用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 行IS既家長, 係咪一係就有外國護照?一係就買債劵入學? ...
樓主: carlyn1031
go

[其他] 行IS既家長, 係咪一係就有外國護照?一係就買債劵入學? [複製鏈接]

liumeowjen 發表於 23-3-5 23:23
其實而家仲係好early stage
又唔駛一定要框死自己讀乜
Woodland , small world , city kids ,多多

係 都同意..只係前後去過ITT VEO 同其他都感覺麻麻
我會繼續嘗試
謝謝

Woodland , small world , city kids ,多多

可能因為自己經歷過local制度 感受太深 所以真正融入唔到既係我 我個仔咁細個 好多時都唔知唔明人地既評語 (emoji)(emoji)

其實想入IS愈早決定愈好, 因為要培養語境同個mindset, 搵學校會順(emoji)好多。
同意家長自己要夾到,小朋友自細入通常冇問題,所以先試吓IS攪的playgroup (不是bilingual)睇下啱唔啱自己feel都好。  
我都純local背境反而完全融入唔到local school, 一歲幾時試完IS playgroup已返唔到轉頭(乜原來有D咁正嘅野!),神校都冇興趣稔了(當然大家會話你都未必考到,但我女係夠分入神津的),我覺得從小放女在IS係最好的決擇,小朋友現已高小各様都滿意,見一起長大在不同IS的小朋友, 都有自信的各有所長,當然家長培育亦很大功勞。
外國人唔洗一定揀IS, 一來貴二來自己有語境隨時想轉都得。

964000 發表於 23-3-6 04:14
其實想入IS愈早決定愈好, 因為要培養語境同個mindset, 搵學校會順(emoji)好多。
同意家長自己要夾到,小朋 ...
agreed, if you decide to go for the IS route, the earlier the better but of course you should make sure your kid really suits this...not an easy decision

同意樓上幾位講早啲諗定係行IS的話,會容易plan,小朋友大人又唔洗花咁多心力。

接觸左IS連我自己做家長個mindset都擴闊了好多,個眼界會放向小朋友發展嗰度,唔只係成績。例如佢番學個學習方式係點架,去playground玩乜同乜人玩,art係做乜會用乜野工具幫手。我問佢:「你番學坐邊個隔離?」佢就話:「鍾意坐邊個隔離都得,唔定架,坐地下都得。」我感覺自己好似問左好silly 嘅問題。

如果唔介意名氣,其入國際學校有好多選擇。入唔到都有好多其他選擇比你準備銜接。最緊要係細個培養英語

想講要培養英語及社交能力。咁考入/轉入唔同IS都容易啲適應。

964000 發表於 23-3-6 04:14
同意家長自己要夾到,小朋 ...

其實我唔識分點為之is play group 和local play group ,因為疫情下可以參加既時候好有限
我係open to all 教育方式
我自己local school ,我唔太了解外國個套,都係慢慢行慢慢了解
只不過我只係覺得小朋友仲好細,佢一定係話一定要邊一種
我其實放棄左3間龍幼,幫我入happy school 。我覺得個vibe 適合佢
我話early stage 係因為呢個階段都仲可以乜都試吓先
唔好咁心急,樓主只試過itt artplus
其實好商業化。可以試多幾個playgroup 先
同埋如果報N,我真係覺得冇乜所謂

booboozi 發表於 23-3-6 09:14
想講要培養英語及社交能力。咁考入/轉入唔同IS都容易啲適應。

同意
我覺得而家揀咁多,真係不如培養下語境
考is 好重要

booboozi 發表於 23-3-6 09:11
同意樓上幾位講早啲諗定係行IS的話,會容易plan,小朋友大人又唔洗花咁多心力。

接觸左IS連我自己做家長個 ...

咁就好了! 已經對教導英語有所準備..會繼續努力

carlyn1031 發表於 23-3-6 11:39
咁就好了! 已經對教導英語有所準備..會繼續努力

一間學校內只有一種性格的學生?學校就好似一個社區, 有不同性格的孩子, 我自己唔相信什麼性格適合IS or LS, 我會選教學模式。不如想下在AI 越來越普及情況下, 包括近排好熱門的chatgpt, 孩子未來需要什麼 skills? 怎樣的教學模式更能好好預備孩子適應將來的世界。

poonseelai 發表於 23-3-6 13:12
一間學校內只有一種性格的學生?學校就好似一個社區, 有不同性格的孩子, 我自己唔相信什麼性格適合IS or L ...

認同!

唔明點解咁多人成日定型「小朋友文靜乖巧就啱local school」,「小朋友好奇心重活潑坐唔定就啱IS」,我真係非常唔buy呢個講法。好想為文靜小朋友平反!

我片面嘅認知係大部分LS大部分時間靠老師spoon feed 答案俾學生,測驗時學生答題make sense 但同model answer有出入就話係錯,初小無限糾纏喺中文字嗰一撇一捺係45度角定50度角之上,諸如此類。呢啲完全係不必要又無謂嘅壓力,我覺得任何性格嘅小朋友都唔應該承受呢啲壓力。

相反喺IS,老師鼓勵小朋友發問,教佢地用唔同方法去揾答案、學習知識,絕對鼓勵小朋友think out of the box,同時亦教佢地要同其他人cooperate、要有resilience、點樣communicate with others effectively,更加要respect 唔同人嘅諗法、背景,要有international mindedness。呢啲比起識背model answers、「聽教聽話」,更加有意義,更加預備到小朋友喺20年後嘅社會生活。呢啲難道唔係對每個人都有好處嘅訓練嚟?點解只有「外向好奇活潑嘅小朋友」先值得被培養成有以上特質嘅人?

好不幸地IS的確唔係個個家庭負擔到,但亦唔係話只有好富裕嘅家庭先讀得起。如果你揀得要交學費嘅私校,加上無限補習班費用,其實要讀一啲價錢比較相宜嘅IS亦綽綽有餘。

冇foreign passport,只要行動得夠早,都可以有唔少選擇。

非常感謝各位踴躍回覆我相信我心裡面已經有答案
我可以一心一意走我既IS路

大家都加油!!

如果諗住讀IS , 由ESF 幼稚園入門是較便宜和大路的選擇,可以由呢間學校開始著手睇資料。
順著這方向,你又會發現有啲家長唔揀ESF,咁當然有不同理由,咁你又可以問吓自己,會唔會都有果啲考慮,於是你又會再擴展睇吓其他學校的特點。
無論動或靜嘅小朋友都可以適應IS的學習環境,反而要考慮的是實際情況,如經濟條件和上學距離。

提一提樓主,有幾間學校真係早D申請會排得前D,例如Kellett FIS,如果有興趣就快D遞表。

simonchan1986 發表於 23-3-6 07:50
agreed, if you decide to go for the IS route, the earlier the better but of course you should make s ...

好多家長話小朋友唔啱IS,因為佢一定有個框比佢,要有指示先識得點做,先發揮得好。
我心稔, 呢啲咪平時工作時遇到,踢一腳行一步,問親佢點解唔做都話「你都冇叫」,真係優點?第日純負責執行的工種都可能AI做哂,趁細個培養下他的自主和決策的能力更重要

除左ESF仲有FIS同KCIS,有中學仲要學費都好抵,可以深入了解下

VEO 每年k2 都有近50%小朋友去了IS

melobi12 發表於 23-3-6 17:14

認同!

Totally agree with you ‘我片面嘅認知係大部分LS大部分時間靠老師spoon feed 答案俾學生,測驗時學生答題make sense 但同model answer有出入就話係錯,初小無限糾纏喺中文字嗰一撇一捺係45度角定50度角之上,諸如此類。呢啲完全係不必要又無謂嘅壓力,我覺得任何性格嘅小朋友都唔應該承受呢啲壓力。

相反喺IS,老師鼓勵小朋友發問,教佢地用唔同方法去揾答案、學習知識,絕對鼓勵小朋友think out of the box’

我小朋友P2, 岩岩由LS龍校轉左IS.小朋友話第一日返學老師就鼓勵佢去
嘗試, it’s okay to be wrong.
之前讀LS, 老師會講好多唔可以, 錯等等既字眼。我覺得長期向咁既環境 只會令小朋友失去自信 框架左自己。

填鴨式教育 無間斷默書評估測驗考試 真係好辛苦。大人都要講 work life balance, 小朋友都要 study life balance.

‹ 上一主題|下一主題