用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文讀寫障礙 英文異常地攞A
go

中文讀寫障礙 英文異常地攞A [複製鏈接]

小五囡囡 仲意鋼琴畫畫唱歌跳舞 英文能力好到可以同鬼佬溝通
中文認字能力非常差,而家頭痕緊唔知揀邊間中學 英文中學好似都係Band one學校
   5    0    0    0

lpk0808 發表於 23-3-1 16:55
中文認字能力非常差,而家頭痕緊唔知揀邊間中 ...

其实都多直资band 3 英中,应该啱你个女。津中就应该唔得,津中英中,90%是band 1

有能力的話去國際學校

醒目開學勳章 王國長老

唔異常,我都識幾個係咁,中文讀寫,英文超勁
揀非dse 課程學校,唔好揀dse課程,中文無3盞屎路一條

lpk0808 發表於 23-3-1 16:55
中文認字能力非常差,而家頭痕緊唔知揀邊間中 ...

五年來有冇轉校插班?仍然就讀堅樂二?英文能力好是指每學期成績都係100分?中文差是指沒有100分,還是不合格?
鍾意鋼琴、畫畫、唱歌、跳舞,已經考取「演奏/表演」級別?有沒有全港或國際比賽獎項?

好多人因為咁 轉國際學校

回覆樓主:

我仔都係咁
好現實,有能力就轉國際學校吧

我仔都係
小六
超細B
無補習,冇吃專注力藥
一線小學
一直九字頭
淨係睇YouTube
已經學得-口流利英文

但中文奇差
連帶常識一齊炒曬

幸好有普通直資收咗

aryemyem 發表於 23-3-6 08:50
我仔都係
小六
超細B
我個囝都係睇YouTube 學,做功課都聽youtuber ,中文,中史較弱,未到讀寫。但就是輸係中文卷上。

我仔都係
小六
超細B
除非另有打算, 否则英好中奇差, 長远在大中華地区發展會限制較大

其实係咪HK中英文教法有間题? 一般HK人(包括學生), 每日曰常生活, 如和家人朋友聊,出街買野,9成時間聽講睇大都是中文為主, 英文時間其实很少, 点解中文成績会差過英文, 是英文太淺,定中文太深, 定both?

最新小五呈分試成績出左 英文 Reading & Writing 95 數學75 常識滿分70 但佢攞25 其他未出 唔知可以揀咩學校

twhkleung 發表於 23-3-8 02:00
其实係咪HK中英文教法有間题? 一般HK人(包括學生), 每日曰常生活, 如和家人朋友聊,出街買野,9成時間聽講睇 ...

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_7.pdf
按 DSE 中文(第一語言)和英文(第二語言)成績,成績分佈幾乎一模一樣(因為拉 curve)

有些人係雙槍將,有些人係中文人,有些人係英文人

但是香港上游中學都係英文學校,因為好多人小學面對簡單中文得到好成績,去了好嘅中學
但是中學階段中文難度提升(英文難度都提升),所以虛火情況下,去到 DSE 就見真章
變成有些成績好的人死中文
反過來,中下游中學的人因為小學成績唔係十分好,他們就算中文好,基本上整體成績好好嘅人唔會多。
所以一般比較少中文好,而死英文的情況。

我覺得大把成功人士都唔識第二語言啦,考大學用語言卡死人才係不知所謂

https://en.wikipedia.org/wiki/Latin_script#/media/Fileatin_alphabet_world_distribution.svg
拉丁字母嘅地方係非洲,美洲,澳洲,歐洲佔主導
差在沒去到中東,和亞洲
拉丁字母地區學英語好容易,因為係同一個書寫系統
但是有咩中東和亞洲地方係本地教育制度裡面有好多學校係非母語教學?

地球全部地方都有國際學校,都有英語在本地教育制度和考大學考試裡面
我估計香港係地球少有,本地教育制度裡面不少學校完全變成非母語的城市(因為回歸前中英政府爭奪在香港的影響力)

當然我沒研究那麼多其他國家的教育制度。。。

英文好呢個說法係以下場景係完全不同意義:
係國際學校得到高分
係龍校 / 三私一直得到高分
係一線學校得到高分
係其他學校得到高分

反過來,係國際學校得到中文高分
同係龍校 / 一線 / 其他學校嘅意義完全不一樣

lpk0808 發表於 23-6-14 11:54
最新小五呈分試成績出左 英文 Reading & Writing 95 數學75 常識滿分70 但佢攞25 其他未出 唔知可以揀咩學 ...
咁ENG GE呢? 有無計考默?
老實講,就算唔知你邊間學校,未計晒全部科,只睇數字都已經好大機會係B3。
計下排名好過。

唔想越讀越差,一係國際一係直資。

我仔都係
小六
超細B

我個女都係,全家都講中文,得佢講英文,測驗考試英文科睇十分鐘已經識晒,但一到有中文既,中文,常識,數學文字題就炒晒,令到佢名次好低,迫住同佢轉一條龍私校,如果唔係呈分死緊。。。

Azzurro 發表於 23-6-14 13:17
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_7.pdf
...

你話較少中文好而死英文情況, 但近年中文取3的%已高過英文, 中文近6成, 英文53/54%, 如何解讀這現況?

情況同我囝一樣,英文好好但中文有讀寫障礙所以佢讀得好辛苦!我呈分前已經轉咗讀國際學校,免得死路一條!

twhkleung 發表於 23-3-8 02:00
其实係咪HK中英文教法有間题? 一般HK人(包括學生), 每日曰常生活, 如和家人朋友聊,出街買野,9成時間聽講睇 ...

香港本地教育課程以中文係第一語言、英文係第二語言咁去設計,所以要求有不同。第一語言通常會要求涵蓋文學、歷史文化等元素,因此難道較高。
如果小朋友本身英文程度較高,可以嘗試挑戰下以第一語言編寫的教材,網上好多資源可以睇吓
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊