用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)
樓主: chamster
go

港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)   [複製鏈接]

mcl233 發表於 23-8-29 12:34
SSC明顯係緊張成績好過之前啦,近期不斷出船去接學生,一定好過以前,只係傳統文化改不了多少,成績唯一嘅 ...
如果只重視成績, SSC 肯定唔係家長1st choice, 我相信港同也不是, 正路會揀CC, DG, HY 依類成績出眾又穩定的學校
SSC 其實有小小似國際學校, 又要讀得又要玩得, 如果唔係咁大間學校只係用來讀書就有點浪費了, 英文要好因為SSC英文真係比較深  

回覆樓主:

一陣又話某校冇叻人揀,即係某校多叻人揀~

一陣又話玩精英教育,人提CC就變成大部份家長小朋友~

咁咪一早講緊大部分囉,33222仲唔係影響大部份人咩~

邏輯茅盾至此~

利申先,33222係回應某君兩校成績分別極大,並非將兩校定高低~

juneforgbb 發表於 23-8-29 13:13
如果只重視成績, SSC 肯定唔係家長1st choice, 我相信港同也不是, 正路會揀CC, DG, HY 依類成績出眾又穩定 ...

又似乎係咁喎。不過,少少偏差係DG和HY都有收成績非常一般嘅體藝生~

回覆樓主:

其實家長不用對號入座,SSC肯定是傳統名校,即使排名有爭議,但客觀來說應該也是50名以內,妥妥的Band one 學校吧。

這個世界很大,有各種各樣的學生,有些學生根本不重視大學基本入學資格,目標是能否全科5+,當中有幾多科5**/A-A*。

所以鹹魚青菜各有所好。

回覆樓主:

港同今年DSE成績確實係比2022好,前列生似乎人數多咗幾多,可能多咗超過50%~

2023 DSE
3322 90.7%
332233 80.5%

代表乜呢,當中有10.2%嘅學生最終係唔符合選修科 33 要求~

亦啟示,或許,5+%率嘅拉高,係源自前列生人數多咗,拉高5+率亦因為呢班學生,未必,我講未必,係大部份學生嘅貢獻~

咁只可以有33222,已經唔符合3大基本要求~

回覆樓主:

家長著眼於大學基本入學要求,一定有自己的原因。

我做學生的年代,如果你問我當時大學最低入學要求是什麼,我一定答不到你。同學關心的是 medic 6As 入到嗎?如果 4As 是否應該選 Laws?  computer engin 上一年的入學要求是什麼?

我也是以同樣標準去衡量自己的仔女。

lot888 發表於 23-8-29 12:51
樓上家長話唔睇3322,我就有唔同睇法,我一定睇3322,及中一入學及DSE出賽人數,特別名校。策略性既名校會 ...

入得呢D 學校... 為何在乎3322率?

個人亦唔太CARE有幾多狀元.

我反而重視人均有幾多科5+...

WELL, 如果人均5+有5科, 即係平均都入UCG FUNDED 既U 卦!

juneforgbb 發表於 23-8-29 13:13
如果只重視成績, SSC 肯定唔係家長1st choice, 我相信港同也不是, 正路會揀CC, DG, HY 依類成績出眾又穩定 ...

當年有去聽SSC 附小, 唔多LIKE 位校長... 最後好似無報...

學校環境當然好正!

retriever 發表於 23-8-29 15:01
入得呢D 學校... 為何在乎3322率?

個人亦唔太CARE有幾多狀元.
人均 5+ 5科 已達 Spcc 級數

回覆 kansklee 的帖子

我建議你小朋友兩間也去考吧,始終學校怎挑選學生,只有他們自己才知道。不過,留意一下,兩間學校面試曰期經常相撞o加油!

GCMC 發表於 23-8-29 18:06
回覆 kansklee 的帖子

我建議你小朋友兩間也去考吧,始終學校怎挑選學生,只有他們自己才知道。不過,留意 ...

謝謝你的寶貴意見

回覆 juneforgbb 的帖子

赤提 5 或以上 dse 英文  有沒有人有數據?

Goodluck2022 發表於 23-8-29 19:07
回覆 juneforgbb 的帖子

赤提 5 或以上 dse 英文  有沒有人有數據?

我冇,印象以前有人係EK post 過,但我冇記低

回覆樓主:

根據 HKUGA 官網,2023 年 DSE 5+ 以上總百分比為 51.9%,這個成績和 SPCC 和 DGS 比也毫不失禮了。

回覆 jiljill 的帖子
https://www.hkugac.edu.hk/f/news/835/3002/HKDSE_2023_v3.pdf
https://www.hkugac.edu.hk/f/news/769/2570/HKDSE_2022.pdf
港同 5 或以上 61%

https://www.dgs.edu.hk/achievements/results-of-public-examinations

女拔 5 或以上 93%

赤提 可能2 至 3 成?  dont know.

我諗你唔太了解SSC 英文程度,有興趣可以去學校open day 同學生傾下計了解下

回覆樓主:

我也不太了解 SSC 的中文程度、數學程度、物理程度,去 open day 和同學傾下計可以了解嗎?

我比較 old school,信數據多過齋 talk。不過好像找不到這方面的資料。

jiljill 發表於 23-8-29 20:05
根據 HKUGA 官網,2023 年 DSE 5+ 以上總百分比為 51.9%,這個成績和 SPCC 和 DGS 比也毫不失禮了。
...
5+ 51.9% vs 70+%…比埋 5*+ 同5**就明顯睇出仲係唔同等級

回覆樓主:

香港中學 SPCC 同 DGS 獨大,毫無懸念,三至十名就見仁見智。

HKUGA 以 DSE 成績計 5+ 總百分比有 51.9%,頭五應該有。另一匹黑馬是 GHS 近年也狂追,氣勢如虹。

有些傳統名校似乎已經放棄以DSE 成績作招徠,靠提供 IB/IAL 吸引學生。有些成功,但失敗個案亦不少。講到尾任何考試也要交到亮麗成績表才是王道,搞搞下連成績也不公佈相信大部份家長都會怕怕。

我認為論DSE成績,應該港同較好。

SSC 叻既學生讀IB,而最近三年IB成績同優才差唔多,我唔知道SSC有冇公佈詳細既IB 課程offer,由2022年SSC列出既部分大學offer來睇,幾間新直資學校海外課程亦取得差唔多既offer。

如果要比較,應該用相同既考試嚟比較較為合適。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊