用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS assessment failed
go

[小學] CAIS assessment failed [複製鏈接]

In 出年G5, 但assessment failed, 叫我下年再試。但我都唔知fail啲咩。咁點算?同埋留多年係LS, 咪又係跟返LS去讀? 就係覺得LS唔合適所以先想趁重有得救就轉。讀多年LS, 仍然要應付LS不停既dictation, tests, exam。跟本無時間去額外train佢IS assessment (而且唔知佢ASSESSMENT有咩requirement).  唔知點算好。

有無邊間收生鬆手啲, 易啲收生架? 有FP。
   2    0    0    0

回覆 Clarkie 的帖子

揀啲有ESL/EAL support o既學校? 之前成日聽到啲小朋友英文未夠好會去Delia School of Canada 浸一浸先,好快1-2年可以catch up 到考到其他心儀學校。(DSC 本身都係好學校,唔係一定要轉) 不過DSC o係太古,你想揾九龍區?

Clarkie 發表於 23-3-8 10:42
In 出年G5, 但assessment failed, 叫我下年再試。但我都唔知fail啲咩。咁點算?同埋留多年係LS, 咪又係跟返L ...

可以試下email問school admission 有什麼需要改善。

考IS主要都係睇英文,係唔係小朋友本身英文底唔太好?

In 出年G5, 但assessment failed, 叫我下年再試。但我都唔知fail啲咩。咁點算?同埋留多年係LS, 咪又係跟返L ...
Assessment 不外乎考英文同數學,好大可能係英文未達標。可以考慮搵新校或者有 EAL program 嘅學校讀住先

Hong Kong Island:
https://www.dsc.edu.hk/

Kowloon:
https://www.capcl.edu.hk/

https://www.sais.edu.hk/

https://www.nordangliaeducation.com/our-schools/hong-kong

NT:
https://www.malverncollege.org.hk/

https://www.ashk.edu.hk/

首先你可以揾admissions問吓邊part要重點改善,高小通常係writing。我身邊朋友就算名津小轉去IS都要揾IS老師私人補習最少半年,佢仲要考year 4咋。
反正都下學期了,你不如而家開始補英文, 乜學校都試吓!G5即英制/IB year 6,英文要求相對高,之後嗰年考中學啲英文仲難!如果唔留戀LS,啲tests唔使咁認真?

考ENG同MATHS. ENG我小朋友講係FLUENT, 讀都應該無問題, 不過WRITING唔得, 本身LS, 教ENG都係好LIMITED, 尤其作文, 都係好局限。MATHS我都唔知佢點, 應該都唔好, 佢LS係用中數, ASSESSEMENT係ENG MATHS, 所以可能有啲TERMS唔知點解。
係咪係EAL個啲學校無咁高要求? 其實我係想佢中學前轉到, 否則一上到中學就開始ACADEMIC, 佢追得重辛苦。小學會輕鬆啲, 可以利用呢2年追吓ENG, 多啲機會睇吓ENG書。而家為咗應付LS既功課等, 根本無時間去睇書。

想揾九龍區呀。

回覆 mandy_ng207 的帖子

唔留戀LS, 但係怕專注咗去搞IS既ASSESSMENT, 但到時都係入唔到, LS又快要程分, 考得唔好咁就2頭唔到岸。我有SEND EMAIL去問有咩要改善的。亦有講其實小朋友入到來, 比少少時間佢, 佢好快會追得上, the later he goes, the more difficult would be for him to chase up to others.  我話而家重有好幾個月先新學年, 若果收的話, 其實我而家已經可以同佢惡補定先。因為有咗confirmation, 我就真係可以唔使點埋LS餘下既野。可以多好多時間專注返ENG度。我問佢哋會唔會reconsider.  不過我一直未收到回覆。-_-

Clarkie 發表於 23-3-8 11:50
回覆 mandy_ng207 的帖子

唔留戀LS, 但係怕專注咗去搞IS既ASSESSMENT, 但到時都係入唔到, LS又快要程分,  ...

CAIS 都多人申請插班,佢哋可能有其他candidate 可以收⋯
如果你真係想確定有一個位,咁你最好call咗樓上個post九龍區嗰幾間先,睇吓邊間可以有位即時收插班(反正你都唔想留LS)
在英語環境追係快好多,有EAL更容易。
加油!

Clarkie 發表於 23-3-8 11:42
考ENG同MATHS. ENG我小朋友講係FLUENT, 讀都應該無問題, 不過WRITING唔得, 本身LS, 教ENG都係好LIMITED, 尤 ...

IS 好多 project, 平時功課都要寫好多嘢,如果 writing 唔掂,真係有啲勉強。 何況 IS 嘅英文程度比 LS 高兩年, 所以就算比五個月時間你惡補都未必一定追得切。 建議你去報有 EAL 嘅學校, 而家中途可以即時插班就即刻走, 唔使等到8月開學。Stamford  你可以去問下, 據我所知 EAL 係一個老師對四五個學生

Clarkie 發表於 23-3-8 11:42
考ENG同MATHS. ENG我小朋友講係FLUENT, 讀都應該無問題, 不過WRITING唔得, 本身LS, 教ENG都係好LIMITED, 尤 ...

幼稚園先考口語流利,中高小睇writing 同comprehension,口語一半半,到中學其實主要睇筆試,但口語都影響社交。
同意先去有ESL的學校補下先,留在LS冇咩好處。
CAIS高小插班要求不低,之前都識人英小去考都唔pass.

English comprehension, which is very common in admission assessment, in IS is more difficult than LS. You can get some UK test paper preparation exercises for your kid to practise

Call the admission and ask them about the assessment, which aspect your child is weak at so you can brush up and retake the assessment

你會唔會考RCHK?我仔上年由 English LS 考CAIS G5 插班(即ESF Y6), 佢CAIS failed 咗,考咗入RCHK; 其實考written assessment 真係唔知學校有咩要求。所以都係考多幾間,祝好運。

我想請問係咪written test 成功咗才見家長及小朋友再可以face to face interview (emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題