用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)
go

港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)   [複製鏈接]

如果吾考慮金錢,大家會點揀?
   18    0    0    0

回覆樓主:

赤提多左IB可選,港同新開IAL。

回覆樓主:

港同已開IAL 了

monchichi0927 發表於 23-3-13 21:46
港同已開IAL 了

請問是否2023-2024 年度F5 開始?可以分享一下有什麼科目選擇嗎?謝謝

chamster 發表於 23-3-13 18:22
港同. DSE成績好的. 又有IAL.

回覆樓主:

IAL 暫時只考慮開理科班

回覆樓主:

港同三面時,面試老師都提到學校有IAL,有助升海外大學。

pccw2017 發表於 23-3-14 09:43
港同. DSE成績好的. 又有IAL.

港同2022年整體5+明顯高於赤提

港同2022年整體5+ 45.8%
https://www.hkugac.edu.hk/f/news/769/2574/HKDSE_2022.pdf

赤提2022年整體5+ around 31%
Principal's Report 2022 2:28
https://youtu.be/eVvdz7xRr7s

Arabellahk    發表於 23-9-10 17:45

回覆樓主:

赤提有部分分左去IB, 所以DSE 末及港同都正常。

monchichi0927 發表於 23-3-13 21:46
港同已開IAL 了

已開?真的嗎?
我所知係學校計劃今年F2 那届升高中時才實行,即最快都要兩年后。

但呢個只是學校計劃,教育局正式批了沒有?如有?請問批了多少個 IAL 學位?

如教育局還未批,即還存在變數,未必開得成。
又或最後教育局只是批准少數學位行 IAL。

Poyau 發表於 23-4-1 21:07
港同2022年整體5+明顯高於赤提

港同2022年整體5+ 45.8%

赤提有差不多一半人去了 IB, 而且多數係成績好那批。
如果用 港同成績后半學生計算,請問估計5+ 有沒有 30%?

我所知,就算只計 DSE學生, 赤提 多年來 英文科5+%跟 港同相若,男女校僅次於 SPCC,遠勝一眾地區名校如鄧顯,曾記,林護,張祝,伊中。

我反而比較介意校風,啲人講到SSC學生好壞,但我平時見佢哋啲學生都正正常常,無話喺街拍拖、講粗口之類,行出嚟感覺比較隨意活潑,唔係傳統名校嗰種規矩謹慎。但有朋友阿女入面讀緊,係話好嚴,唔係想像中咁自由, 而且對學業成績要求甚高,一定唔係一間好關愛嘅學校,比較著重紀律。唔知有無其他真實用家分享,因為話親SSC唔好嗰啲,都係“朋友個仔女”或者“親戚個仔女”

kwunpa 發表於 23-4-2 02:06
如果用 港同成績后半學生計算,請問估計5+ 有沒有 3 ...

赤提2022年45人考IB 佔考生36.3%
假如 DSE 考生人均考6.5科
而 IB 考生 HL6+ 100%
整體5+ equiv. 達45% 與港同相若
但實際上 HL6+ 低於100%
因為部份科目 Average Grade 低於6

考生
--------------------------------------------------
DSE 79 (63.7%)
IBDP 45 (36.3%)
--------------------------------------------------
合計 124人

Chi A LAL HL 5.6
Chi A Lit HL 5.4
Physics HL 5.86
VA HL 5.25

School Report 2021-2022 (p.23-26)
https://www.ssc.edu.hk/uploads/files/Download%20Area/School%20Report%202021-22(R1).pdf

Arabellahk    發表於 23-9-10 17:47

Poyau 發表於 23-4-2 10:34

唔知DSE和IB的難易,但SSC IB學生一定是全级最TOP的學生,整体好過DSE學生很多

港同2021 5+ 28.7%, 2020 5+ 35.5%, 2019 5+ 36.5%, 要睇多幾年~ 請問有人搵到赤提數字嗎?

Poyau 發表於 23-4-2 10:34

IB  SL 唔計? SL 拿 6分,同 HL一樣,入大學都係計 6 分。赤提大部分SL科目平均分都過 6 分。
其實用 IB 同 DSE分數比係無意思,係橙同蘋果比。IB 40+ 已經有資格入牛劍(當然要看埋面試,科目入學試,PS 及其他表現),DSE 只是全部 5 有可能嗎?

正如我之前所講,要比就比港同最後面 60% 學生成績同 赤提DSE 比,我當然無呢個數字,不過正常黎講,成績好的學生會取了大部分 5 +,如果依正態分佈(normal distribution), 港同後面60% 學生極大機會 5+% 沒有30%,佐證係港同 3322% 係 B1A 學校中一直都較低。還有港同成績舊年已經係近年較好。

不過以上都是估算,未必準確。 其實最實在係比較 大學 placements, 畢竟 公開試成績幾好都無用,最後都係看入邊間大學邊個學系。

先說本地大學,赤提 每年約 90% 有 UCG funded degree,應該高於港同(3322%少於 90%)。三大率 60%,醫科每年 4-8個不等,與一眾B1AA名校如伊中,曾記,張祝,SPC。。。相若。以上本地大學 指標全部唔會低過港同。

至於英國名校,無論牛劍率,G5率,Russell group 率都好過港同,赤提去英國的,大部分入 russell group, 年年都有 imperial, LSE, Durham, UCL, KCL 等等名校,學校每年都有公佈,有興趣的可自己慢慢找囘每年學校報告。

至於美國大學,港同更不能比。近年赤提每年都有 U of Michigan, 過去幾年有 john hopkins, smith college 等名校, 最突出就係幾年前有學生入 Stanford 電腦系(外國最熱門科目全球 no.1 學系),果個學生仲要係讀 DSE。

如果計英美大學 placements, local school 中,赤提應該僅次於 SPCC , DGS, DBS, 而與 SPCS 相若,好過曬其他 B1AA 學校。

yubaba    發表於 23-4-3 08:36

kwunpa 發表於 23-4-3 04:30
IB  SL 唔計? SL 拿 6分,同 HL一樣,入大學都係計 6 分。赤提大部分SL科目平均分都過 6 分。
其實用 IB  ...

每年都有呢兩間學校引戰po, 我都唔會答,自己用家清楚,小朋友讀得開心就可以了。總之一律當佢贏(BK)。其實學校成績有幾好幾叻又點,我只在乎是否自己仔女取得呢個成績

kwunpa    發表於 23-4-3 05:36

回覆 kwunpa 的帖子

分析得非常清楚,謝謝提供如此詳細的資料。

kwunpa 發表於 23-4-2 02:06
如果用 港同成績后半學生計算,請問估計5+ 有沒有 3 ...
赤提英文係勁,DSE成績未必好top,因為最叻嗰班讀IB

ekhc    發表於 23-4-8 15:00

chamster 發表於 23-3-13 18:22

赤堤  
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊