用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真OFFER
樓主: kurama
go

基督教崇真OFFER   [複製鏈接]

fupigpig 發表於 23-11-19 17:23
請問如果英文好好嘅邊緣1C 2A生,入基崇機會大嗎?thx

不妨一試

不過,英文好好,即係好成點? Smc 同 Lkp既英文似乎比基崇更勝一籌,Lkp 仲冇小學,多位。

eit2003 發表於 23-11-19 20:34
不妨一試

我小朋友英語對答比中文好,喺一線小學一直英文輕鬆A(英文從來唔需要溫書),中文超吃力地攞個B(中文一直有補習),明顯偏科但讀緊中小,所以中文係讀得吃力地跟進度。我都好鍾意smc,但smc要睇兩年成績表,要求主科必須B+,佢P4有一次中文C左,我有留意近期今年申請,佢地收申請時就睇晒學生資料先,未達標直頭冇俾申請表,所以可能smc連表格都唔俾我

eit2003 發表於 23-11-19 20:34
不妨一試

LKP會嚟緊去info day,都會想瞭解多d,坊間forum/group 對LKP 、NPL、SMC嘅評價同我認知都好接近。
係唯獨ttca同我以前認知相距頗大,我嗰日又去唔到ttca個info day,有d可惜,miss左個瞭解嘅機會。

fupigpig 發表於 23-11-19 22:19
LKP會嚟緊去info day,都會想瞭解多d,坊間forum/group 對LKP 、NPL、SMC嘅評價同我認知都好接近。
係唯獨 ...

可以睇返基崇簡介會
https://youtu.be/3Zj790iucZw?si=VtOkYSYi1dyznQPi

fupigpig 發表於 23-11-19 20:43
我小朋友英語對答比中文好,喺一線小學一直英文輕鬆A(英文從來唔需要溫書),中文超吃力地攞個B(中文一 ...
呢啲谷業績真係叻嘅學生唔會去,識幾過讀完咪又係只能俾錢去外國讀

mimwing 發表於 23-11-28 20:26
呢啲谷業績真係叻嘅學生唔會去,識幾過讀完咪又係只能俾錢去外國讀
當一校之長,大言不慚話收超過95%的中一新生時,就需要考慮該校究竟是爲了教好每一位學生還是爲了業績,期望以後全收B1學生.(圖謀通過期望值管理,留下公開的市場口碑,話收幾多B1生,從而奠定市場定位).
大背景是多年來B2,是不管DSE成績還是所收的中一生.(當然,不排除有部分B1,但多年所見,皆不少B2生,如何突如其來變95%B1?小學部尼.不過,總會有人跳出來話小學部好勁)

聼其言,觀其行.

當某校設立在校老師負責網上回答問題(EK等).那麽該行爲目的是什麽?又網評大幅提高(指大口仔,市估令),是否做了乜動作?

回覆 小華媽媽 的帖子

我有聽過講座, 亦有去過開放日, 感覺很好, 真估不到

kl2010 發表於 23-11-29 13:55
回覆 小華媽媽 的帖子

我有聽過講座, 亦有去過開放日, 感覺很好, 真估不到 ...

請問有無 23-24 第一組别 % 是多少
網上重温右上角被直播畫面遮咗

中一收生 全港首20% | 第一組別
--------------------------------------------------------
23-24 48.5% | [?]
22-23 37.8% | 96.3%
21-22 21.5% | 86.1%
20-21 10.1% | 48.8%
19-20 6.9% | 37.4%
18-19 1.8% | 19.6%

Info Day 2023 Principal's Talk
https://youtu.be/3Zj790iucZw

在21年先開始收多band 1生.(之前係收band 2多) 又好似沒呃人.
我都期待看佢2-3年後公佈dse結果.

a_for_apple 發表於 23-11-28 16:20
可以睇返基崇簡介會
https://youtu.be/3Zj790iucZw?si=VtOkYSYi1dyznQPi

thanks! EK經常無啦啦log out左我,我都唔知有回覆

個talk成個鐘,等我得閒煲埋ttca個talk先,miss左今年個info day的確可惜,其他smc、LKP、NPL去完感覺好好,就只欠ttca未瞭解。

Poyau 發表於 23-11-29 14:28
請問有無 23-24 第一組别 % 是多少
網上重温右上角被直播畫面遮咗

淨係聽到佢講出嚟係「9成半」咁上下講法

shamshamwong 發表於 23-11-29 17:32
在21年先開始收多band 1生.(之前係收band 2多) 又好似沒呃人.
我都期待看佢2-3年後公佈dse結果. ...
個圖係口講囖.
有PS-1成績架.

不過,唔知點解又唔擺出來尼.

如果挑骨頭,那麽,又如何得出全港前20%的學生人數,從而計算到個百分比尼?
莫非教育局特別提供比基崇一個數據是前20%的學生比例?

medicine 發表於 23-12-1 05:35
如果挑骨頭,那麽,又如何得出全港前20%的學生人數,從而計算到個百分比尼?
莫非教育局特別提供比基崇一個數據 ...

我係本身都唔瞭解「呢類」數字,因為我大嗰個已讀U,而家係睇細嗰個,以往我都係大概知以S1收band 1生% 或 dse成績,去估計一間中學banding 。
近期睇左幾間直資,雖然都會揀最靚數字公佈,但主要係公佈dse lv 4/5有幾多%,只得TTCA個talk集中細分咁多項喺「收S1生%的進化」,我亦唔明有個部分又係講S1收生乜乜最前%⋯⋯
聽完佢成個talk,淨係記得佢講左好多次「錢」、及有關收左嘅S1學生好多方面嘅%⋯
同埋,我都有唔明佢講「錢」,佢大概$4xxxx學費,咁都有其他直資差唔多學費,政府資助嗰部分應該亦每間直資相同,我唔太明白點解佢要咁強調喺呢部分。

fupigpig 發表於 23-12-1 08:42
我係本身都唔瞭解「呢類」數字,因為我大嗰個已讀U,而家係睇細嗰個,以往我都係大概知以S1收band 1生% 或 ...
其实咁講, 係咪即係學校成績好唔好到就睇收到幾多B1? 咁如個好似我仔咁係B2生入去, 咁重有冇幾会有好成績?
但B1生入B1校最后有B1成績, 其实係最基本要求, 否則, 咪負增值?

twhkleung 發表於 23-12-1 09:04
其实咁講, 係咪即係學校成績好唔好到就睇收到幾多B1? 咁如個好似我仔咁係B2生入去, 咁重有冇幾会有好成績?  ...

我都理解個「增值邏輯」嘅,而且我「自己諗」佢開左IAL而近年吸納多左band 1生報S1係合情合理嘅,但「多左band 1生」嘅%去到佢講嘅數字時,我又感覺到唔合邏輯⋯
我聽完佢成個talk只睇到兩大重點,TTCA收入非常超級多(但呢點應該其他直資一樣?),近兩年收band 1生比例9成幾、兼佢意思係收好多band 1A生嗎?

其實係咪得我唔明??因為今年真係好多人讚佢個talk,而得我覺得個talk重點內容奇怪??希望冇得罪人地講,我其實覺得有d似傳銷講座同我期望喺ttca個talk想瞭解更多實際資訊有頗大落差⋯

twhkleung 發表於 23-12-1 09:04
其实咁講, 係咪即係學校成績好唔好到就睇收到幾多B1? 咁如個好似我仔咁係B2生入去, 咁重有冇幾会有好成績?  ...

又唔係咁講。
小六B1唔等於DSE B1,小六B2~B3都有機會DSE扲B1成績,只係機率問題。

TTCA的確係集中一批英文相對較強的學生,就算一個學生B2,單科英文都極大機會係B1 POOL。如果只以DSE 嚟做性價比,TTCA性價比真係好一般。

但俾幾十蚊當初步睇下小朋支呈一呈二 BADNING同埋當買多一條保險線又唔錯GE。

fupigpig 發表於 23-12-1 09:18
我都理解個「增值邏輯」嘅,而且我「自己諗」佢開左IAL而近年吸納多左band 1生報S1係合情合理嘅,但「多左 ...

全港首20% 達B1B或以上水平

fupigpig 發表於 23-11-19 20:43
我小朋友英語對答比中文好,喺一線小學一直英文輕鬆A(英文從來唔需要溫書),中文超吃力地攞個B(中文一 ...

我去年也是這樣,很後悔沒有報SMC,所以我建議你照樣報名。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊