用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想試建基,4A定ABA?
發新帖回覆
go

想試建基,4A定ABA? [複製鏈接]

睇過之前有媽媽話建基幾好有成效,所以想試下,但唔知4a定aba 好。
小朋友返緊上午n班,如果4a就要下午,但擔心放左學仲要上3個鐘小朋友會辛苦,而且會冇晒時間去其他課外活動。
ABA可以上個半鐘,但又冇聽過其他家長comment。
請問應該點選擇好?
   0    0    0    0

flamingo_ng 發表於 23-3-8 18:25
睇過之前有媽媽話建基幾好有成效,所以想試下,但唔知4a定aba 好。
小朋友返緊上午n班,如果4a就要下午, ...

4A 係基建?

flamingo_ng 發表於 23-3-8 18:25
小朋友返緊上午n班,如果4a就要下午, ...

4a唔建議,aba搵間口碑好的好快會見到改變

回覆 afterall 的帖子

請問咩原唔建議呢?同埋有冇邊間aba 建議?
謝謝

回覆 PearPearzheng@ 的帖子

係呀,油麻地建基

flamingo_ng 發表於 23-9-7 09:14
回覆 PearPearzheng@ 的帖子

係呀,油麻地建基

我地幾年前前上過一個月,教得非常混亂,不停比指令比小朋友,唔等小朋友反應,不停講。。上左一月,走夾唔抖。。(佢拍video比我地睇)

links上左幾3-4月,冇乜進步,冇上。。
搵間有bcba牌的aba啦。。
aba 冇其它人講得咁機械式,aba有好多theory, 講機械試只係其中一種,但真正bcba會識晒唔同appoach..我地由3歲上到小一上學期,有段好長時間在我家上,睇住佢點教Tim, 唔覺得機械式,反而Aba 令我多d從小朋友角度了解小朋友做依個行為的動機, 行為治療=了解行為動機,從而改善行為。。。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊