用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Freeplay Playgroup / Structured Playgroup?
go

[其他] Freeplay Playgroup / Structured Playgroup? [複製鏈接]

各位家長,因為我宜家得一個小朋友(宜家19個月),所以好多時好多位我都容易迷惘,可能我問既問題你地會覺得好無謂,不過都希望各位可以俾點意見
今日去左一間英文playgroup試堂,我覺得小朋友真的好開心,呢度有室內同室外花園,有得任玩水玩沙,etc..老師講明如果小朋友唔想參加唱遊circle time,可以唔參加,玩自己鍾意既野就得唔使逼小朋友小朋友一開始見到有顏料玩,玩到成塊面都係
跟住去左星盤玩水,玩海綿,玩左15分鐘起碼
最後出去花園玩,重搬埋部單車翻室內踩翻班房
呢度俾我感覺好free,老師真心接受小朋友既特別之處同喜好
我話都唔好意思小朋友將顏料塗去其他唔關事既玩具,之後就要麻煩清潔姐姐收拾得辛苦
校長話我小朋友有free spirit叫我唔使擔心會搞亂四圍既野

但我想請教各位家長意見

如果我3歲前都帶小朋友上呢類playgroup,將來小朋友會否難而適應kindergarten 比較structured 既形式?
可能我既擔心係多餘?我都唔知。。
定小朋友大少少就會自己定落黎?

上過幾間playgroup,香港人搞既playgroup一般都比較要求小朋友要逐個step甘做,要學排隊,要參加到每個活動,我小朋友之前係做唔到呢d野,因為他一鍾意做一件事就會好focused,如果有人interrupt得太多會好唔中意。

感謝各位意見
   0    0    0    0

carlyn1031 發表於 23-3-6 23:12
各位家長,因為我宜家得一個小朋友(宜家19個月),所以好多時好多位我都容易迷惘,可能我問既問題你地會覺 ...

小朋友咁細個,鍾意走嚟走去探索係正常。不過我見身邊啲小朋友如果要考local school K/N (特別啲名校)都要識呢啲「規矩」,所以要由playgroup 開始「訓練」小朋友,如果唔係你連interview 都pass唔到,唔好講話之後適唔適應返學。

至於咁做係提早裝備小朋友定係拔苗助長就見人見智。

你心目中係想入咩幼稚園?

各位家長,因為我宜家得一個小朋友(宜家19個月),所以好多時好多位我都容易迷惘,可能我問既問題你地會覺 ...

睇你target邊類幼稚園
如果ESF kindi可以由playgroup 一直freestyle 下去(小朋友實開心),到Y1小學到時大個應該就唔會。
如果British curriculum 就會structured d (傳統D)
我兩種的playgroup和幼稚園都試過,freestyle小朋友係好開心自信,轉返structured係需要時間適應下,也看小朋友性格,隨時間長大了自然會適應。
想structured都唔洗揀local, 如住九龍可考慮Anfield playgroup, 有priority升Nursery, 語境好多活動。
但去考K1, 老師有機會係會觀察小朋友會唔會排隊,transition of activity, 其實返一般nursery都會學到,playgroup 等佢玩得開心,有自信喜歡上學便好。

My son is going to a Montessori school with EYFS curriculum. Children learns through play and they have the rights to play & explore freely. It does not mean that they can play without rules. They need to learn about rules e.g. no harm to oneself or others, tidy up & wash hand after play etc. You may want to read about Montessori education.
Sandpit, muddy kitchen, water play, painting and playground are very common facilities for kindergartens.
‹ 上一主題|下一主題