用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇子女讀緊中四考緊UK Class 12的家長
go

[英國] 有冇子女讀緊中四考緊UK Class 12的家長 [複製鏈接]

唔知大家情況如何?好似好難考?大家有冇經驗可分享下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

2    0    0    1

勇闖UK2023 發表於 23-2-26 13:06
唔知大家情況如何?好似好難考?大家有冇經驗可分享下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

如想入成績好嘅 Sixth form 讀 AL
通常該科 GCSE 成績要有 9-7(A*-A)
如海外無(I)GCSE 要考 Subject test

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔讀緊scotland S4 (=HK S4),你講難考係乜? 6th form?

我仔嚟咗半年,都要考公開試,仲要考S5程度 (national 5)
恐龍家

你係咪講緊考sixth form entrance exam ?係難,sixth form 學位相對少,競爭好大,尤其熱門又成績好的學校。

我女也是讀緊中四,依家CSFC有offer! 你仔女考緊邊間?

考Y12難唔難我諗好睇個人。

一般喺香港讀緊local school中四去考英國私校Y12,基本上會考想讀嗰啲A level科目嘅subject test。如果諗住讀數理科目,咁有啲學校可能要考埋英文,或者要寫下文咁。

最「難」係syllabus嘅分別,因為兩個系統唔一樣,所以考嘅嘢唔會銜接,唔係考而家讀嘅嘢考深啲咁簡單。如果諗住讀數理,問題可能細啲,因為香港中四都教得幾advanced。小朋友喺香港數理成績唔差嘅話,一般應該都唔大問題。如果係讀文科,咁就真係可能比較大挑戰,因為唔單只syllabus唔同,答題方式分別都可以好大。

仲有,考試都只不過係篩選嘅一個環節,仲有Interview要過關。就算考試識飛,如果Interview對答唔到,一樣有機會冇offer。始終好嘅英國學校唔只睇成績收人。

所以我認為呢個問題唔係咁容易答,對某啲人嚟講可以好易又可能好難。考某啲學校可能好易,又可能好難。如果而家成績唔差,淨係擔心中文,咁未必好難。如果根本因為香港完全讀唔掂要過去,咁可能會覺得好難...

所以私校sixth form都係難

勇闖UK2023 發表於 23-2-27 21:10
所以私校sixth form都係難

如果你哋係中四已讀完,在中五開學後才考,我相信會輕鬆好多。

pharaoh 發表於 23-2-27 21:40

如果你哋係中四已讀完,在中五開學後才考,我相信會輕鬆好 ...
呢樣要睇年齡,英國入學係計年齡唔係計香港讀到form幾。入學嗰年9月1日足16歲未夠17歲就可以入Y12,如果已經過咗17歲基本上就唔得,因為係Y13嘅年齡(而Y13係唔收生嘅)。

雖然私校校長有某程度上嘅酌情權去處理,係有機會17歲入Y12,不過要諗吓點解佢有啱年齡嘅唔揀而要揀大一年嘅。即係除非有特殊能力,如果超齡我相信都幾難搵到學校收。

beastiebistro 發表於 23-2-27 22:08
呢樣要睇年齡,英國入學係計年齡唔係計香港讀到form幾。入學嗰年9月1日足16歲未夠17歲就可以入Y12,如果已 ...

係呀,所以如果是年尾出世而又在香港(做細仔)讀緊中五,來年1/9 夠16 歲未夠17 歲就可以讀完中五才去英國讀Yr12, 而這個age group 的年尾仔就可以在香港讀完中四,而中五開學無耐時考entrance,中四課程已cover 嘅知識對考entrance 有幫助。而相反,年頭出世嘅(大仔)讀完中四,來年1/9 已夠16 未到17 歲就不能待中五後先過英國讀Yr12.香港的入學年齡計法和英國不一樣,所以有些學生中四完便過去英國Yr12, 有些是中五後才去Yr12.這兩個age group 對考Yr12 的entrance subjects paper 邊個group 有優勢,呼之欲出。

pharaoh 發表於 23-2-27 23:57

係呀,所以如果是年尾出世而又在香港(做細仔)讀緊中五, ...
我純粹提醒報英國學校係睇年齡,唔係想揀讀完中四或者中五報就可以。我相信好大部分人讀完中四嗰年九月已經足16歲,所以會讀完中四過去讀Y12。年齡上佢哋想揀讀完中五先過去就唔得喇,提提大家啫。

beastiebistro 發表於 23-2-28 00:13
我純粹提醒報英國學校係睇年齡,唔係想揀讀完中四或者中五報就可以。我相信好大部分人讀完中四嗰年九月已經 ...

係呀,我明你意思,好多謝你的分享。我就只係想說考Yr12 entrance 時覺得難唔難,有機會同孩子的age group 有関,如果已完成中四去考與只完成中三去考,感覺會幾唔同,在準備上亦有異,我唔知開這個topic 的樓主的孩子是屬於邊個age group.所以才提出這點。

而家月份不是考entrance exam 的時候,唔知樓主講乜,「讀緊中四考緊class 12亅,即係讀緊中四未考yr 12 入學試?唔講清楚啲,其他家長點分享。

beastiebistro    發表於 23-2-28 08:52

我仔仔現時16歲啦,係香港讀緊中四,9月英國讀中學要讀12班,已經見到好多post話這情況無GCSE成績都好難在英國揾到12班,田此都積極在香港揾英國私校12班,都發覺好困難,考左好多間都未有消息,因此有感而發,睇下有冇同情況家長(emoji)(emoji)

勇闖UK2023 發表於 23-2-28 09:34
我仔仔現時16歲啦,係香港讀緊中四,9月英國讀中學要讀12班,已經見到好多post話這情況無GCSE成績都好難在 ...

即係已經考咗entrance exam ,而家等消息?
你係咪比較遲報名?一般中四前個暑假開始報名,9/10月interview,10/11月考 entrance exam,聖誕前後放榜。到而家都未有消息,怪D喎。
不過大部份學生會考幾間有幾個offer,過咗交deposit嘅deadline就會有位放出嚟,有朋友到8月先收到offer。
或者問下學校機會如何?

謝謝(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題