用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中生住學校宿舍利弊?
go

高中生住學校宿舍利弊? [複製鏈接]

有沒有過來人經驗?
   3    0    0    0

Cliokohonda 發表於 23-2-22 22:51
有沒有過來人經驗?

我認為利多於幣:
利-
少咗睇手機/平板電腦時間→學校按時收
多咗時間溫習/做功課
多咗做運動→空餘時間打吓波之類
自理能力提升
增長與同學/roommate 之間相處之道

幣-
恆常課外學野/補習要遷就或時間大改動
假設平時青年人經常與家人分享,少咗家人相處時間
少咗住家飯食

angrybaba    發表於 23-3-2 20:16
pokinponi    發表於 23-2-23 17:21
天外之人    發表於 23-2-23 15:08
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我assume你講本地寄宿?我無本地經驗,但細女中四出國第一年寄宿。我唔想佢一去劇同家姐住,因為想佢識多D朋友,快啲融入當地。睇性格,女係好易識到朋友既,所以因長時間係學校,都好快融入,識到day school同宿生朋友。佢份人本身自律,所以prep time果啲對佢好處未必太大。反而寄宿夠鐘係會收電話電腦,定時定候要有集休活動聯誼,宿舍老師又會久不久入房裝下你做乜,佢覺得無自由。

我覺得可以試下. 紀律, 同人相處, free from parents but 'watched' by peers都係好好既學習. 而且只係1學期.

cafeva 發表於 23-2-23 09:43
我覺得可以試下. 紀律, 同人相處, free from parents but 'watched' by peers都係好好既學習. 而且只係1學 ...

所有體驗都係有助成長

Yanamami 發表於 23-2-23 08:34
我assume你講本地寄宿?我無本地經驗,但細女中四出國第一年寄宿。我唔想佢一去劇同家姐住,因為想佢識多D ...

係呀,你囡囡母校宿舍呀,我有小小擔心會玩到心散哂..

Cliokohonda 發表於 23-2-23 12:09

高中了,唔好擔心咁多,俾佢享受下,有facilities 做咩唔用?

Yanamami 發表於 23-2-23 13:14
高中了,唔好擔心咁多,俾佢享受下,有facilities 做咩唔用?

另一問題係大機會三月中轉gceAL ,怕到時需要外補就麻煩,平日好似五點前開始要留校。

Cliokohonda 發表於 23-2-23 13:53
另一問題係大機會三月中轉gceAL ,怕到時需要外補就麻煩,平日好似五點前開始要留校。
...

補習?好多可以zoom? 又或者問准校方有無得出去補習?

gracelam 發表於 23-2-23 07:55
我認為利多於幣:
利-

學校係市區,住hall 感覺怪怪地。(emoji)

Cliokohonda 發表於 23-2-23 13:55
學校係市區,住hall 感覺怪怪地。(emoji)
一個學期啫係嘛,唔洗諗咁多野啩?

Yanamami 發表於 23-2-23 13:54
補習?好多可以zoom? 又或者問准校方有無得出去補習?

係喎,知唔知gceal further maths 係咪好難讀..

Cliokohonda 發表於 23-2-23 13:57
係喎,知唔知gceal further maths 係咪好難讀..
上網揾啲past paper睇下咪知一二?

Yanamami 發表於 23-2-23 13:57
一個學期啫係嘛,唔洗諗咁多野啩?

是咁的,因為呢排發現佢開始同某男校學生傾電話,又突然提出住hall, 加加埋埋埋好似有啲秘密咁

Cliokohonda 發表於 23-2-23 14:02
是咁的,因為呢排發現佢開始同某男校學生傾電話,又突然提出住hall, 加加埋埋埋好似有啲秘密咁
...

住唔住hall無乜關係,你有張良計佢有過牆梯。睇開啲,你越緊,佢越多秘密,仲難搞。

gracelam 發表於 23-2-23 07:55
我認為利多於幣:
利-

我都覺得係咁,雖然少了與家人交流,但星期六及日可以回家同家人相聚都可以,且應該仲更珍惜大家關係.

Cliokohonda 發表於 23-2-23 12:09

依間好似星期五晚要走,星期一早上回去。即是一星期用5日。我見班女星期五拖喼,所有污糟衫拿囘家洗。星期一當然是新衣服拿囘學校。加上有canteen,所以唔好期望入住後會大大改善自理能力。晚上會收一部電話,唔會收i-pad。聰明女一定有第二部電話。宿友就咩班級都有,所以一定唔會講功課,都幾打成一片。

假如你女堅持去,你又沒有太好的理由反對,就試一個term啦。假如叫停佢又唔會太傷感情,我個人意見就無謂去啦。

我都係知咁多。其他可能都答你唔到。

ok_ko 發表於 23-2-23 17:53
依間好似星期五晚要走,星期一早上回去。即是一星期用5日。我見班女星期五拖喼,所有污糟衫拿囘家洗。星期 ...
衹係講呢啲係學校做得唔夠好唔夠嚴格,更加令學生冇"尊師重道"呢種感覺.  有人講話係要有"自由",但"自由"野唔係咩都可以亂咁用.

ok_ko 發表於 23-2-23 17:53
依間好似星期五晚要走,星期一早上回去。即是一星期用5日。我見班女星期五拖喼,所有污糟衫拿囘家洗。星期 ...

所以我女外國寄宿就徹底得多,手機,ipad,電腦全部收,家長要填上以上用品既品牌型號同顔色,好認真㗎。鬼機?No way.

始終香港寄宿衹係gimmick野,唔會好嚴。話時話,學校老師不嬲唔嚴,我女果時中午校用電話被老師收左,要家長去攞番,我去到好似認領失物咁,老師遠遠見到我就笑笑口交番俾我,一句“教訓”都無。

天外之人 發表於 23-2-23 18:03
衹係講呢啲係學校做得唔夠好唔夠嚴格,更加令學生冇"尊師重道"呢種感覺.  有人講話係要有"自由",但"自由"野 ...

其實從邊句描述見到有乜野會“更加令學生無尊師重道”呢?你都“延伸”得幾遠。

beastiebistro    發表於 23-2-25 06:45
‹ 上一主題|下一主題