用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)
樓主: chamster
go

港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)   [複製鏈接]

mcl233 發表於 23-8-29 12:14
2022 DSE 3322 or better
HKUGA 84.2%
SSC 87.3%

原來大家着眼點不同,我很少用 3322 作比較,家長如果以入讀名校為目標,關心的是 5+ 的百分比吧,最少我自己是這樣。

以 3322 為目標的家長,考慮的是排名100 以外的學校吧?

希望各校能提高DSE 英文4/5 以上人數才有說服力。

swh2020 發表於 23-8-29 12:18
這裡似乎赤提家長較多,港同家長不多

傳統名校,用家自然多。討論這些學校要有心理準備會被人「圍插」。

UGA 是後起之秀,支持者自然較少。

jiljill 發表於 23-8-28 23:19
UGA這兩年DSE成績已經力壓一衆Band1A學校,力迫SPCC和DGS了,反觀SSC近十幾年每況逾下,乏善可陳,勉強還 ...

港同DSE成績離SPCC、DGS仲有距離,畢竟中一收生成績有差距,不過今年已公布的學校中,好於港同的應該不超過5間。

jiljill 發表於 23-8-29 12:22
傳統名校,用家自然多。討論這些學校要有心理準備會被人「圍插」。

UGA 是後起之秀,支持者自然較少。

從近幾年中一入學難度來看,SSC是比較容易的,港同要難好多。

jiljill 發表於 23-8-29 12:20
原來大家着眼點不同,我很少用 3322 作比較,家長如果以入讀名校為目標,關心的是 5+ 的百分比吧,最少我 ...

原來真係咁~

我比較睇33222先,跟住332233先,基本功都唔係優先考慮,99%入Medi都冇用,偏偏自己果位就係少數民族~~~

拎HKUGA Vs SSC基本上已經係兩樣嘢,SSC一向都係走輕鬆教育,又係放洋率高嘅中學,成績並非睇得咁重。HKUGA更年已經加碼收街外生,似乎又係行策略去推高學校成績。兩校行嘅路根本唔同~

回覆 jiljill 的帖子

我唔會否定事件的嚴重性, 但相信不少學校都發生過唔好的事件, 我個人主要睇係單一事件or 持續發生, 如果一單事件就否定一間學校, 咁係香港真係好難揀到學校
我覺得港同是一直在進步, 成績也很好, 但唔太認同SSC在走下坡, SSC DSE成績一直都唔係最top個批. IB成績還是很不錯的

juneforgbb 發表於 23-8-29 12:30
回覆 jiljill 的帖子

我唔會否定事件的嚴重性, 但相信不少學校都發生過唔好的事件, 我個人主要睇係單一事 ...

SSC明顯係緊張成績好過之前啦,近期不斷出船去接學生,一定好過以前,只係傳統文化改不了多少,成績唯一嘅家長根本甚少考慮SSC。兩校都係唔易收到頂級學生,反為,SSC似乎會考慮英文生,成績未必係唯一收生因素~

swh2020 發表於 23-8-29 12:22
港同DSE成績離SPCC、DGS仲有距離,畢竟中一收生成績有差距,不過今年已公布的學校中,好於港同的應該不超 ...

純粹以Band1A學校作比較應該是全港前五名,為學生增值能力超強。

我不報這學校因為它是一間相對新的學校,我對它好成績的持續性有懷疑。另外,我也有盲目信仰名牌的問題。

mcl233 發表於 23-8-29 12:25
原來真係咁~

我比較睇33222先,跟住332233先,基本功都唔係優先考慮,99%入Medi都冇用,偏偏自己果位就 ...

補返呢句先,似乎,兩校校內大部份學生基本上水平相若~

回覆 juneforgbb 的帖子

Ssc Dse 真係唔差, 最好成績嗰年應該係2017, 應該有 Band 1A水平。其次 2014/2019,嗰兩年5+ 都有大約40%。

近年考生人數少左,比例上多左人揀 ib。另外近年似乎多左人去內地升學。

jiljill 發表於 23-8-29 12:15
2017 年,遠或近是主觀的事,重點是事件的嚴重性,涉案男生人數(七名),有多名女生受害。

https://www.h ...

您唔講2022 年港同有同學在校內墮樓

Anyway 每間學校有自己既優勢
家長會懂得選擇

樓上家長話唔睇3322,我就有唔同睇法,我一定睇3322,及中一入學及DSE出賽人數,特別名校。策略性既名校會請走成績稍遜同學,再張績優同學group落同一班,盡放資源,砌高5+,但其他呢?可能变成隱形人,未能得到老師照顧及學校支援。我眼光淺窄,不太buy這理念,我反宜更尊重那些學校以整体學生為目標,創造好成绩。我覺得3322係一個指標。一個在名校就讀但被忽視的學生绝不好受,小朋友在校能否得到照顧及被重視,內心是能感受到的。

回覆樓主:

身體最誠實,排名靠前的小學級頭學生未聽過有人報 SSC,報UGA的雖然也不多,但總有幾個。

lot888 發表於 23-8-29 12:51
樓上家長話唔睇3322,我就有唔同睇法,我一定睇3322,及中一入學及DSE出賽人數,特別名校。策略性既名校會 ...

可能用嚟講笑啫~

唔係就唔使咁多家長話擔心冇33222啦。入3大要332233,先至可以有資格講Best 5/6, 4C+2X。自己整隻7277777,都要心驚膽跳,求大學放自己一馬~

回覆樓主:

精英教育,還是全人教育?

很多時候選擇取決於自己小朋友是「精英」,還是「全人」。

精英教育就宜考慮CC,擺明只玩精英教育,自行QC都得~

swh2020 發表於 23-8-29 12:18
這裡似乎赤提家長較多,港同家長不多
以我喺EK觀察所得, 應該係掉返轉

回覆樓主:

對於大部分家長和小朋友來說,問題是沒有選擇,而不是如何選擇。是做不了精英,而不是不做精英。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊