用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學 vs 瑪利曼中學
go

跑馬地聖保祿中學 vs 瑪利曼中學   [複製鏈接]

想請問兩間學校比較, 大家有什麼想法。 因網上排名各有領先。
   22    0    0    0

MSS>SPSS

jenjenny 發表於 23-2-25 23:47
MSS>SPSS

可否解釋一下你的觀點

pinkyyip 發表於 23-2-26 01:02
可否解釋一下你的觀點

DSE MSS > SPSS

回覆 Poyau 的帖子

如果本身讀緊SPPCS 的小學,你會否去見MSS. 因為要考慮很多,好做MSS 英文好D,自由D,但又要適應環境,新同學。

rickycwy 發表於 23-2-27 21:03

如果本身讀緊SPPCS 的小學,你會否去見MSS. 因為要考慮很多,好做MSS 英文好D,自由D, ...

適應新環境既問題,因人而異,如果小朋友本身性格都易識新朋友,問題都唔大!Sppcs去Mss最主要考慮係自律問題,spss 同 mss係完全兩種type既學校,但兩間都係好學校,如果小朋友學習係被動啲,習慣俾多啲指引學習既,spss會啱啲,讀mss係完全唔適合,就算mss成績比spss好少少都係咁話。mss中一二冇考試,做持續評估(係真持續評估,唔係將考試果名改一改)所以如果小朋友係平日唔太緊張成績、功課,但考試前會出力溫書既話,到時成績表都一樣唔會理想,到咗s3,雖然有exam cord ,但持續評估都一樣有grade,即係話,唔好諗住平時Hea做hea交Hea quiz,exam ok就過到關,一樣唔得既!

heidya    發表於 23-4-29 21:53

rickycwy 發表於 23-2-27 21:03

如果本身讀緊SPPCS 的小學,你會否去見MSS. 因為要考慮很多,好做MSS 英文好D,自由D, ...
其實sppcs既同學,成績理想既,自行會去mss、ywgs、bps、ssgc,直資會考spcs(大戶) 、spcc、dgs同IS,所以你問會唔會見,即你自行報咗啦?咁報咗點解唔去見呢?

回覆 PTL_L 的帖子

好多謝你的見解,係自行報左,但佢比較比動及两間DSE成績好像差不多,MSS英文比較高,其他也差不多。所以在想去不去見。

rickycwy 發表於 23-2-27 23:59
回覆 PTL_L 的帖子

好多謝你的見解,係自行報左,但佢比較比動及两間DSE成績好像差不多,MSS英文比較高, ...
可能你只睇4+?如果你有留意dse成績既話,或者可以望一望hkpapa同Poyau既數據post,會有多少少了解,其實兩者都有唔算好少既差異!

PTL_L 發表於 23-2-28 00:32
可能你只睇4+?如果你有留意dse成績既話,或者可以望一望hkpapa同Poyau既數據post,會有多少少了解,其實兩 ...
多謝意見...#6 及 #9 的兩個重點,我認為應關注#6多啲.

識人教同讀呢兩間學校,校風係MSS明顯好過SPSS

hiuching8 發表於 23-2-28 09:03
我以為調轉

係囉,我以為SPSS純樸啲

其實兩間都係傳統女校,校風基本上唔會相差太遠,不過風格上,就截然不同甚至相反,而大家都會有互相插班既情況,有spss生覺得mss讀得輕鬆啲、活動多啲、英文好啲,所以轉過去,亦有mss生覺得spss學習多啲指引,小朋友多啲方向,中文好啲,所以轉過去,最終都係果句,因人而異啦!

HK-MAN 發表於 23-2-28 08:08
多謝意見...#6 及 #9 的兩個重點,我認為應關注#6多啲.
啱既,以免錯配呀!

回覆樓主:

EK討論區内的結論,SPSS絕對「不好」。
1.成績遜色(MSS annual school report DSE 4+ have higher %(分數題),家長分享的 5+成績(分數題),過往有三位MPS (SPCC畢業生) 成為DSE 狀元)
2.校風不自由
3.學校讓學生產生童年陰影(何文田某校家長沒有分享例證)

piyohk 發表於 23-2-28 12:13
EK討論區内的結論,SPSS絕對「不
好」。
1.成績遜色

同意,SPSS真係麻麻㗎,啲老師同學生性格都好差

hiuching8 發表於 23-2-28 12:32

你孩子也是SPSS學生嗎?可以分享實例嗎?

hiuching8 發表於 23-2-28 12:32

EK 討論區內,也有家長分享另一間SP「老師同學生性格都好差」:同學欺凌無禮,老師沒有保護學生。
這修會辦的學校都「真係麻麻㗎」。

piyohk 發表於 23-2-28 12:45

EK 討論區內,也有家長分享另一間SP「老師同學生性格都好差 ...
你好也曾讀過這間學校?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊