用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育品性
go

教育品性 [複製鏈接]

多間中學出現問題,但冇教育高官深入檢討問題出在那裡?冇老師檢討為何做唔到為人師表應該做既野?冇家長檢討為何小朋友會咁易有暴力傾向或精神有問題?特別討厭部份家長講男校女校打交好正常,針唔到肉唔知痛,真係打到傷殘或失去生命先懂得講點解要打架?
   1    0    0    0

天外之人 發表於 23-3-1 16:59
多間中學出現問題,但冇教育高官深入檢討問題出在那裡?冇老師檢討為何做唔到為人師表應該做既野?冇家長檢討 ...
睇開d.香港已經很好了.

出幾個cases.而已.

天外之人 發表於 23-3-1 16:59
多間中學出現問題,但冇教育高官深入檢討問題出在那裡?冇老師檢討為何做唔到為人師表應該做既野?冇家長檢討 ...
人類社會嘅常態,有朝一日若然沒有上述類似情況發生,我才會感到不正常。

流浪地球 發表於 23-3-1 18:22
人類社會嘅常態,有朝一日若然沒有上述類似情況發生,我才會感到不正常。 ...
咁既稔法真係唔係咁好,點解咁多社會問題出來,教育品性唔好,隨時將來受害唔止少部份人. 其實那些富裕家庭(普通家庭都一樣),真係要攪好與孩子家庭關係,唔係比佢有得讀書有得玩有得食咁簡單.........對孩子將來認識朋友都會有所影響,最近轟動社會新聞已經係嚴重既例子.

回覆 stillgood20 的帖子

少少case都可以出大事

天外之人 發表於 23-3-2 18:05
咁既稔法真係唔係咁好,點解咁多社會問題出來,教育品性唔好,隨時將來受害唔止少部份人. 其實那些富裕家庭(普 ...
社會係世界嘅縮影,世界各國至今都係互相圍繞住類似問題,如霸凌,你愚我詐,貧富差距,文化背景,人民素質等等…. 不是

孩子嘅事,家長亦不必要太過操心,順其自然係你同我嘅理念。孩子成長過程中,難免要經過不同嘅生活體驗,是好是壞都要承受。家長可以做啲就是不要將太多嘅成人社會道德標準框著孩子。

流浪地球 發表於 23-3-2 19:57
社會係世界嘅縮影,世界各國至今都係互相圍繞住類似問題,如霸凌,你愚我詐,貧富差距,文化背景,人民素質 ...

呢啲都係多年來現今成年人社會上的人的世界,人的劣根性在這裡表露無遺,所以令到整個世界人人都你愚我詐,最可怕的霸凌更惹人討厭. 更不應在小朋友世界上發生,應令小朋友在廣義和狹義教育層面上做好,將呢個世界社會縮影改善,自然所有人都有所得益.

要改變一個社會係好難嘅事,明知不可為而為之,只有聖人先可以做到。我仔問我蝙蝠俠行俠仗義,點解要戴面具不敢露面。我話正義呢家嘢,每個人定義不同。好與壞亦不一定是絕對。蝙蝠俠若然公開本來面貌,佢嘅正常生活會帶來許多煩惱。因為大部分世人都係對世界真相一無所知嘅。

流浪地球 發表於 23-3-3 13:00
要改變一個社會係好難嘅事,明知不可為而為之,只有聖人先可以做到。我仔問我蝙蝠俠行俠仗義,點解要戴面具 ...

教育本就是所謂聖人去做,若然做教育既人都覺得面對既人,明知不可為而為之而放棄或唔改方向去教,仲需要有呢啲人去做教育嗎? 成人世界就不用強求,所以更要在小朋友的世界糾正,咁將來到他們的成人世界就可以改善.

其實講出蝙蝠俠例子都可以同現今ChatGPT引致將來AI人比較,為何佢要戴面具,人本身都有種貪念想法(你我都有),越是能力越大危機都越大,越不能夠公開本來面貌示人,因為其他人就視佢為最大威脅會除之,且更不需要有警察存在,壞人更不想佢存在,還好他是人的本性,總會故及人想法,但若將來既AI人就唔係咁,這幾天睇新聞關於AI及ChatGPT講解,大部份人衹會以人角度去稔佢好處,但唔會稔壞處有幾大,衹稔會唔會失業而已,講同現在工廠冇思想化既電腦比較,點會對人類有害(唔可以講冇害,當這些機械化工具運作中,人不小心走進去受傷,那些機器正常都係繼續運作唔會停下),當有思想及有自我生產能力出現時候,自會感受到人既威脅而作出保護,到時就知道人當初想法幾咁可悲,不過可惜,因為這類貪方便既人早已去了西方極樂世界享福,唔會理會後世的人.

人有時候係可悲,應該稔既就唔稔,唔應該稔既就偏要稔,就以現今比人講怪獸家長就係例子之一.

天外之人 發表於 23-3-6 10:33
教育本就是所謂聖人去做,若然做教育既人都覺得面對既人,明知不可為而為之而放棄或唔改方向去教,仲需要有呢 ...
放心。我相信就教育有關人仕都知道需要改進嘅。亦可能默默地進行中,俾啲時間,急不來。
同意人有時真係好可悲。發覺同你交流,好少大家意見分歧。你係天外之人,層次真係不一樣。

流浪地球 發表於 23-3-6 11:28
放心。我相信就教育有關人仕都知道需要改進嘅。亦可能默默地進行中,俾啲時間,急不來。
同意人有時真係好 ...
話說:
細囝DSE, 因不是精英班, 不准修/報數學M2.
那時, 我曾花時間跟副校長爭論.

副校堅持, 把DSE 考好. 特別是語文科, 多補漏. M2並不是帶來入大學,什麼大的貢獻...之類.

今天, 副校成為教局高層.

而, 細囝並不樂意去認識的語文, ChatGPT已經做得很好. 社會對數學的需要性, 特別是"好的數學能力",
明顯不同了.

只為考試成績的讀書方法. 幾年前, 我跟副校切磋過.

而且, 現在學校讀數學方法和思維, 有沒有落后???

---

有可能, 我會舊事重提. 找"副校" 分享一下.

---

教育也是金字塔.

回覆 流浪地球 的帖子

大家都係想令下一代好,正常應該係有進行中,衹係想教育局甚至政府人仕,有時候有些事情要勇於嘗試,唔好又怕三怕四,成日做跟尾狗咁咩都慢人一步,但做了又到喉唔到肺.攪好香港自己出色的教育及考試制度,自然就唔會令人稔其他,更專注去喜歡學下去,自然都可以做到孩子自己既專業人才.
這就是討論區珍貴既地方,總會有些分岐,始終各人的知識有高有低,不認識的人會發出不一樣的文章, 就好像盧局長咁高知識既人,講既野都有人講唔知講咩咁.

stillgood20 發表於 23-3-6 11:52
話說:
細囝DSE, 因不是精英班, 不准修/報數學M2.
那時, 我曾花時間跟副校長爭論.
平心而論,大家都係為己方利益作考量。難定錯對。有時老豆同仔都冇計傾。有時要樂觀啲,我認為所有事情發生於自己身邊,故勿論好壞,都有佢嘅一定原因同意思嘅。

教育金字塔,人又何嘗不是。人都分三六九等,你懂的。

努力

流浪地球 發表於 23-3-6 12:46
平心而論,大家都係為己方利益作考量。難定錯對。有時老豆同仔都冇計傾。有時要樂觀啲,我認為所有事情發生 ...

厲害,
三言兩語, 便說白了.

---

話說: 我細囝是少有智慧的人.

在人們努力去分第一, 第...幾等時,

係隱形嗰隻.

天外之人 發表於 23-3-6 12:02
回覆 流浪地球 的帖子

大家都係想令下一代好,正常應該係有進行中,衹係想教育局甚至政府人仕,有時候有些事 ...
又咁㗕,都要由當局同家長互相合作才能進行得比較暢順。有時當局有某些新意想推行或者還是在構思之中,已經給某一些有心人士上崗上線。社會複雜程度你應該清楚。

流浪地球 發表於 23-3-6 13:30
又咁㗕,都要由當局同家長互相合作才能進行得比較暢順。有時當局有某些新意想推行或者還是在構思之中,已經 ...
社會複雜程度真係好深刻,特別歐美既社會,簡值目不暇給.
教育係老師同家長,雙方面亙相牽連配合才會令小朋友有更進一步發展,唔係單方面就可以做到完美,且最終都要睇小朋友自己,小朋友冇心,老師同家長與及當局做咩都冇用,所以攪好呢個"心",自然幾辛苦既路都可以走得好順暢,當然,三方面做得好啲,對小朋友走既路更順暢都係好事.

‹ 上一主題|下一主題