用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙書院二面 校長暗示
樓主: 三心三奕
go

喇沙書院二面 校長暗示   [複製鏈接]

rabbittwin 發表於 23-3-10 21:37
係咪因為上年疫情無左2nd in呀~

就算係,今年都不適用嘞

sumikogurashi 發表於 23-3-10 22:49
就算係,今年都不適用嘞

上年特別情況呀,如果疫情前都有相類似情況就話啫

rabbittwin 發表於 23-3-10 18:42
傳聞有D無2nd in就直接取錄,堅唔堅呀?

運動員同樂手跳過1st in而直接見巴打我就聽過

我是護書簿

好係18號仲有2nd in

PTL_L 發表於 23-3-10 13:45
學界又唔止田徑~~~~不過我朋友講啫,可以選擇聽同唔聽!?不過如何有玩學界又有得出賽既都知, ...

田徑你入左喇沙差不多等如入左個田徑會
而勁過田徑會係因為田徑會都冇自己的訓練場

老師自己都係田徑會的教練
周不時有佢教的港青來學校一齊練
所以如果你放學後來到見到女仔不要以為去錯地方

這裏的短跑其實一直好高水準
近年在取捨中可能放低左中長跑而已

不過,我的感覺係
學校不至於不重視運動
但運動員入來除了帶備冠軍證書金銀銅牌之外
最好有埋一張見得人的成績表
學校好有可能係晌眾多跑得快的人當中
選擇學業成績較好的幾個優先收
學業成績稍遜的可能要等等睇下有幾多位剩
我是護書簿

傻太 發表於 23-3-10 21:36
堅,1st in已見brother,無2nd in,31./3收電話
(不是我)

這些同學是top運動員或樂手

我是護書簿

Zleep 發表於 23-3-10 16:13
你唔明我意思,我講的情況係 (FF的,沒有真實個案): 仔仔讀書叻,運動不叻,但人好動活潑,有用不完的精 ...

咁視乎你的水準真係低到點啦

這裏足球C grade每年會搞個選拔
除了足球入來那幾個必然在隊
其他人都會有一定機會既
最後全個C grade會有約三十幾人
即係好明顯有十幾個會係後備的後備
不過,只要你入到選又唔怕,總有機會出場
我聽大的講,真係有人中六等到第一次出
因中途有好多人會移民或轉校
而學校又不會專門為運動而輸入專才
所以坐坐下有機會由後備的後備變成後備
再由最尾幾分鐘換入場嘥時間變為正選

又不過,你最大可能係見到學校其他辯論隊數學隊科學隊乜隊物隊
被人吸左入去就冇時間練波

又又不過,平時PE堂都係任你想玩乜就玩乜
加上有班際比賽
你都可以趁機感受下踢大場係點的
我是護書簿

losoco 發表於 23-3-11 10:47

羽毛球、乒乓波嗰啲,只要係第二梯隊,就差唔多冇乜機會比賽囉,但去d玩Division 2嘅學校,就可以係重點球員,同時又可以好好讀書。
畢竟對大部份學生來講,重點係代表學校出賽,又可以喺公開試取得好成績。試問有幾多人會堅想打D1跟住做職業運動員?

rabbittwin 發表於 23-3-10 21:37
係咪因為上年疫情無左2nd in呀~

31/3只係代號
如果不是真的在我身邊發生,我應該也不願意相信真的有特別通道,但自己連知道的資格也沒有呢

醒目開學勳章 貢獻勳章

rabbittwin 發表於 23-3-10 18:42
傳聞有D無2nd in就直接取錄,堅唔堅呀?

沙呂有校長信嗰幾個 (8-9個左右) 會唔需要1st in,直接2nd in
嗰幾個其實係必收嘅...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 23-3-10 11:04
好少家長肯分享 學校的缺點
你呢句野,好似想引我講野咁....
OK~ 當學校特質啦 (唔一定對所有人都係"缺點",只係我仔同學校有緣無份,停課/網課玩咗幾年,讀咗3年都無享受過d乜... )

以下單純以超前學習嘅學生去睇~
LSC信奉 "慢火煎魚",唔鼓勵學校超前學習 (i.e. 只鼓勵非學術嘅課外活動)
學校唔會nominate 中一生去科大DP讀
亦唔會批準學生參與DP level 3 嘅平日大學科程 (一星期兩日,每日一堂,因為車程關係,好可能要請半日假)
從來無跳班
簡單d講,就係email 校長,應該有護法睇完覆,學生嘅訴求唔會"成功",最多叫社工跟進

不過亦有一樣野要讚!
就係有日同DB家長傾開,參與公開試都唔係咁易請到假 (但我的確聽過DB有學生讀完中5以IAL成績入CU),但LSC就好簡單,無老師為難阿仔,教試期間,老師們催功課亦避開,等考完試先催!真心感激!唔會俾太大壓力學生
我仔去考IAL 數學科時,有一次全場可能得2x人,但LSC學生可能有7-8個!(穿校服,個個無請全日假去考試)
學校亦唔會跟進學生成績,無意响呢方面做宣傳 (不鼓勵超前學習嘛!)

恐龍家

DD仔 發表於 23-3-11 11:42
羽毛球、乒乓波嗰啲,只要係第二梯隊,就差唔多冇乜機會比賽囉,但去d玩Division 2嘅學校,就可以係重點球 ...

我的回應是給那位網友提出的情境
你指的D2學校是否同他一樣是說SPCC?

羽毛球同乒乓波正路一張白紙的人出去打是準備食蛋的
考慮得在中學要代表學校出去打,應該要學到一定程度的人才會心中認定自己將會是重點球員
有在球會學過,應該就有在公開比賽打過,知道自己咩水準,亦知同最高手班人的差距
如沒信心在學校訓練下會進步,搵其他門路都冇錯既

我只知羽毛球每grade 8人,不知有冇所謂第二梯隊
D1的分組賽隊數較D2多少少,即係比賽也多少少
我不知學校教練會如何安排,畀著係我就會8個都有出場機會,最多只有場數多寡的分別
有時港隊的同學會出外地比賽,所謂後備都要有一定實力應付
我是護書簿

小曳人 發表於 23-3-11 14:05
OK~ 當學校特質啦 (唔一定對所有人都係"缺點",只係我仔同學校有 ...

其實批學生請假考試都好正常啦

以前批過學生跟職業球會去外國參加比賽
我是護書簿

小曳人 發表於 23-3-11 14:05
OK~ 當學校特質啦 (唔一定對所有人都係"缺點",只係我仔同學校有 ...

缺點可能變成優點 對於普通人來講

losoco 發表於 23-3-11 10:47

謝謝詳細解答。
始終純學術型的小朋友好難同運動型的健兒比拼的,但佢想參加下/代表下學校打比賽,特別係田徑同球類果d ,如果校內已高手雲集,我估計係連後備的後備都入唔到。
而且如果係高級別的比賽,對佢黎講就係0 機會獲勝的比賽,吸引力都不大。

最後可能只能柴娃娃式放學跟朋友玩玩,畢竟我地都係focus 係學術方面為主。

前一個post我就係想知道如果spcc 係玩低一級別的運動比賽,即對比賽的同學技術/操練程度不用太高,但真係可能反而合適業餘玩運動的/溫書溫到悶的去參加低組別的比賽的小朋友?

Zleep 發表於 23-3-11 16:34
謝謝詳細解答。
始終純學術型的小朋友好難同運動型的健兒比拼的,但佢想參加下/代表下學校打比賽,特別係 ...

機會不等人 自強去取勝 才是重點

tkhhung 發表於 23-3-11 17:38
機會不等人 自強去取勝 才是重點
字字珠機呀你

Zleep 發表於 23-3-11 17:41
字字珠機呀你

又不好這樣講 想成為LS 一分子 除學術跟得上 學校都希望學生在校外爭光

losoco 發表於 23-3-11 14:20
其實批學生請假考試都好正常啦

以前批過學生跟職業球會去外國參加比賽

就算自己請事假去外國比賽,我見都多

三心三奕 發表於 23-3-11 09:46
好係18號仲有2nd in

唔知Call完未
‹ 上一主題|下一主題