用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 “Masks off in school” !!!
go

[其他] “Masks off in school” !!! [複製鏈接]

啱啱收到學校email, 我啲小朋友嘅學校校長要強迫佢哋喺學校唔可以戴口罩,唔知點解,睇完呢個email覺得個心好唔舒服,雖然呢個規定唔係即時執行,但個心ung 住ung 住!我覺得戴唔戴口罩係個人自由,我本人覺得就算撤除口罩令,我都會再戴一至二個月口罩,一嚟因為我啲小朋友仲未中過covid,二嚟我地等咗3年,終於plan咗Easter / term break去旅行,唔想最後去唔成!
香港政府都冇規定市民唔俾戴口罩,但學校竟然有咁嘅規定!唔知學校有冇違反到任何相關守則?請指教,謝謝!
   0    0    0    0

邊間學校咁要求

先唔講政治或自由單從教育上黎講
mask off的確對小朋友學習, 社交, 言語會有幫助

回覆樓主:

硬性唔俾戴咁老土?戴唔戴好個人決定喎

ExS
我都知校長覺得the benefit of not wearing mask outweigh the health risk. 但唔係個個家長都係咁諗!

我仔讀ESF其中一間PIS
學校宣佈咗可以唔戴口罩,但冇硬性規定,校長亦冇比建議戴或者唔戴
我見啲老師就多數都無戴啦,我仔自己想戴(佢坐校車),其他同學有人戴有人唔戴

回覆 mandy_ng207 的帖子

咁應該淨係我小朋友果間,但校長有冇權出啲唔跟教育局指引嘅email 而唔係CEO 出?啱啱check咗教育局嘅網頁 家長可自行安排仔女戴口罩。

tanamushi 發表於 23-3-2 04:39
啱啱收到學校email, 我啲小朋友嘅學校校長要強迫佢哋喺學校唔可以戴口罩,唔知點解,睇完呢個email覺得個心 ...

我地 (非 ESF)校長出email 話戴口罩係證實左對學習同交際發展都有影響,會support 需要多啲時間適應唔戴口罩嘅小朋友。我覺得都係鼓勵大家唔戴口罩嘅講法,不過就唔會講到明唔准戴。

唔係即時執行,即係學生可以選擇戴定唔戴,會唔會校長都只係鼓勵大家mask off?

佢係用咩字眼?係咪好似樓上講係鼓勵咋?我哋間esf都有好多人冇戴,50/50,不過學校出咗通告講話有啲人需要多啲時間適應,話學校一定會比時間呢啲學生,比多啲照顧佢地喎

回覆 靛青女 的帖子

we want to transition all students to have ‘masks off in school’ by Monday 20 March 2023so they can maximise all learning activities and experience school life to the fullest. We need to prioritise education and student experiences and these can only be at their best when we are ‘mask-off’. ”

唔係鼓勵 但又冇用到 “not allowed” 咁嘅字眼!個email 水蛇春咁長,但睇完後係好明確知道 3月20號之後 係唔可以校內戴口罩。

結尾仲加咗佢個人主觀意見 “I thank you for supporting the return of a mask-less school for your child. It will have such huge benefits, which in my view vastly outweigh the health risk.”

回覆樓主:

Delete

mandy_ng207 發表於 23-3-2 12:52
我仔讀ESF其中一間PIS
學校宣佈咗可以唔戴口罩,但冇硬性規定,校長亦冇比建議戴或者唔戴
我見啲老師就多數 ...

ESF 出左 picture story 好正面講依家可以唔帶口罩了, 可以見到同學笑容, 但有時某D情況要帶,如病左, 父母叫, 去醫院果啲. 同時都有話有D 人可能仍然想帶, story入面話不過帶同唔帶其實都OK.

唔會硬性規定, 好尊重小朋友選擇同埋教小朋友要尊重其他人的選擇

回覆 tanamushi 的帖子

就咁睇,佢似乎係希望去到3月20日前可以幫學生過度呢個時期。我又唔覺得佢有3月20日後唔比戴嘅意思喎。
唔知你小朋友幾大,但係口罩的確妨礙小朋友發展,由其語言同表達(純個人意見)

tanamushi 發表於 23-3-2 04:39
啱啱收到學校email, 我啲小朋友嘅學校校長要強迫佢哋喺學校唔可以戴口罩,唔知點解,睇完呢個email覺得個心 ...

我哋學校optional, 不過昨天老師和學生都已經冇乜人戴, 我覺得D學生見冇人戴就自己都唔想戴。
你可以繼續戴等20/3睇吓點先,可能到時已經冇乜人戴。
其實未有疫情前,IS都唔比載口罩。

回覆 ycycwing 的帖子

希望係 一嚟我d小朋友未中過 我仲想堅持一下🤣 加上我呢2個月有好活動 佢哋參加唔到會好唔開心,仲有就係屋企有長期病老人家,佢哋自己出街中招係一回事 我地傳染俾佢佢地有咩依郁又係另一回事!希望明白

我都係呢間學校.. 其實你有concern可以同校長講… 呢個校長係好有心想做啲嘢,日日都企喺學校同啲家長傾計… 甘佢哋真係想小朋友正常無mask因為呢個係normal.. 我所知,大部份同學都已經mask off… 當然我又唔相信會compulsory要一定mask off…

tanamushi 發表於 23-3-2 14:58
回覆 靛青女 的帖子

“we want to transition all students to have ‘masks off in school’ by Monday 2 ...

平心而論,校長嘅email 用字都好正面喎。

tanamushi 發表於 23-3-2 14:58
回覆 靛青女 的帖子

“we want to transition all students to have ‘masks off in school’ by Monday 2 ...

我覺得到時同學校解釋下你有特別concern,相信都唔會逼你的。
反而如果人人都唔戴,到時得你小朋友戴唔知佢會唔會介意。
同其實如果少少傷風感冒even covid, 而家D人都會照去旅行的。

回覆樓主:

我小朋友個間esf就寫得diplomatic啲,話明白如要帶口罩,也是有這個需要。

樓主果間用字比較passionate啲吧!尤其最後果句,有機會rub some people the wrong way, 明白的。我覺得最好同校長溝通下你的concern。至於校長用字,除非好介意,我就唔會fight這個battle了!

睇唔到話一定要mask off,如果繼續戴會有咩後果或會被罰之類,覺得你係過慮了。
‹ 上一主題|下一主題