用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁
樓主: CTCW
go

九龍華仁 [複製鏈接]

話時話,如果太協前三都無IN的機會,那麽,我很好奇,九華的300個有得IN的名額,是來自哪些小學以及第幾名咯

medicine 發表於 23-3-21 18:15
按照你的定義,只是二綫咯

我寫嘅定義係「50%或以上 入band1學校 .= 一綫」

DD仔 發表於 23-3-21 18:18
我寫嘅定義係「50%或以上 入band1學校 .= 一綫」
太協無50%以上人B1咯

medicine 發表於 23-3-21 18:18
話時話,如果太協前三都無IN的機會,那麽,我很好奇,九華的300個有得IN的名額,是來自哪些小學以及第幾名咯 ...

可能九華想自行收外區先呢?
我呢個「協和級三」係「假設」而已

medicine 發表於 23-3-21 18:20
太協無50%以上人B1咯

我啱啱計過,應該有

回覆 medicine 的帖子

會唔會外區小學, 我朋友 in下午話見到兩個仁立紀念, 因為佢地套校服好特別 😅

DD仔 發表於 23-3-21 18:22
我啱啱計過,應該有
李國寶和銘基個幾個算乜先

Pomina 發表於 23-3-21 18:23
回覆 medicine 的帖子

會唔會外區小學, 我朋友 in下午話見到兩個仁立紀念, 因為佢地套校服好特別 ԅ ...
無論幾多外區,"兩油德大協"前幾名必有IN的機會.
除非個位講的網友是自認的一綫咯.

medicine 發表於 23-3-21 18:26
...
據過往所知,上面幾間應該差唔多,20名全部有得IN(並不是全部了解,只是知道其中兩間)

medicine 發表於 23-3-21 18:26
...

咁唔知係咪自認一線,無從得知。
另外,朋友說同場有TSL差不多十個

Mchacha 發表於 23-3-21 18:36
咁唔知係咪自認一線,無從得知。
另外,朋友說同場有TSL差不多十個
...
直資,目標唔係津校.望下個派彩便知.
但他們也有自行名額,難道唔用?見到幾多直私小學都好,無需比壓力自己.

medicine 發表於 23-3-21 18:40
直資,目標唔係津校.望下個派彩便知.
但他們也有自行名額,難道唔用?見到幾多直私小學都好,無需比壓力自己.
...

我都係咁諗,見過往佢哋都係入一兩個。不過有時可能就係俾佢地塞住左,要輪為後備,咁就要睇吓心臟有冇咁強大去搏抽獎

Mchacha 發表於 23-3-21 18:42
我都係咁諗,見過往佢哋都係入一兩個。不過有時可能就係俾佢地塞住左,要輪為後備,咁就要睇吓心臟有冇咁 ...
如果KL1的小學,真係要預備大抽獎先得.
每年8X個大抽獎名額,唔通九華咁笨用自行個5X個去收?除非有極靚成績咯.不過,當你係上述小學恆常前三時,會不會心高氣傲?從而自1LS,自2QC?反正大抽獎大把機會,以及大不了叩門,我就唔信,到時仲有咁多前三一齊叩咯(不過,未試過叩門)

medicine 發表於 23-3-21 18:24
李國寶和銘基個幾個算乜先

Hkpapa計呢兩間入B1C/2A , 等同長天、黃棣珊

DD仔 發表於 23-3-21 18:53
Hkpapa計呢兩間入B1C/2A , 等同長天、黃棣珊
咁計,就無50%B1咯(不過,並無去計算過近幾年數據,不排除個別年份可以做到.因入銘基李國寶之類的,假如抽入了區内真B1中學,不是無可能,但相信多數年份計算是達不到50%B1)

小學行保守路綫,會多入銘基,行進取路綫又有少少運氣,則會極少.甚至可以一間人數不多的小學,占據某女校的大抽獎名額的3,4成(一共十零個,佔了5個.應該不會有人話自行吧?那麽豈不是該中學的自行報名人數及質素甚危?)

medicine 發表於 23-3-21 19:00
咁計,就無50%B1咯(不過,並無去計算過近幾年數據,不排除個別年份可以做到.因入銘基李國寶之類的,假如抽入了 ...

只計2022, B1C/2A學校都當B1計,太協B1%有大約54%。

DD仔 發表於 23-3-21 19:11
只計2022, B1C/2A學校都當B1計,太協B1%有大約54%。
所以你話有50%B1,我即刻問李國寶銘基點計先.原來當B1.

medicine 發表於 23-3-21 19:26
所以你話有50%B1,我即刻問李國寶銘基點計先.原來當B1.

假設我哋係根據hkpapa嘅ranking, 如果李國寶鉻基唔當B1, 長天黃棣珊都唔係Band1, 咁SSP應該冇一線小學,除咗SFA或者加埋禮賢(一條龍嗰啲唔計啦)

DD仔 發表於 23-3-21 19:42
假設我哋係根據hkpapa嘅ranking, 如果李國寶鉻基唔當B1, 長天黃棣珊都唔係Band1, 咁SSP應該冇一線小學,除 ...
定義50%B1本就不合理.
因大部分官津小學係自行抽獎各半(因必收擠占忽略).

而即使自行,又真係可挑選到B1生?那麽,只留下功課,講難聽少少,睇誰拔苗的程度高些而已.插班占比幾多?會否左右最終B1的百分比?需要知道,官津小學的人數變化不大(近數年特別,可算例外)

既然大體上分別不大,又何來甘多50%B1?

不過,每人解讀不一樣.正如你信奉直私.

而我信奉概率.只要基數夠大,實行普遍教育,公平考試招生原則,才可真正挑選到社會中的高智力分子加以深造.目前?開各種後門,不是智者居之,而只是能者佔之.(此處"智者"指個人的智力或者智商的高低,"能者"是指家庭的經濟實力,即搶到優質學位的不一定是高智力,只需家庭經濟實力夠就可以了,這不是社會之福但是~~~)
‹ 上一主題|下一主題