用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點會?咁樣罰個小學生係咪重得滯? ...
go

我可以點會?咁樣罰個小學生係咪重得滯? [複製鏈接]

👌
   2    0    0    0

回覆 Anna112 的帖子

宜家D老師, 你一投訴佢, 都無運行.

你小朋友幾大?

跌枝筆落地,弄髒了。咁老師想家長點?返去幫手洗地?

家長,為什麼不先和老師直接對話,而要立即搵校長呢?是否之前已有「前科」問題?

即係校長都同意老師罰小朋友一個星期企?

回覆 bananaGi 的帖子

8歲

回覆 lambeanmama 的帖子

個老師係有前科曾試過同佢講
佢話因為佢係訓導主任所以要有威嚴
所以要等同學怕佢
但我覺得小朋友跌左墨已即時已經有負責任
罰垃圾當日我已問過教育局
教育局亦話唔可以咁
佢話幫我聯絡學校
當時我唔想小事化大我話自己搵學校校長
冇諗過最後因為咁要罰咁耐

Anna112 發表於 23-2-24 18:11

轉校啦

個老師好唔正常咁

Anna112 發表於 23-2-24 07:13
事源小朋友上堂拎枝原子筆出黎玩
跌落地下流墨
小朋友第一時間抹乾淨點知抹大達左小小

第一次拎支筆出黎玩?淨之前都有好多故事,依次只係條導火線?同埋點玩可以玩到支筆漏墨?我大力掟支筆落地下都未必得喎。

如果小朋友屢勸不改,老師用力d罰都明既,當然每位家長承受得住果條底線都會唔同啦。

但如果小朋友真係只係因為第一次玩筆,又咁啱跌筆漏墨漏到地下都有,果位老師又真係小題大做左d。如果連校長都揾埋,其實個party已經玩大左,亦得不到任何改善,我一定會用盡方法要老師知錯,大不了轉校,不過行依步之前要肯定自己小朋友真係已經完全同你坦白。

投訴最錯就是用口,只有寫信記錄在案學校才會怕家長停手!當年我投訴老師都是寫信給校長及cc 校鑑,之後無人敢攪我小朋友,校長直情同我講佢地教導我小朋友無功都有勞叫我比機會老師🤭

回覆 Anna112 的帖子

其實罸小朋友執垃圾一個月或者罸企一星期,已經算是體罸。咁樣罸,對教育小朋友無作用。
可以打電話去教育局投訴,再寫信俾校長,記錄事件。

Anna112 發表於 23-2-24 18:11

「訓導主任所以要有威嚴」所以成件事已經變成你,學生和老師power struggle,好彊下了,你Mon 下小朋友反應如果好影響佢可能真係要稔轉校。
你當日收到老師寫手冊有冇覆老師?只是share下經驗,如果明知個老師煩(唔煩都唔會咁都寫手冊),我會第一時間回覆老師「巳叮囑小朋友下次要小心,以免再生意外損壞公物,亦請代向清潔工友道謝等等」回覆冇怪小朋友亦有強調件事係「意外」但的確自己不小心,等老師下咗啖氣可能唔會再罰小朋友。

和老師鬥完之後,受害人始終是小朋友,我們試過。

投訴給校長之後,竟然在老師口中會有說話聽,非常之不理想。

不少老師很小氣很記仇。

而家好多老師都無心機無heart, 成日搵學生做出氣袋咁

估計你學校宜家已經有人係 EK 睇你嘅留言。。

打比教育局只會讓你先同校長溝通。。

教聯你可以試下,雖然以前教協都係維護老師為主。。
https://hkfew.org.hk

搵明報或 hk01 都可以。。
‹ 上一主題|下一主題