用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真OFFER
樓主: kurama
go

基督教崇真OFFER   [複製鏈接]

我仔都係TTCA 用家。當年中一佢算係九龍城區B1/ 2邊緣人。 中小升上英中, 中一果年有好多科唔合格。

呢幾年我見阿仔讀書越來越起勁, 會著緊學業, 放學放假都會自動波做哂功課溫習先打手機。我認為學校真係幾關愛佢地嘅, 阿仔無講, 但書檯間中都會見到有不同老師寫D 心意咭/ 小字條同佢打氣加油。家長會同個仔一齊見老師, 幾年來各班主任總係不斷「搵位」讚賞佢, 鼓勵佢, 所以我從來無聽過阿仔話討厭學校。佢嘅成績幾年來都有持續進步。

直資學校收學費, 所以設施係比較新淨光鮮完善, D細路都識比較會貪靚嘅。課外活動好多都每半年收$3XXX。係比津貼中學收得貴, 呢點我就有D 保留。

其實無論學校屬BAND 幾,學業都係靠自己, 大家最後都係面對同一個公開考試。就如小學間間都有BAND 1, 2, 3 學生, 自己肯發力就可以向上游。搵到一間自己仔女匹配/ 開心投入嘅學校已經成功了一半。

Cottonbb 發表於 23-12-1 11:43
我仔都係TTCA 用家。當年中一佢算係九龍城區B1/ 2邊緣人。 中小升上英中, 中一果年有好多科唔合格。

呢幾 ...

咩活動咁貴?我見music team 多數都係2千幾一年,sportsteam3千幾一年,還有其他都係幾百蚊一年
學校網頁有個pdf關於活動資料收費,公開的

Poyau 發表於 23-12-1 09:33
全港首20% 達B1B或以上水平
大家應該都明白,前20%是B1B或以上.
那麽,關鍵是如何確定是B1B.

唔好話我聽,係根據每一位學生的報名成績名次再比對其小學人數以及B1%咁樣去估計囖.

如果係咁樣"估計"的話,是不是太兒戲?

係不同post,有個別會員講,基崇是箭靶.
但,在有質疑的聲音時,點解又未見該等會員跳出來解釋一下,首20%的學生比例是如何確定的尼?

就算B1比例,又如何得出來尼?

莫非全部是"用該校獨有的方法"得出,並該"獨有方法"需要保密?

基崇只是強調自己「收」band 1學生(好可能同事實不符),而不是「教出」band 1水準的學生。求學是求進步,不是求入band 1。

10090 發表於 23-12-1 12:52
基崇只是強調自己「收」band 1學生(好可能同事實不符),而不是「教出」band 1水準的學生。求學是求進步, ...

我都理解佢dse成績應該唔太見得人,因為佢只係近3年收生比以往好,我「估」佢因為開IAL而吸引「多左dd」band 1生考慮。我未消化到佢強調近兩年收9成半band 1生。9成半喎???
不過佢又真係好似冇提及過學生「入讀後」成績增值。

fupigpig 發表於 23-12-2 08:32
我都理解佢dse成績應該唔太見得人,因為佢只係近3年收生比以往好,我「估」佢因為開IAL而吸引「多左dd」ba ...

有提
每年九/十月,校長會在家長會交代數據。
近年升中人數減少
TTCA學收生人數逐年增加
對TTCA 無信心咪考慮其它,情投意合先最理想。

Cottonbb 發表於 23-12-2 14:34
有提
每年九/十月,校長會在家長會交代數據。
近年升中人數減少

你係在讀家長?你意思係「校長有喺校內家長會」交代?thx

其實喺forum有唔明/想更瞭解就問,你覺得唔問得?問多d就係代表對間學校冇信心? 想瞭解多d就係對學校冇信心?

從來選校都係雙向,學校揀學生+學生揀學校,所以學校要求提交資料及面試,家長就係選校前盡量多瞭解學校資訊。

Pano    發表於 23-12-18 00:35
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊