用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 普通話為中文科教學語言
go

普通話為中文科教學語言 [複製鏈接]

請問普通話為中文科教學語言,這個是選擇了就一直去到畢業?還是中途可以轉的嗎?謝謝指教
   0    0    0    0

係唔係中途轉對學中文能力沒怎麼太大影響,更可認識多一門語言.

winkyli6 發表於 23-2-28 10:29
請問普通話為中文科教學語言,這個是選擇了就一直去到畢業?還是中途可以轉的嗎?謝謝指教 ...

2024年之前高中DSE報考中文科大部分中學用廣東話, 因為有聆聽及口試, 所以就算初中用普教中, 到高中多數會轉,但2024開始取消呢2 part, 睇返中學行政及自己意願。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 天外之人 的帖子

謝謝妳

回覆 gracelam 的帖子

謝謝你的回答,因為對升中仍是很陌生😅

唔需要太緊張,衹要令小朋友對學習熱誠不變,入到邊間陌生感覺衹有F1頭半年,之後就一切正常. 中文好唔好,廣東話或普通話唔係重點,衹係覺得寫作文法上普通話會比較好啲,其次就係多學種語言,喺之後小朋友將來世界上總有益處.

請問普通話為中文科教學語言,這個是選擇了就一直去到畢業?還是中途可以轉的嗎?謝謝指教 ...

有的學校S1-6都普教中,又有S1-2/S1-3普教中,也有S1考核普通話能力再進行分班教......
如果用家覺得普教中唔適合自己,或者唔適應轉來轉去,咁就要留意目標學校中文科教學制度,其實全面實行普教中嘅中學廖廖可數。要講學聽、講,普通話科也足夠。

依個係睇學校政策,無得一概而論。選校前要問清楚學校。不過,而家小朋友由幼稚園都一直學普通話,聽就一定無問題。如果學校整親鍾意,我就唔會考慮普教中。

請問中文科係指邊幾科呢?
‹ 上一主題|下一主題