用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒
樓主: ning0410
go

聖羅撒   [複製鏈接]

mimwing 發表於 23-8-29 08:17
回覆 nosaj8888 的帖子

我地不如講返正題啦😃
可能上年疫情,無得外出補習,今年復常

mimwing 發表於 23-8-29 08:17
回覆 nosaj8888 的帖子

我地不如講返正題啦😃
請問在那裡可以揾到呢個表?

katrinamama 發表於 23-8-30 21:56
請問在那裡可以揾到呢個表?
學校未更新網頁,只係在校刊報告

aptt    發表於 23-8-31 09:24

回覆樓主:

今年嘅DSE (emoji)
https://www.hksrl.edu.hk/en/album-details.php?wid=217&cid=41&id=643&page=1

幾搞笑,可以唔見notes
https://ibb.co/zGnLzHW

hiuching8 發表於 24-1-9 21:58
幾搞笑,可以唔見notes
https://ibb.co/zGnLzHW

整呢份野嘅人,仲搞笑

上埋ig,練校長睇嚟幾怕學生

https://www.instagram.com/p/C16AkVtLsvo/?igsh=MW1zamV4bnIxMnpwbg==

[沙田女子監獄] 今年學校實行咗BYOD (bring your own device),Form 2,3,5 上學期開始就可以帶iPad返學;學校就喺我哋iPad上面裝咗MDM控制,並且幫我哋裝Goodnotes, Notability 等等apps方便學生寫notes。

事緣喺考試週嗰陣,學校突然為全校嘅iPad 更新Goodnotes 6,而原本喺Goodnotes 5 嘅notes 全部冇晒⋯⋯(當然學生有責任定時backup 啲notes,但因為冇諗過會有呢種情況,再者我哋iPad 因為裝咗MDM控制,所以冇iCloud,而且一開始用唔到學校acc 嘅Google drive auto-back up,反映咗之後先得)點解學校可以唔通知一聲就update?事後連通告都係悲劇一段時間之後先出🫠。

悲劇發生嘅後一日,副校長們喺早會度向我哋道歉:指係technical problems,亦提到原本係喺考試之後兩個禮拜先更新, 但唔知咩原因會喺考試週中途突然更新(第4段有內部資料)。但最令人百思不得其解嘅係,佢哋下一句講嘅嘢就係要延遲當日及之後嘅考試😇更引人入勝嘅係:佢哋喺開始考試10分鐘前先公布呢個消息😍解決方法不斷改,最後學校嘅解決方法係:比受影響嘅form放一個禮拜假,然後再繼續考試。就咁聽可以覺得冇問題,但有冇諗過有好多人已經計劃好考完試之後要做嘅事?(eg 去一個短暫嘅旅行,眾多嘅演唱會🥲) 加上因為本校考試一向都係定喺聖誕假之後,所以學生已經犧牲咗聖誕假可以走出去玩嘅時候宅喺屋企溫書,而最終得返嚟嘅結果除咗係冇晒一路寫低嘅筆記,仲要面對加長咗成個禮拜嘅考試。

成件事最荒謬且引起公憤嘅地方就係:最後成個morning assembly校長都冇出過嚟😶(據消息所指,佢係有返),哪怕係最簡單嘅*面對面*道歉。雖然話天下興亡匹夫有責😅但校長作為學校最高權力嘅職員,係咪都應該負責呢?(內部資料指出(唔可以100%確定):就係呢位校長決定提早於考試期間更新Goodnotes的)校長將責任推卸比副校長、副校長將責任推卸比officies technical部門——呢個就係學校對於突發事件所作出嘅「應有」態度嗎?希望校方三思。

後嚟校長本人出咗通告,但字行間毫無誠意嘅態度簡直係火上加油😫睇完成篇俾大家嘅感覺就係:「好小事啫」,然後最後兜一個圈讚返學校(以下句子摘錄自原文)——「學生對同儕的關愛及友好的態度,相信與本校多年來一直致力推行正向教育及鼓勵關愛文化有著密切關係。」、文中更有一啲句子令人費解——「一些未受事件影響的學生希望考試按原定時間表繼續進行,也有一些未受事件影響的學生對考試延期舉行表示高興,但是這些反應都是正常的。」試問校長,呢句有何意義?校長您又有真正承擔返呢件事嘅責任、作出一個簡單嘅道歉嗎?沒有。
其實講真,我哋作為學生都唔想將自己間學校投訴上secrets,但我哋對於學校處理本次事件嘅方法係感到十分之不滿意同埋失望!首先,學校唔應該喺同學考試期間毫無預兆地更新任何應用程式;其次,學校更唔應該喺是次事件發生之後提出一個會令學生承受更多壓力嘅方案;最後,我哋需要嘅係造成人為錯誤嘅職員出嚟真誠地道歉,而並非搵代罪羔羊。希望有關學校能夠嚴肅對待是次事件,避免同類事件再次發生!作為學生,望住自己辛苦做咗成個學期(甚至有一級已使用2年,或者少部分人同其他級別嘅姊妹共用ipad, 以準備DSE)嘅notes憑空消失,試問大家如何「寬恕」學校呢?

校長寫份通告入邊其中有一句係:「我們希望這次事件能夠作為一個活生生的例子,進一步提升學生的資訊素養和面對困難的能力」。但學校又有冇諗過,是次突發事件證明咗你哋嘅危機應變能力有幾差呢?

heidya    發表於 24-1-16 09:17

hiuching8 發表於 24-1-10 13:02
上埋ig,練校長睇嚟幾怕學生

https://www.instagram.com/p/C16AkVtLsvo/?igsh=MW1zamV4bnIxMnpwbg==

少少事都應付唔到,點做band 1 學生?

講驚,係某啲英中驚排名被爬頭啫

mimwing 發表於 24-1-10 13:51
少少事都應付唔到,點做band 1 學生?

講驚,係某啲英中驚排名被爬頭啫

讀咗一個學期,筆記無哂,如果係認真讀書嘅話,肯定唔係小事。
跟住考試竟然可以推遲一星期,加上有特別假期,感覺上行政管理好亂。

hiuching8 發表於 24-1-10 20:42
讀咗一個學期,筆記無哂,如果係認真讀書嘅話,肯定唔係小事。
跟住考試竟然可以推遲一星期,加上有特別假 ...

成個secrets 幾個posts都講講緊goodnotes呢單野,都真係怨聲載道,認同行政管理幾亂下。其他學校子女又一借鏡,冇乜事都係自己dl咗先!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊