用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒
樓主: ning0410
go

聖羅撒   [複製鏈接]

musiclover1609 發表於 23-3-28 06:52
我覺得把聖羅撒和其他全收band 1的中學相比也是不公平的,由於有直屬小學,中學部收了不少來自小學部的band ...
呢個情況好多有直小嘅中學都要面對。我反而覺得關鍵係留唔留得住小學部叻嘅學生,同吸唔吸引到叻嘅外學生加入中學部。只要做到呢兩點,基本盤已完成。

ok3 發表於 23-3-28 10:17
呢個情況好多有直小嘅中學都要面對。我反而覺得關鍵係留唔留得住小學部叻嘅學生,同吸唔吸引到叻嘅外學生加 ...
If it’s not moved to Shatin and stayed in Kowloon Tong. The scenario will be very different!

aptt    發表於 23-4-2 16:17

ok3 發表於 23-3-28 10:17
呢個情況好多有直小嘅中學都要面對。我反而覺得關鍵係留唔留得住小學部叻嘅學生,同吸唔吸引到叻嘅外學生加 ...

小學一路前面10幾20個走哂甘濟(近年2幾到30到走到D), 零丁兩三個有歸屬感或者兩姊妹有家姐讀緊。
收生源,大抽獎Band3都抽入就知咩境況。

rosian75 發表於 23-3-27 17:25
如果將所有問題都歸咎練校長,似乎不太公平啊!若有老師未能配合管理團隊,你們覺得這些老師有冇責任呢?
...

練校長:成功的領袖就是推動同鼓勵下屬努力工作,你收每月十三萬幾的人工,當然要問責吧!天主應該唔會教你射波俾老師
好多人話成績差係因為小學叻人走哂,但其實扣除直屬小學留位後,聖羅撒仲有67個位俾自行分配同大抽獎,點解又收唔到叻人從而提升數理科DSE level 5+人數呢?係咪教學出問題呢?

Dark 發表於 23-3-28 10:34
If it’s not moved to Shatin and stayed in Kowloon Tong. The scenario will be very different!

It has moved to Shatin for almost 24 years since Sep 1999. If not, it could probably help to retain feeder school students.

https://www.hksrl.edu.hk/en/content.php?wid=25

To meet the challenge of quality education and the need for more space, the secondary moved to a standard secondary in September, 1999 at 29 Ngan Shing Street, Shatin.

Dark 發表於 23-3-28 10:34

應該冇乜關係,早幾年聖羅撒不至於咁…. DSE成績keep住沙田區頭5!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

校長,不如講講點樣做返起間學校。如果數學,會唔會callD舊校友暑假回校一對五,八操卷,最好是舊校友,多一份熱誠,歸熟感。再想想有冇辦法叫同學放棄或縮短暑假,換取公開試成績。不是由F5開始,係F3開始,一步一步上,就算未有突破,都盡力而為。

gracelam 發表於 23-3-28 15:47
應該冇乜關係,早幾年聖羅撒不至於咁…. DSE成績keep住沙田區頭5!

聖羅撒疫情前成績曾經可比呂崇培
參考 hkpapa852 以下分享 #131

聖羅撒 vs 呂崇培 2012-2020年
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3858394&pid=48974691

1999聖羅撒書院搬往沙田,不是練校長決定啊(emoji)

聽聞點解平日大大少少的會議,沒有人提出相關意見,但在這裡大家咁踴躍?
說穿了,就是指摘他人容易,不須負上任何責任

說到補課,練校長可能都要考慮質素保證的問題,不可能全部交託給舊生,都要現職老師跟進,但到時可能有人又話練校長刻薄,尅扣老師放暑假,跟住又有人不甘寂寞,又質問練校長點解其他科唔使補?這是一連串的問題,這樣説大家了解到練校長的難處嗎?

回覆樓主:

據知但未經證實消息,不理黑貓白貓,不理公大浸大,只要是教統局認可檢定教師,就算非三大畢業生,都有機會破格重用,可見練校長用人唯才!

回覆 kirstyau 的帖子

根據教育局網頁,统一派位107個位,直屬小學93個位,外來生只收14個,其實完全唔準確,引致好多可能高質數學生以為小位唔敢揀

其實教育局有冇定期update資料?
裡面寫SRL全级共170個位,即一班起碼34人,據我所知,近幾年都冇一班咁多人,全级只有130人左右

加上近幾年聖小六年级,全级只得90至100人左右,頭20及尾10通常唔上書院,加埋十人左右移民,實際得50人左右上書院,外來生有好多位可以入,但往往個個以為少位唔敢揀,所以真係最後連d band 3都抽入

今年聖小小六生也是得90人左右,所以應該情況跟往年一樣

其實教育局如果在统一派位小册子更新一下往年真正派位數目,可能有幫助可以吸纳多d band one 生

katrinamama 發表於 23-3-28 20:13
回覆 kirstyau 的帖子

根據教育局網頁,统一派位107個位,直屬小學93個位,外來生只收14個,其實完全唔準 ...

係呀!早兩年細女畢業得10X人,7除8扣,估計小學部得6X人上書院。用唔哂放出公海抽,九龍城band1位充足,所以外來生 band2,band3都抽入。

rosian75 發表於 23-3-28 20:02
說到補課,練校長可能都要考慮質素保證的問題,不可能全部交託給舊生,都要現職老師跟進,但到時可能有人又 ...

甘好多中學 高中都有補課,睇邊科老師覺得有需要者。讀得Band1校,中五中六唔chur等幾時,相信學生家長會明白,係睇教學團隊老師們有冇方法幫下同學仔。

網友都係出於好意提議下方法,佢地唔係校友/在校家長,唔會到書院家長會提出。少部份不友善,通常唔岩睇我咪飛過,何必自己勞氣激心,自己知學校係點唔洗理無謂人架。可能我都算無謂人,唔岩聽可以飛過。不過真心希望書院好起來。

ning0410 發表於 23-3-12 13:22
我本身住沙田區
我屋企人都係想我係沙田讀

唔知樓主有無入到呢?
公開大學畢業生也可以做聖羅撒高層,師資一般,可能係請舊生

hiuching8 發表於 23-3-31 09:28
唔知樓主有無入到呢?
...

入左

aptt    發表於 23-4-4 08:43
miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-3-31 21:59
Poyau    發表於 23-3-31 21:42

kirstyau 發表於 23-3-28 21:31
係呀!早兩年細女畢業得10X人,7除8扣,估計小學部得6X人上書院。用唔哂放出公海抽,九龍城band1位充足, ...
Band 3 都入到、一定讀得超辛苦

hiuching8 發表於 23-3-31 09:28
唔知樓主有無入到呢?
...

個高層教咩?唔會係數學科主任呀!?

練校長人美心善,一定可將聖羅撒更上一層樓
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊