用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)
樓主: chamster
go

港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)   [複製鏈接]

GCMC 發表於 23-8-27 12:18
去完 O camp,有點驚喜。整個活動學生主導,老師極少介入。
而且音體美電腦佔考試總分25%,身體力行實現全 ...

SSC迎新真係幾特別,學長們帶領幾日活動。阿女主動返黎話第日高form都想幫手帶返學弟學妹玩O camp

其實兩間都係好學校 ,是但入一間都開心拉

simonwan 發表於 23-8-28 21:58
回覆 jiljill 的帖子

‘’兩間公開試成績差好遠‘’請問從何見得?謝謝

UGA這兩年DSE成績已經力壓一衆Band1A學校,力迫SPCC和DGS了,反觀SSC近十幾年每況逾下,乏善可陳,勉強還可以算是Band1B學校。兩者成績沒有可比性,無必要為拗而拗。

當然SSC也有自身的優點,校園靚,校風洋化,非常適合打算把孩子放洋的家長。

鹹魚青菜,各有所好。

jiljill 發表於 23-8-28 23:19
UGA這兩年DSE成績已經力壓一衆Band1A學校,力迫SPCC和DGS了,反觀SSC近十幾年每況逾下,乏善可陳,勉強還 ...
力迫SPCC同DGS就誇張咗啲,車尾燈都未見倒…

回覆樓主:

SPCC和DGS中英數常DSE成績在校網可以看到,作為香港頭兩名學府,成績好是不容置疑的。

UGA更大方,將所有學科DSE成績都公開,我做過一個小統計,發現它整體成績高過其它DSS學校,如HYS、SPCS、GHS等,官津就更不用說了。

為免誤會,要利申小朋友並非UGA學生,甚至連入學申請也沒有。我是傳統學校支持者,不太喜歡後起之秀。

回覆 jiljill 的帖子

兩間學校成績,我一句評論都未說,就是為拗而拗。只是問閣下一句你自己寫的結論從何而來,你不答也沒問題,閣下沒有義務答網友問題,但想不到得到的回覆只是一堆不著邊際的主觀形容詞,一點論據都沒有,反而批評請教者為拗而拗,領教了。
為了避開無謂爭拗,已經多年無上 EK 發言,此地真的不宜久留。

jiljill 發表於 23-8-28 23:19
UGA這兩年DSE成績已經力壓一衆Band1A學校,力迫SPCC和DGS了,反觀SSC近十幾年每況逾下,乏善可陳,勉強還 ...

5+率30%,三大率60%+,IB成績排名全球前30的學校“勉強band1B”??請問閣下,不勉強的1B,標準又是如何的?洗耳恭聽

jiljill 發表於 23-8-28 23:47
SPCC和DGS中英數常DSE成績在校網可以看到,作為香港頭兩名學府,成績好是不容置疑的。

UGA更大方,將所有 ...

出埋成績數據對比先有說服力?

jiljill 發表於 23-8-28 23:47

UGA更大方,將所有 ...
本來男女校同齋校就冇咩可比性. 不過見其他EK高人post出嚟嘅數據(當然冇post出嚟嘅科目就無從比較啦), 又好似同你講嘅有啲出入. 既然你做左個小統計, 不如post出嚟俾大家睇下, 做福網友. 等家長日後選校時多啲資料喺手.

兩間都係好學校呀,  何必拗, 本身赤提走的路線同港同唔一樣, 赤提有IB, 出國讀書多, IB成績好, DSE其實唔差, 學生自主性高

回覆樓主:

請問,如果小朋友屬Band 1,日常全用英文,呈一考試英文數學GS均有90幾接近100分,可是中文得80幾分,明顯中文比英文弱,係咪考赤提比港同較有機會被取錄? 除赤提之外,還有哪些Band 1直資學校可建議比英文好過中文的小朋友?

ok3 發表於 23-8-29 09:30
本來男女校同齋校就冇咩可比性. 不過見其他EK高人post出嚟嘅數據(當然冇post出嚟嘅科目就無從比較啦), 又好 ...

兩間都係男女校喎~

mcl233 發表於 23-8-29 11:06
兩間都係男女校喎~
我意思係另外嗰幾間

mcl233 發表於 23-8-29 11:06
兩間都係男女校喎~
應該係講緊#44 個post

ok3    發表於 23-8-29 13:08

ok3 發表於 23-8-29 11:09
我意思係另外嗰幾間

EK一向都大混戰㗎啦,永遠都係拎啲對自己著數嘅嘢出嚟,又唔講吓入場卷,果啲332233/33222,某些年又唔好提啦,過咗去了~

pccw2017    發表於 23-9-13 11:49

回覆樓主:

鹹魚青菜,各有所好。

SSC 和 UGA 都不是我杯茶,我連報名也懶得。純粹以事論事,有心理準備會有家長不滿,說人家孩子就讀學校的事本身就是死罪。

退一萬步,最近男生入女更衣室偷拍是事實吧?這是否單一事件,我不作評論,但有小朋友的家長應該都略知一二。

UGA 和 SSC,一個冒起,一個走下坡。我說的作不得準,但事不離實,坊間很多中學排名的資料可以作參考,兩間學校的差距並不是十名八名之內的事,以 Big Exam 為例:

UGA: 全港 7 - 18
SSC: 全港 89 - 97

根據 Myschool :

UGA: 4
SSC: 38

以上只是例子,只可作一般性參考。

如果兩間都有 offer 如何選,相信家長們心裡有數。

回覆 hollyword888 的帖子

他們一向沒有公布英文4 或以上。
今年仍沒有公布DSE and IB 數據

jiljill 發表於 23-8-29 11:46

鹹魚青菜,各有所好。
你肯定偷拍事件係最近? 咁"最近" 真係好多名校有新聞

中學排名邊到有得睇? 又係大考網?

2022 DSE 3322 or better
HKUGA 84.2%
SSC 87.3%

回覆樓主:

2017 年,遠或近是主觀的事,重點是事件的嚴重性,涉案男生人數(七名),有多名女生受害。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/82149/%E5%90%8D%E6%A0%A1%E5%81%B7%E6%8B%8D%E9%86%9C%E8%81%9E-%E8%81%96%E5%A3%AB%E6%8F%90%E5%8F%8D%E4%B8%83%E4%BA%BA%E8%A8%AD%E5%9B%9B%E9%8F%A1%E9%A0%AD%E5%81%B7%E6%8B%8D-%E5%A4%96%E6%B4%A9%E9%9B%B2%E7%AB%AF%E7%89%87%E6%AE%B5%E9%81%AD%E6%8F%AD%E7%99%BC

SSC 無疑是一所傳統名校,但這是很久以前的事,現在已經在走下坡了。

這裡似乎赤提家長較多,港同家長不多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊