用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇小朋友由紐西蘭(yr10)轉去澳洲讀書
go

[澳紐] 有冇小朋友由紐西蘭(yr10)轉去澳洲讀書 [複製鏈接]

小朋友自上年度開始於紐西蘭讀書,但至今仍是不滿宿舍不同的安排,讀得唔太開心;加上我個人又擔心於紐國畢業後,好難轉到其他國家讀大學,
所以請問有冇小朋友嘗試中途轉去澳洲讀書?如果有,銜接到或追趕到他們課程嗎?
又或者於紐西蘭中學畢業後,是否很難到其他國家升讀大學?
謝謝

0    0    0    0

我估你小朋友係International student而唔係NZ citizen? NZ citizens 去澳洲讀書就等同interstate states students咁方便,讀完中學就去申請澳洲大學。不過int'l student可能visa要再申請過?全於中學中途轉,我就唔太清楚課程涵接情況。或者你向心儀澳洲中學直接查詢會好啲。

回覆樓主:

我女係NZ citizen, 當年我好蠢,後期先知道阿女可以 以local student 身份係澳洲讀書(當然她不是澳洲citizen). 但當時2021澳州仍未開關,也冇消息講幾時開關,而NZ 個邊我又book 到隔離酒店入境,所以咪照計劃過NZ 讀。
點知讀左一年 女仍好唔鐘意間學校,特別boarding. (也要怪責自己吾係上個學年同佢轉)
加上我發覺NZ 中學d 課程 好似較淺易,好怕將來入唔到其他國家大學(當然 我女唔係個d 好top 學生),所以有打算趁未senior high, 轉去澳洲讀書。
不過先要安排亞女考個AEAS 試,最擔心佢Maths reasoning 個part 吾達標,(因為NZ d Maths 真係好易),從而冇學校收。

你先研究下澳洲既中學先,我諗果邊學校都會知NZ學校程度從而俾到意見你。前幾年澳洲封關的確打亂好多人既計劃。

joelbb 發表於 23-2-28 22:34
我女係NZ citizen, 當年我好蠢,後期先知道阿女可以 以local student 身份係澳洲讀書(當然她不是澳洲citiz ...

佢覺得數學好淺,可能係因為香港初中數學比外國深,但高年級唔易㗎
8-)

回覆樓主:

多謝兩位意見。因為我女成績只是普普通通,所以擔心將來大學轉吾返去其他國家!

Year 10 maths 易,但之後就不容易呢!

joelbb 發表於 23-3-1 10:20
多謝兩位意見。因為我女成績只是普普通通,所以擔心將來大學轉吾返去其他國家!

...
與其係度擔心,倒不如快手做research.

要轉就快啲轉,Y11、12要考大學啲學生就認真讀書,maths reasoning 唔好唔緊要,黎到澳洲大把補習。但澳洲都係讀boarding? 可能同NZ差唔多…

係呀, 如果要轉最遲明年要轉, 否則追吾到課程。
至於寄宿,相信澳洲應該好過佢而家係NZ呢間 !

謝謝你提醒呀 !
‹ 上一主題|下一主題