用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁
樓主: CTCW
go

九龍華仁 [複製鏈接]

medicine 發表於 23-3-21 19:57
定義50%B1本就不合理.
因大部分官津小學係自行抽獎各半(因必收擠占忽略).

一綫小學嘅界定,只係反映現實,睇吓邊d小學有幾高Band1%, 跟你所講嘅教育理念冇乜直接關係。
至於話有幾多小學可以有50%或以上入band1中學%? 講得係一線就梗係唔可以通街都係啦,但又真係有小學做到㗎,例如91校網沙呂、一呂、培基;88校網沙官、陳元喜,相信其他校網都有。

DD仔 發表於 23-3-21 20:07
一綫小學嘅界定,只係反映現實,睇吓邊d小學有幾高Band1%, 跟你所講嘅教育理念冇乜直接關係。
至於話有幾 ...
這就是每個人的解讀不一樣所指的.

所謂"一綫二綫",每個區都有.但定義一個標準出來后,卻有的區沒有了"一綫",那麽,這個標準符合現實?

現在你認爲有啲區做到就認爲合理.那麽,之前凴膠花都出到李+X,是不是往後就一樣有?

medicine 發表於 23-3-21 20:14
這就是每個人的解讀不一樣所指的.

所謂"一綫二綫",每個區都有.但定義一個標準出來后,卻有的區沒有了"一綫" ...

如果有啲區係冇一綫小學,咪就係冇囉,家長咪知道係咪要避開嗰區或主戰直私囉,同李+x穿膠花有乜關係?

另外,分析需要考慮得全面些.
比如兩呂小,那是因爲有聯係中學,從而加大了插班的外來因素.這不是各區的恆常現象.

比如,循道,大家都知道已經落車.可是,落車前,假如有人話循小過50%B1,你有何理據反駁?(原來得啖笑).

DD仔 發表於 23-3-21 20:21
如果有啲區係冇一綫小學,咪就係冇囉,家長咪知道係咪要避開嗰區或主戰直私囉,同李+x穿膠花有乜關係?
...
關係就是你所講的有啲區有,相信其他區亦有這一邏輯咯.
即之前可以有,是否今後一樣有.

medicine 發表於 23-3-21 20:22
關係就是你所講的有啲區有,相信其他區亦有這一邏輯咯.
即之前可以有,是否今後一樣有.
...

相信其他區亦有,唔等如其他區區都有嘛
如果話小學分一綫二三寶綫係不合理,咁樣點解中學要分B1abc 2abc 3abc?

DD仔 發表於 23-3-21 20:27
相信其他區亦有,唔等如其他區區都有嘛
如果話小學分一綫二三寶綫係不合理,咁樣點解中學要分B1abc ...
但現實係,每個區都有各區家長眼中的一綫小學咯.當然.你可以繼續話唔算一綫架

medicine 發表於 23-3-21 20:29
但現實係,每個區都有各區家長眼中的一綫小學咯.當然.你可以繼續話唔算一綫架 ...

到時就會話:一綫小學?邊區?沙田?嘩。SSP, 哦….

DD仔 發表於 23-3-21 20:58
到時就會話:一綫小學?邊區?沙田?嘩。SSP, 哦….

我向來對個少少幾個%的B1率分別無乜興趣.
更多的是關心同條件下的競爭.即求學不是求分數,但是必須求名次.理得幾多分,總之高過自己目標即爲之好,(最理想就是高過全部競爭對手).

至於咩區,試問,你讀書時或你現在的孩子,有信心入到任何一間SSP的官津小學都考到第一嗎?(特別地,排除了直私).如果無信心,又何來"哦"?

medicine 發表於 23-3-21 21:08
我向來對個少少幾個%的B1率分別無乜興趣.
更多的是關心同條件下的競爭.即求學不是求分數,但是必須求名次. ...

你都經歷過香港升中㗎?唔會唔知喺一綫同三綫小學升中嘅分別㗎?呢個係香港升中制度下嘅產物,家長一般來講一定希望去band1%高嘅小學,所以分別小學級數係有需要囉

Mchacha 發表於 23-3-21 18:36
咁唔知係咪自認一線,無從得知。
另外,朋友說同場有TSL差不多十個
...

聽講有7/8個APS

回覆樓主:

請問有冇人知,自從轉咗可提早公佈自行結果,9華呢幾年係咪已經冇咗second in 見校長呢回事?謝謝

MicWong777 發表於 23-3-15 18:52
是,大抽獎也沒有填
可以
‹ 上一主題|下一主題