用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 點解CAIS咁熱門?
go

[小學] 點解CAIS咁熱門? [複製鏈接]

好似感覺似係行IB的本地小學,又功課又默書又quiz,感覺唔多著重做project,又多本地人,點解咁熱門?

0    0    0    0

回覆樓主:

可能正正符合要求有默書測驗的家長, 可以知道進度啩

yancb 發表於 23-3-12 13:59
好似感覺似係行IB的本地小學,又功課又默書又quiz,感覺唔多著重做project,又多本地人,點解咁熱門?

...

何解好熱門?

個人喜歡佢宗教氣氛和品格培育,關愛之餘也重學業。依家有埋I B所以應該越嚟越受歡迎。

位置好,校舍又大又靚!真係幾吸引!

我覺得佢哋對中文有要求係幾好,學校的感覺好caring,小朋友返學都開心。
認識有韓國人,不少canadian chinese 讀(他們算是本地人嗎?)

Radiomama 發表於 23-3-12 17:15
何解好熱門?

感覺上只要同人講起國際學校,人地就會提起CAIS

yancb 發表於 23-3-12 21:07
感覺上只要同人講起國際學校,人地就會提起CAIS

CAIS應該不算是熱門,但有佢獨特的地方,如宗教信仰,十分關愛,著重繁體中文教學,student mix較多local families。

...

唔知點解你對CAIS有咁嘅印象,學校氣氛確實似國際學校,而佢本身亦有20幾年嘅歷史,以國際學校模式運作。
國際學校唔係間間都做project,好多都唔會,例如British curriculum schools。

mandy_ng207 發表於 23-3-12 22:52
唔知點解你對CAIS有咁嘅印象,學校氣氛確實似國際學校,而佢本身亦有20幾年嘅歷史,以國際學校模式運作。
...

請問知唔知esf 係咪行project based?
謝謝(emoji)(emoji)

yancb 發表於 23-3-12 23:43
請問知唔知esf 係咪行project based?
謝謝(emoji)(emoji)

ESF 係 IB school, 佢哋個system係用unit of inquiry,透過跨學科活動貫徹不同主題。可能我仔由細到大讀國際學校,學校好少用project-based learning呢個字,我驚自己理解錯,或者你上網睇吓IB curriculum係咪你心目中想要嘅嘢?

...
點解你會有咁o既感覺呢?
CAIS 小學係用Alberta curriculumn,唔係行IBPYP,即使高年班IBDP 亦只係最近呢2年先開始。
感覺上如果學校較多 local families ,學校對中文o既要求同埋功課追求度上相對又會高啲。

至於熱唔熱門... 或者視乎你同咩人傾計? 中文forum 以 local parents 為主,呢間學校出現率自然較高。而且CAIS 係一條龍大校,1500+ 個學生,如果新界、九龍人唔想過海,佢確實o係地理上、學費上、宗教上都有吸引o既點。我當初都因為佢o既地理位置專登去學校了解過。

mandy_ng207 發表於 23-3-13 08:19
ESF 係 IB school, 佢哋個system係用unit of inquiry,透過跨學科活動貫徹不同主題。可能我仔由細到大讀國 ...
最近o係幾個post 不約而同見到project-based learning 呢樣嘢,其實我都好多個問號,我以為大部份IS 都會做下 project... 想請教你以你過往經驗,British curriculum 教法係會死板啲? 冇要小朋友交流意見o既project 要做?

回覆樓主:

CAIS 初小都有projects,但大部分係classwork, 小朋友自己上課時用app做research,亦會做presentation, 但我唔覺得係project based learning,因為d projects相對簡單,唔係要花成個學期做果種

melobi12 發表於 23-3-13 10:53
最近o係幾個post 不約而同見到project-based learning 呢樣嘢,其實我都好多個問號,我以為大部份IS 都會做 ...

咁我仔讀呢幾年咁啱撞正疫情,確實係比較多單向教學,但可能係因為zoom。教學絕對唔死板,但又同IB係有少少分別。交流意見一定有,但重心真係唔係做project,我主要想講就算分組活動都唔係拎返屋企做嗰啲project,做project只會令我諗起中學嗰啲要放學上人屋企做嘅「project功課」
‹ 上一主題|下一主題