用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無Carmel School 猶太教國際學校用家分享? ...
發新帖回覆
go

[其他] 有無Carmel School 猶太教國際學校用家分享? [複製鏈接]

我本身係天主教徒,都想申請一間有類近宗教背景既IS.呢間學校因為近我屋企,同埋呢幾年都開始積極收非猶太人學生,所以我就去左參觀。
我見室外遊玩空間都大,我幾鍾意,但太細個1歲已經上3小時unaccompanied pg我就麻麻地。

想請問呢度有無呢間學校既用家(幼稚園/小學/中學)分享?
我見到都好著重STEM & CODING 類既學習,好似都幾好?
校內係咪大部分都來自歐美既猶太人?

另外,學校亦同我講明,不能慶祝聖誕節,呢個位令我有少少打個突。始終我既然背景令我一直都慶祝開聖誕節。
   1    0    0    0

carlyn1031 發表於 23-3-5 00:55
我本身係天主教徒,都想申請一間有類近宗教背景既IS.呢間學校因為近我屋企,同埋呢幾年都開始積極收非猶太 ...

應該好少本地家長可以分享
一歲上3hr unaccompanied我一定唔上,我都幾肯定初初勁喊,而且細個陪小朋友上playgroup係非常重要等佢對學校有安全感,家長自己都學到好多野,又更了解小朋友學習特性。
或者大個D先join?
不能慶祝Xmas好奇怪,唔知仲有咩特殊的文化習慣。

回覆樓主:

係咪borrett rd? 隔離有small world,我哋都係Catholic,當年也是去SW。

964000 發表於 23-3-5 07:28
應該好少本地家長可以分享
一歲上3hr unaccompanied我一定唔上,我都幾肯定初初勁喊,而且細個陪小朋友上p ...

同埋不能慶祝萬聖節
咁呢個我理解
我都唔會慶祝既

佢地有自己既聖誕節
同埋以我所知
要去學聖經舊約,咁我本身讀天主教學校,都ok既

有冇考慮隔離間small world christian kindergarten? 基督教、戶外playground   garden、超有愛心

Carmel以前只收Jewish,要學Hebrew,父母其中一方要係Jewish(近年開始放寬了?不太清楚...),所以呢度應該比較難揾到用家。

dem0cracy 發表於 23-3-6 10:41
Carmel以前只收Jewish,要學Hebrew,父母其中一方要係Jewish(近年開始放寬了?不太清楚...),所以呢度應該比 ...

對!放寬了
我對於要學Hebrew 呢樣都有點猶疑
因為好像用處不大

我細女宜家返緊呢閒幼稚園,係儸便臣道,囡囡由一歲開始到宜家都返咗成年,其實幾好哦,除咗初初兩個禮拜有喊,好快就冇野,每日都好開心。

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊