用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope
樓主: MiMi呀
go

Good Hope   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-3-3 12:17
應對 DSE 熟能生巧

我相信GCE Alevel也是一样,熟能生巧,為一不同是,沒有DSE咁刀鑽,即使愚到未見过的题形,想出解决方向的時間也可快些

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-3 13:08
唔怪得之得我fd (幼稚園)話gh 個媽媽group 已經feel 到好大競爭,感覺有d 假,佢話eg 佢囡學左10樣野, ...

講緊銅鑼灣女校喎,話唔谷但其實係自己谷

讀過先知呀,德望囡好自動波,訓練有素

可而 發表於 23-3-3 13:33
講緊銅鑼灣女校喎,話唔谷但其實係自己谷

我知呀,我講緊gh 同一情況。
不過樓主問谷唔谷,其實都要睇下小朋友叻唔叻,本身個底點樣,家長又受唔受谷,好似有d 小學p1 開學默書係默ruler, rubber 黎d,但有d 已經係默緊respobsibility,同有d 我都唔識的字。所以會有人handle 到,有人搞唔掂。

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-3 13:08
唔怪得之得我fd (幼稚園)話gh 個媽媽group 已經feel 到好大競爭,感覺有d 假,佢話eg 佢囡學左10樣野, ...

校內無野需要爭,亦無野好爭。我又未見識過咁既情況。

外唔外補好個人,我識嘅GH中小學生幾乎中英數都各一個補習老師

我認識有2個朋友讀GH 幼稚園,嗰陣已經好chur 乜都補, 因為佢地爭入小學.上到小學再見到佢地咪一樣係要補習.
講真讀得呢d 學校點會唔補習,十個可能有一個
冇競爭更加冇可能, 大家爭上中學
當然可以活係自己世界入面唔理任何人,就無競爭無壓力
任何事都係一分耕云一分收穫
谷唔谷好個人
叻嘅小朋友咪讀得開心
資質差咪覺得辛苦好谷
唔會有答案

學校係教得好快 所以小朋友上堂一定要好專心。轉全日後,功課有時少到回家前已經做完。初小暫時不用外補,只係要默書時先溫習。但講真,無論讀邊間學校,幼稚園小學中學,想補習的家長都會推個小朋友去補習。會有人想補底,有人想學前學深。每個人理念唔同,我就係主張俾小朋友多D時間和空間,可以睇書放空。而揀邊間學校,其他人講咩都只係參考,最後都係睇小朋友個性,同埋朋輩的相處都好重要。

elsa007 發表於 23-3-4 10:09
學校係教得好快 所以小朋友上堂一定要好專心。轉全日後,功課有時少到回家前已經做完。初小暫時不用外補, ...

請問gh除左學費,仲有無其它使費?有無強制學運動或者樂器?謝謝

多多宝 發表於 23-3-5 16:25
請問gh除左學費,仲有無其它使費?有無強制學運動或者樂器?謝謝
冇。反而中學要有一樣樂器。

多多宝 發表於 23-3-5 16:25

兩個學期會收取雜費 (冷氣、印刷etc), 食學校提供嘅Lunch 每兩個月收一次錢 (自己廚房,我個囡話好食 成日添飯)

沒有強制運動或樂器 不過學校係十分鼓勵參予課外活動、school teams 亦給予好多機會發掘同學興趣同長處 有動有靜可以揀

近年音樂科有樂器考試,錄片形式 ,如果冇學樂器學校音樂課有教牧童笛。

ok3 發表於 23-3-3 00:35
中學啱啱開始唔夠一年,仲未見谷。高小就已過,都唔覺谷。英文幾深就真嘅。上堂要唔要靜,我諗係睇唔同老師 ...
咁上到高中, 精英班就真係谷到傻架..個個 quiz 都溫到半夜三更, 每一分都爭到盡.. 認真的同學好大壓力, DSE 成績好就係多謝呢班學霸去拼喇

catf2 發表於 23-3-6 13:35
咁上到高中, 精英班就真係谷到傻架..個個 quiz 都溫到半夜三更, 每一分都爭到盡.. 認真的同學好大壓力, DSE ...
我成日都話考DSE要成績好(講緊真係勁嗰批), 天資加後天努力係缺一不可. EK成日有網友話乜乜學校又happy成績又好, 真係聽下笑下就算.

回覆樓主:

想DSE 要成績好,真係學霸都讀到氣咳,冇得happy 架喇,要咬緊牙關捱高中幾年。據我女啲轉校朋友仔講,除了女拔,其他女校chur 過佢地好多喎

catf2 發表於 23-3-6 14:58
想DSE 要成績好,真係學霸都讀到氣咳,冇得happy 架喇,要咬緊牙關捱高中幾年。據我女啲轉校朋友仔講,除了 ...

冇乜邊間學校六年小學+六年中學課程完全happy 之後 到時到候DSE又成績彪炳嘅

即使係一間普通嘅中學 同學都係要努力 沒有不勞而獲

回覆 elsa007 的帖子

是否用家家長嗎? GH現在返全日有功課堂嗎? 如沒有, 怎樣回家前已差不多做哂?聽聞小息也不能做功課的. (真心想知)

回覆 one2 的帖子

沒有功課堂 等校車時間做

elsa007 發表於 23-3-6 18:40
回覆 one2 的帖子

補充一下,第一批校車走的同學沒有這個福利

elsa007 發表於 23-3-6 18:40
回覆 one2 的帖子

嘩,等校車時間最多有冇15分鐘?咁都做到七七八八回家,好快手喎(emoji)(emoji)

AJH 發表於 23-3-6 10:15
兩個學期會收取雜費 (冷氣、印刷etc), 食學校提供嘅Lunch 每兩個月收一次錢 (自己廚房,我個囡話好食 成日 ...

多謝分享 咁school team係咪免費?易入到嗎?
‹ 上一主題|下一主題