問,老師都唔會主動教你。
中學生好多時要請假,一個月只可請一次假,多過一次要收$150附加費,簡直笑大人,你估你自已是天皇補習社!

Notes 一般都是低面影,可以接受。現在一張A4影4頁,變相縮細字題,我同佢地講index, angles太細,睇唔到,可不可以唔好咁慳紙嗎?佢話是公司規矩,放大要收取$50行政費,佢是否有問題? 一個月最多一份筆記,為何要這樣難為學生?

$50可以買兩大疊A4字,佢間野上下都有問題,reception又串嘴,樣樣都話唔得大家自求多福。

Rpp 發表於 23-8-14 23:04
係真有幾個師姐兩間補過,最後選擇超姸,騎士操數適合啲,唔係賣廣告既。
...

係咪太子個間超硏呀?英文補習有冇推介呢?謝謝

Leedsforever 發表於 24-1-31 22:56
係咪太子個間超硏呀?英文補習有冇推介呢?謝謝

自己間學校嘅師兄師姐呀!

我個補過超研半年,大班上堂的,老師講解好快 ,可能唔啱佢,無進步,反而退步了

回覆 christinehaa8 的帖子

同意,佢又話自己所有老師都數學系畢業,講到好勁咁,結果個老師都唔係數學系畢業,但上堂前又唔講邊位老師教。https://knightmaths.edu.hk/faq/
網頁又唔寫價錢,精英班幾千蚊4堂,正常唔會期望得到咁既服務質素,連份notes都唔可以印返正常size,其實坊間應該無乜補習社將份note2頁4版咁樣印,仲要話其實主要唔用notes,係操數,做卷,其實作為用家,我理得你係主要用notes定卷,你派得份notes俾學生,就預學生會睇會用架啦,數學科咁多圖,搞到咁細點睇呢?果啲圖型,甚至立體圖,想畫幾筆都好難囉!

dandan2006 發表於 24-2-1 09:23
我個補過超研半年,大班上堂的,老師講解好快 ,可能唔啱佢,無進步,反而退步了 ...

超研唔太岩補底,如果聽唔切,要時間消化,選睇片會合適D, 因為上載14日內任睇, 不過中學生咁忙都冇乜時間重複睇,但屋企睇時 睇到唔明,可以停一停消化下,或者倒返轉頭再睇。

christinehaa8 發表於 24-1-30 18:29
這間超級唔好,老師基本上只給卷你做,一個老師又如何Handle不同年級呢? 要專業教學,不是攬教。 你唔出聲 ...
呢間佐敦女拔補習社好唔得,本身見佢地網站講到自己好堅挺,又話咩專補名校,咪帶囝囝去試吓。翻到黎睇見佢份筆記都已經覺得唔對唔,一張紙印4頁,人地出面啲補習社都係印到靚靚仔仔既。佢地印份筆記都咁鬼求其,又點會有信心呢?
之後囝囝話佢上堂係唔同級唔同學校擺埋一齊上,個個學緊唔同野,好冇體系,上堂就會淨係比份筆記你自己做,都係坐喺度自己做數,咁點解要比幾百蚊去嗰度計數而且唔比揀老師,佢地好多老師資歷都唔得啦。想試就試第二間好過,真係激鬼氣。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊