用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 研究增加大學取錄非本地學生人數
樓主: jaycee_mami
go

研究增加大學取錄非本地學生人數 [複製鏈接]

天外之人 發表於 23-3-10 09:58
回覆 stillgood20 的帖子

從內容故事中,好像有少少暗喻"統一"既好 ......跟我所指某樣制度一致,衹係用了水 ...
簡單講: 各有所好.
唔洗去理解太複雜.

---

"人在做,天在看"

最近, 各"大政治KOL" , 用自己理解去"解畫. 太熱鬧了.

有時, "靜心"一.d. 原來, 意思很簡單.

----

如果, 你說我要暗喻.

我會說:  和平, 去找一些"共通點".

---

人有高低, 便有分歧. 問題便是這裡來.
各取所需.  有人要強, 有人要幸福......

----

希望, 你也找到自己所需, 便可.
一時, 太偉大,  為人著想, 是好事.
但, 很不幸, 世界那有那麼多好事呢!

stillgood20 發表於 23-3-10 08:09
我今早醒來, 想想.不只是channel問題.
人係有個人喜好.
比如我兩個囝.一個吃橙.一個吃蘋果.
了解。這種現象稱為同頻共震。𢤦得運用於日常生活中,許多事情都能得心應手。

流浪地球 發表於 23-3-10 11:35
了解。這種現象稱為同頻共震。𢤦得運用於日常生活中,許多事情都能得心應手。
...
能量,振動,頻率。可以話係組成這個宇宙嘅元素。同宇宙同頻同步,可以話係與神同行。

stillgood20 發表於 23-3-10 10:51
簡單講: 各有所好.
唔洗去理解太複雜.
都係,世界那有咁多好事,人無完人.
又不是強人及決策人,自己已教育出好既小朋友,現在平凡過活享受每一天,

ABC-DAD 發表於 23-3-9 21:01
你講得好對。
求其一個topic都可以被玩殘。

按stillgood20家長所講,人有高低,一笑置之嘆茶去~

天外之人 發表於 23-3-10 14:37
按stillgood20家長所講,人有高低,一笑置之嘆茶去~
說得對。我之前已經講咗啦。太過直接講出真相係會令人難受嘅。

流浪地球 發表於 23-3-10 12:31
能量,振動,頻率。可以話係組成這個宇宙嘅元素。同宇宙同頻同步,可以話係與神同行。

宇宙說, 我唔識講太多.

, 能量, 振動, 頻率, 我玩HiFi會面對.

特別是, 喇叭的擺位, 底座, 空氣振動, 電阻聲音頻率…. 都有興趣.

---

我幾無聊, 又無咩錢玩. 但又想玩.

所以, 針對聲音問題, 不斷嘗試調節.

其中, 一個較異想天開的.

考慮嘗試把原有的木箱喇叭, 訂制厚飛機鋁合金板去包圍音箱,

去加強音箱外殼的諧震產生的噪音.

stillgood20 發表於 23-3-10 16:04
宇宙說, 我唔識講太多.
而, 能量, 振動, 頻率, 我玩HiFi會面對.
特別是, 喇叭的擺位, 底座, 空氣振動,  ...
你找對人啦。HiFi 呢家嘢好個人嘅。大前提不是器材本身。而係玩家有沒有一雙金👂朵。年紀比較大嘅人,往往係對超高音失去聴感。所以要加強嘅係聴力,而不是器材。

流浪地球 發表於 23-3-10 16:26
你找對人啦。HiFi 呢家嘢好個人嘅。大前提不是器材本身。而係玩家有沒有一雙金👂朵。年紀比較大嘅人 ...
找對人.
有次老同學問我, 喜歡聽什麼?

我咩都聽.

我答: 會响ge, 我都會聽.

我可以係地鐵大堂售票處, 聽到有人跌一個5蚊銀,
個5蚊銀在地上碌緊ge聲.

昨晚, 我跟老婆講開. 我係入地鐵閘後(大堂), 聽到下層月台, 列車关門前响號.

---

甚至, 天氣差, 氣壓和濕度有改變. 我會聽兩下HiFi, 發覺聲音延誤, 便改天再聽.

stillgood20 發表於 23-3-10 16:34
找對人.
有次老同學問我, 喜歡聽什麼?
嘩,咁算唔算係一種特異功能呢。

流浪地球 發表於 23-3-10 16:44
嘩,咁算唔算係一種特異功能呢。
唔係.
係你個心, 夠唔夠靜.

stillgood20 發表於 23-3-10 16:51
唔係.
係你個心, 夠唔夠靜.
請教吓你,如何才能夠做到靜心呢?

流浪地球 發表於 23-3-10 17:16
請教吓你,如何才能夠做到靜心呢?
我們走得太遠了.
有空再分享.  謝謝

ANChan59 發表於 23-2-26 20:36
點會增加收入,收海外學費都係要倒貼。如果係叻嘅,全獎學金㗎!

可以增加非UGC, 又冇津貼,又冇宿舍,帶動埋經濟

高達紅色 發表於 23-3-11 14:45
可以增加非UGC, 又冇津貼,又冇宿舍,帶動埋經濟

邊個會嚟讀呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-4-25 11:11
邊個會嚟讀呢?

2019 年前嘅租務市場有-部分係大陸學生帶動架!上面-孩政策父母大把錢,有機會比佢哋仔女讀-定大把人黎讀!似乎之前你都唔係香港

高達紅色 發表於 23-5-3 15:46
2019 年前嘅租務市場有-部分係大陸學生帶動架!上面-孩政策父母大把錢,有機會比佢哋仔女讀-定大把人黎 ...

你误会了,我在外地读书工作后回来香港超过三十多年。

你讲这些可能不一定会再发生。我(emoji)朋友因为冇全奖学金,3大学位都唔嚟。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-5-3 16:16
你误会了,我在外地读书工作后回来香港超过三十多年。

你讲这些可能不一定会再发生。我(emoji)朋友因为冇 ...

當然有得選擇就唔會黎,但面對大陸現時每年一千多萬高考人數,現時香港學位萬五個吔!就算加一倍都一定有人讀

高達紅色 發表於 23-5-3 19:01
當然有得選擇就唔會黎,但面對大陸現時每年一千多萬高考人數,現時香港學位萬五個吔!就算加一倍都一定有 ...

Wait and see.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊