用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真OFFER
樓主: kurama
go

基督教崇真OFFER   [複製鏈接]

回覆樓主:

今日收到offer 電郵,好開心。。

masterunion    發表於 23-3-25 10:42

回覆 KitAuYeung 的帖子

噢....我收到嘅係下面果款....咁應該無可能有位了....
可能佢面試好差....
唯有睇吓有面機會叩門

KitAuYeung 發表於 23-3-24 15:11
今日有兩款信

一款有寫如果有位會係28/4前通知,呢款應該係waiting.

我哋今日都收到email 28/4會有電話通知,waiting list.

但凡用"講句公道話"或"沒有既定立場"開端的"術"話(指"僞術"的"術"),后面的内容基本上是不公道或帶有偏頗立場.

開宗明義,既有立場,又何須遮遮掩掩?

PS:請問護衛們,96.1%的B1率是如何計算出來尼?用自己的方法???

爲人師表,講話都可以脫離實際,如何教書育人???

PS:作爲一校之長,爲了市場,竟然可以講出用自己的方法,得出收到的學生是96.1%的B1生.如何解釋小學部上來個一部分?(尚不算外來的各位學生)

既然尼度都甘多護校,不如去反映下,讓該校公開教育局的文件或PS-1的成績,以証視聽.主要該校公開證據,可掃清雜音.何樂而不爲???

kurama 發表於 23-3-24 16:53
回覆 KitAuYeung 的帖子

噢....我收到嘅係下面果款....咁應該無可能有位了....
唔好太坦心, 到時可以再叩門試試
另外, 今年好似有d奇特, 好多直資都真係收高左, 但要知道學生banding 依然是B1:1/3, B2:1/3, B3:1/3.

如B1 多左學生從报官律去了讀直資, 本來應入到的B1c2a and b2a生依家入唔到依d直資, 咁受影响主要是b2a生, 因刻批B1c2a可以返轉頭叩返d B1官律校, 今年估派位可能易左派到b1校了

(十個茶壺十個蓋, 不可能個個盍都放在同一茶壺上, 一定可以搵到边個茶壺未有蓋的)

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-24 15:31
我都唔係粉絲,間間學校望下甘,不過發現到係有某D 人,每個TTCA  POST 都會講同一樣野去插,唔知咩心態啦 ...
冇所胃喇, 我囝果間, 由未入, d 評論就話埋間係二线, 什致講到好似垃圾咁, 千其唔好入, 收都唔好去...我自己反而霖, 咁重好, 唔係人地咁講, 小左人爭, 學校又点会收左我呀囝.

清者自清, 自己做足功課, 就算人地話佢係垃圾我都唔驚.

反而唔做功課, 只道聽途说, 人云亦云, 人地話好就送左個小朋友入去, 结果就好假隔離個貼咁, 入左去之后就...

"XXX用家, 行政混亂, 老師對同學不關心, 今年中3,1日考三科知乜嘢玩法, 大量資深老師辭職, 申請返嚟嗰啲唔知自己做乜, 佢將最好嘅老師留返喺精英班, 普通班自生自滅, 真係頂唔順要退學"

所以就係
1. 讚好的平論, 睇完就算
2. 返而想人地插多d, 咁我先有目标去check, 去求真, 如真係咁差咪走人唔报囉, 否則便執到寶, 人棄我取

記得以前位印度老板, 成日問我地佢有d乜做得唔好, d擦鞋同事就講d老板你点叻点好, 结果老板一句, 我点叻点好我好清楚, 我係問我有乜做得唔

當大家都只想听到讚美, 其它全看成負面对立, 咁重点知要致善d乜?

費話多句. 有次向公司做 Performance Review, 勁讚自己点叻点好, 因為Review好可以分多d股票, 点知老板睇完, 就講左句, 乜你係神呀, 冇野做錯呀!

可惜人通常都係唔鈡意接受批評(包括我自己)

twhkleung 發表於 23-3-25 01:45
唔好太坦心, 到時可以再叩門試試
另外, 今年好似有d奇特, 好多直資都真係收高左, 但要知道學生banding 依然 ...

好多謝你,我都要調整吓心態準備統一派位了

medicine 發表於 23-3-24 20:31
但凡用"講句公道話"或"沒有既定立場"開端的"術"話(指"僞術"的"術"),后面的内容基本上是不公道或帶有偏頗立 ...

我明既你所講既事實係最公道, 因為冇實際數據反映到學校收96.3 % band 1, 即係校長最好列出每一學生ranking去澄清, 如果冇間學校就係差, 但你又可以咁肯定冇96.3%真係佩服

呼籲所有band 1 band 2校長以後要慎言, 唔做得用語言偽術去蒙蔽d家長,因為我地低B架,只會完全信數字來揀學校,話之你咩教學理念,全人發展,我地係唔理既,校長們唔該一定要留意返

我地作為前用家都係憑經驗講返响TTCA內孩子所學所經歷到既人和事, 呢點我諗你駁唔到, 因為唔知你係唔係用家, 我地經歷過或者經歷中既野, 你應該無分享啦..可?其實冇話粉唔粉絲, 我而家又無仔女讀緊TTCA,亦冇仔女準備再入, 只係偽述下6年中學生活乍, 諗諗下唔係喎可能將來要幫d孫揀學校,所以盲撐住先, 喂張校長我係TTCA鐵粉, 你記得留定個位比我d孫呀

弊傢伙我女唔係讀TTCA做唔到鐵粉

medicine 發表於 23-3-24 20:46
既然尼度都甘多護校,不如去反映下,讓該校公開教育局的文件或PS-1的成績,以証視聽.主要該校公開證據,可掃清 ...

雜音?你指你講既96.3%?定重有其他?

medicine 發表於 23-3-24 20:42
爲人師表,講話都可以脫離實際,如何教書育人???
有錯請更正, 崇小唔係100%直通車入TTCA,好似係要考70名左右至收,4班定5班小六唔敢肯定?

medicine 發表於 23-3-24 20:46
既然尼度都甘多護校,不如去反映下,讓該校公開教育局的文件或PS-1的成績,以証視聽.主要該校公開證據,可掃清 ...
用家分享就係護校???? 其實你唔認同可以唔答, 樓主都係問OFFER 既問題

masterunion 發表於 23-3-25 12:42
用家分享就係護校???? 其實你唔認同可以唔答, 樓主都係問OFFER 既問題
我真係非常有興趣邊間學校係佢滿意
佢所謂既護校, 其實係歸屬感, 試諗下如果間學校讀完6年你冇歸屬感既都幾失敗下

hugub 發表於 23-3-25 12:58
佢所謂既護校, 其實係歸屬感, 試諗下如果間學校讀完6年你冇歸屬 ...
唔緊要,睇得多唔同poat就會自動ignore 部份人回覆。

回覆 hugub 的帖子

聽小學部的家長講高年級好似三班 大約80人左右
Band1 中前 會去其他學校
上基崇的多數band1尾及band2

有錯請指正

有的人,真係以爲讀過,或聽過開放日講座,就有邏輯分析尼.正如"19嵗",當日在該post留言的,有頗大的聲音話其親眼看過影片就自認觀點最具有權威一樣,殊不知,權益是凌駕影片質素,即一句話,任憑影片拍得再好,沒有版權,還能公映?而該聲音就認爲學生已經簽的"學校通告"具有法律效果(未指明但指責學生的不是即認可版權),連這點法律常識都未有就話看過就講野具客觀性,只有笑.

這個post,亦有類似觀點,以爲讀過就可以個人感受來遮蓋該校管理層公開放厥詞的事實.小學部幾多人,有幾多上中學部,最關鍵是前列大部分前列選擇他校,還好意思質疑別人的質疑,真係主要夠無恥,便無敵.

一個半個上到大學,甚至研究生,博士后,又能講明乜?與校長所講的脫離實際,有誤導之嫌的言論拉上關係???這邏輯,又是否與是該校家長才有?

同一個班級的學生,是否全部學的内容一樣?爲何個個所讀的内容一樣,卻有人識有人讀過依然唔識?

應該這個道理比"19嵗"那個更容易理解.可偏偏,有人認爲只有讀過或聽過講座才具有分辨尼.

hugub 發表於 23-3-25 12:58
佢所謂既護校, 其實係歸屬感, 試諗下如果間學校讀完6年你冇歸屬 ...

讀六年無歸屬感有咩問題?你指邊方面嘅失敗?學校?學生?

利申:不討厭基崇,聽過talk感覺不錯,不過最終冇報

hiuching8 發表於 23-3-18 14:28
基崇校長以前在沙崇整大量低薪合約老師職位,搞小班教學,令學校成功升banding,根本係無良僱主,但當年老 ...

這位好好口才的校長,表面是沙x退休,實質在沙x比人逼走,到了基x又開始做marketing,在基x升中簡介會,在基x小學家長 及學生面前,不留情面地鬧老師,一啲都唔識得尊重人,怪唔得之基x小學生不想升基x.再看當年佢head的沙x, 當時校務報告中六比起中一時,少了一班,因成日勸退學生,人數咪少咗囉,所以如今他去基x, 中六學生成績唔好一樣被勸退,搞到家長學生好唔開心,咁樣叫做有愛心的學校?Band 2扮band 1校。學生會chairlady聽說在錢銀上不誠實,詳情自已問校內人士,但學校就全部cover up! 校風自己諗啦!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊