用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實直資banding 是否容易有水份
go

其實直資banding 是否容易有水份 [複製鏈接]

官津中學,一定是以學生banding 入,冇人為,除了小量自行。直資學校,唔夠人數,就小了政府撥款,所以最終乜人都會要,如果唔夠人,當然神校直資例外。所以直資話自己收band 幾學生,其實都是家長自我感覺及校長宣傳策略,不知我想法是否正確?
   3    0    0    0

絕對係啦,點知佢收咗咩人
不過官津都可以有水份,一般人用DSE成績分banding,但唔準確,這是中六成績,不是中一成績,應該用pre-S1 attainment test分banding

travelman 發表於 23-2-27 11:37
官津中學,一定是以學生banding 入,冇人為,除了小量自行。直資學校,唔夠人數,就小了政府撥款,所以最終 ...
直資唔會咩banding學生都收, 就算marketing做得幾好, DSE 成績都要見得下人先得, 如果DSE唔理想, 其實都冇人想爭入去讀. 可能每年都會有特別case 係band 1 直資收band 2尾學生, 可以有特異功能, 或者特別身份呢, 你永遠唔會搵到答案, 但依D case唔會多.  其實有心搵學校, 應該早D開始留意學校背景、DSE成績, 多D去唔同學校的open day

10090 發表於 23-2-27 11:45
不過官津都可以有水份,一般人用DSE成績分banding,但唔準確,這是中六成績,不 ...

但pre-s1 成績,普通人應該搵唔到。

請問有水份嘅意思係?近排成日都聽但唔明係乜嘢

官方是冇將學校分banding, 只是坊間自己劃分,一是用中六畢業生DSE成績來比較,一是用收生成績來比較。
前者數據較為公開,亦更有用。評價直資亦是睇依個數據。
後者數據只能憑印象,就算全收band1學生,達唔到band1 DSE成績,學校是否仲應該算band1中學?

其實就是雞同雞蛋關係。一般,DSE好 高質學生就來,反之亦然。當然有些神校例外,可以用老品牌吸引新顧客,但DSE未必很好。

ktqueenkt 發表於 23-2-27 13:06
請問有水份嘅意思係?近排成日都聽但唔明係乜嘢

例如你好重,但衹係水腫,所以你唔算真肥

juneforgbb    發表於 23-2-27 15:21

travelman 發表於 23-2-27 11:37
官津中學,一定是以學生banding 入,冇人為,除了小量自行。直資學校,唔夠人數,就小了政府撥款,所以最終 ...

港華之後,直資門口已關,再沒有其他津校可轉直資,因直資對津校做成不公,搶走了大量 B1.

以前新聞已有報!

今時唔同往日,強如香港大學都要收中文未達level 3的學生,何況係中學呢

10090 發表於 23-2-27 16:06
今時唔同往日,強如香港大學都要收中文未達level 3的學生,何況係中學呢

其實港大有很多水泡科,你話醫科就話啫

lawiskcyu 發表於 23-2-27 15:19
港華之後,直資門口已關,再沒有其他津校可轉直資,因直資對津校做成不公,搶走了大量 B1.

以前新聞已有 ...
唔一定係轉直資既門已關, 大坑東匯基都係港華鬧刻後成功轉做直資既中學 (雖然大坑東匯基本身唔係津校, 係政府買位既私校)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

直資話自己收band 幾學生,其實都是家長自我感覺及校長宣傳策略,不知我想法是否正確?

有直資DSE未出到band1成績,話入學收到band1學生,的確是宣傳手法,讓家長有想像空間將來會出band1成績。

亦有直資(香島)話自己是收一半band1,一半band2,但佢目前是出到band1成績,咁算唔算宣傳手法,話自己增值率高?

大家細心啲會發現,在EK和入學講座中,band 2學校佔比遠遠少於學校總數的三份一,原因係咩?自己諗諗

10090 發表於 23-2-27 18:01
大家細心啲會發現,在EK和入學講座中,band 2學校佔比遠遠少於學校總數的三份一,原因係咩?自己諗諗
...

唔明,band 2 根本不用講座,已經位太多,冇人有興趣爭?

hkpapa852 發表於 23-2-27 16:29
唔一定係轉直資既門已關, 大坑東匯基都係港華鬧刻後成功轉做直資既中學 (雖然大坑東匯基本身唔係津校, 係政 ...

我記得新聞是這樣的,港華鬧翻後,隔了數年,港華重新再申請轉直資,但到現在都沒有消息了!

排在港華後的,就是九龍真X中學。

不知我有沒有錯

Sing13 發表於 23-2-27 17:11
直資話自己收band 幾學生,其實都是家長自我感覺及校長宣傳策略,不知我想法是否正確?

有直資DSE未出到ba ...
話自己是收一半band1,一半band2,但佢目前是出到band1成績,咁算唔算宣傳手法,話自己增值率高?

如果講埋幾多學生係由中一讀到中六,咁應該就唔係宣傳手法。

worldcat 發表於 23-2-28 10:59
話自己是收一半band1,一半band2,但佢目前是出到band1成績,咁算唔算宣傳手法,話自己增值率高?

如果講 ...

假如 B1B + B2A = B1C 未必正增值

10090 發表於 23-2-27 11:45
不過官津都可以有水份,一般人用DSE成績分banding,但唔準確,這是中六成績,不 ...

都係!
應該用ps1, 但無從搵到數據.

bananaGi 發表於 23-2-28 14:31
都係!
應該用ps1, 但無從搵到數據.
就係,中學可以睇DSE成績,小學應該畀家長睇PS1成績,點解唔公開呢
‹ 上一主題|下一主題