用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實直資banding 是否容易有水份
樓主: travelman
go

其實直資banding 是否容易有水份 [複製鏈接]

習非成是,學校冇banding,學生有banding來自師兄師姐pre-S1成績,在Ek又吹到用DSE 嚟分。

很多津校家長也是自我感覺良好!

利申:有坊間認為的B1津校收,都係選擇歷史悠久的直資。因為I don’t care DSE, 入學的時候根本未知改制。

而且學習、中學生活跟考試成績冇必然關係,明就明,唔明就繼猩猩撞扁。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

BB-Tiger 發表於 23-3-5 11:25
就係,中學可以睇DSE成績,小學應該畀家長睇PS1成績,點解唔公開呢
公開會“標籤”左中小學banding,所以現時先唔公開。

worldcat 發表於 23-3-5 12:19
公開會“標籤”左中小學banding,所以現時先唔公開。
所以小學同中學其實都有水份?同我成日覺得d 數係可以做假的?eg 聽人講過小學話99%派第1志願,好似好勁,但事實係d 學校會叫你唔好填個d 你有機會入唔到的,會叫你改穩入的,從而做靚條數。所以唔知參考咩data 好。

BB-Tiger 發表於 23-3-5 11:25
就係,中學可以睇DSE成績,小學應該畀家長睇PS1成績,點解唔公開呢

小學無小六畢業生PS1成績
不過有小六畢業生全港/本區派位組別
亦有他們獲派中學資料

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-5 13:47
所以小學同中學其實都有水份?同我成日覺得d 數係可以做假的?eg 聽人講過小學話99%派第1志願,好似好勁, ...

在B1位充裕校區 B2生有機上移B1校
2019-22年升中組別皆據相同PS1
水份從小學這四年升B1%可見端倪

Poyau 發表於 23-3-5 14:23
小學無小六畢業生PS1成績
不過有小六畢業生全港/本區派位組別
亦有他們獲派中學資料

咁都係嘅,小學校長講過如果學生係中一考到班3甲或者級10內,佢會收到中學通知,唔知係咪真,定佢自已問中學攞料。sorry,又偏移咗個標題,不過我唔係好了解直資學校。

bananaGi 發表於 23-2-28 14:31
都係!
應該用ps1, 但無從搵到數據.

部份中學校務報告有PS1成績
假使無 英中中一收≥85%全港前列40%
有英中文憑試3322率低於五成
即少於半數考生屬日校前列42%(B2A)
家長選校考慮收生定文憑試成績?

Poyau 發表於 23-3-5 14:57
部份中學校務報告有PS1成績
假使無 英中中一收≥85%全港前列40%
有英中文憑試3322率低於五成
請教一下,請問全港前列40% 是否指包括band 1A/B/C學生, 而不包括band 2A學生?
而日校前列42% 就包括了band 2A and band 1A/B/C 學生?

lctang 發表於 23-3-5 16:23
請教一下,請問全港前列40% 是否指包括band 1A/B/C學生, 而不包括band 2A學生?
而日校前列42% 就包括了ban ...
英中係計英文科呈分成績要多於85%學生係前列40%。同學生總BANING無關係。
偏科嚴重,英文成績係前列40%,但都可以係B3成績。

lctang 發表於 23-3-5 16:23
而日校前列42% 就包括了ban ...

B1/2/3各佔⅓ 各組別再均分A/B/C
B2A即前列44.4%(4/9)
前列40%包括B1A/B/C及約六成B2A
前列42%包括更多近八成B2A

回覆 Poyau 的帖子

謝謝解答

travelman 發表於 23-2-27 11:37
官津中學,一定是以學生banding 入,冇人為,除了小量自行。直資學校,唔夠人數,就小了政府撥款,所以最終 ...

其實最大水分,係學校既banding就算幾高都好,唔代表自己細路將來既成績,能做到個banding 既平均。

‹ 上一主題|下一主題