用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕節機票
go

[英國] 聖誕節機票 [複製鏈接]

阿女今年九月第一次去寄宿,Agent 話聖誕節嘅機票已經要訂,請問你哋大概係幾時幫仔女訂聖誕節放假嘅機票?
   1    0    0    0

tkokitty 發表於 23-2-21 14:21
阿女今年九月第一次去寄宿,Agent 話聖誕節嘅機票已經要訂,請問你哋大概係幾時幫仔女訂聖誕節放假嘅機票? ...
有時間表就開始睇, 平就買.
但黎緊9月先第一年過, 我就會開學之後先買, 睇下開學之後會唔會有香港新同學可以一齊坐, 有個照應.

阿女今年九月第一次去寄宿,Agent 話聖誕節嘅機票已經要訂,請問你哋大概係幾時幫仔女訂聖誕節放假嘅機票? ...

而家機票價格無早一排甘貴,我唔會甘早買定,返左學有曬時間表先買,我自己鐘意上航空公司官網訂,久唔久望下如果平先買,舊年其實9月買都未貴,太早未必平。

yuyueng 發表於 23-2-21 14:57
而家機票價格無早一排甘貴,我唔會甘早買定,返左學有曬時間表先買,我自己鐘意上航空公司官網訂,久唔久望 ...
但係暑假机票CX己比個幾月前贵左~30%了

一月已經冇乜位平了,每年十二月英國返香港,一月十日前香港去英國也是常滿。
國泰今日開始開返多一班,郁到十月份。

twhkleung 發表於 23-2-21 15:30
但係暑假机票CX己比個幾月前贵左~30%了
我啱啱先買暑假機票,6/29 號返香港,9月去倫敦直航CX 有£1200 , 轉機坐卡塔爾就£880,我覺得唔貴。

回覆樓主:

現在常,是否會陸續開多d航班?聖誕機票遲d會多d,平d?

pollykpk 發表於 23-2-22 08:41
現在常,是否會陸續開多d航班?聖誕機票遲d會多d,平d?

聖誕唔好預會平,太旺。

我哋都係9 月去boarding, 已買了聖誕來回機票,本來佢話坐轉機但忽然又改變主意話坐直航,上個月買時兩程都有直航,而家再看,返去英國當日那程已冇曬直航。如果你選擇坐轉機就反而多些少航空公司可以揀,唔使太急,但如果打算坐直航的話都係早點訂好。

過客 發表於 23-2-21 14:48
有時間表就開始睇, 平就買.
但黎緊9月先第一年過, 我就會開學之後先買, 睇下開學之後會唔會有香港新同學可 ...

等9 月開學先買聖誕機票,如果直航嘅我相信一係full 曬,-係就剩下貴價票,而家復常回港放假的學生人流會多好多。我諗香港同學回港嘅都係坐嗰-兩班機,唔使約都好大可能會遇到

yuyueng 發表於 23-2-21 23:40
我啱啱先買暑假機票,6/29 號返香港,9月去倫敦直航CX 有£1200 , 轉機坐卡塔爾就£880,我覺得唔貴。 ...

我都睇緊,7月去細仔畢業,plan 7/16~29,CX$12371,其他要轉機都要$12K,可能暑假,知唔知CX仲有無免手續費改日子?

Taimum 發表於 23-3-2 10:11
我都睇緊,7月去細仔畢業,plan 7/16~29,CX$12371,其他要轉機都要$12K,可能暑假,知唔知CX仲有無免手續 ...

CX 直航$12000左右系平,因為疫情前都大概呢個價,反而系轉機既貴左好多,使唔使比手續費似乎條款,我買Qatar可以免費改一次。

搭單問吓...要到放榜後先會知去英國或加拿大升學,即係最快都要7月尾咁上下先會知,硬食貴機票都預咗,但擔心緊係咪會好難買到機票趕開學。請問有無乜購票策略可以分享吓?

大食媽咪 發表於 23-3-2 12:00
搭單問吓...要到放榜後先會知去英國或加拿大升學,即係最快都要7月尾咁上下先會知,硬食貴機票都預咗,但擔心 ...

我覺得真係無得提早買,英國和加拿大係兩個國家,最終去邊都唔知。如果全部offer 在英,反而容易,睇firm choice 和insurance choice兩校的academic calendar 即可。

大食媽咪    發表於 23-3-2 17:37

機票一定買到,係價錢而已。而且英國大學year 1學生開學後才回學校都係常見嘅。

回覆 SIYip 的帖子

原來開咗學先到步都常見,咁都放心啲。

yuyueng 發表於 23-3-2 10:52
CX 直航$12000左右系平,因為疫情前都大概呢個價,反而系轉機既貴左好多,使唔使比手續費似乎條款,我買Qa ...

昨日買左$12371, 今日平左$1K

聽聞買倒頭飛的機票(即英國->香港->英國)會便宜D, 是真的嗎?

回覆樓主:

唔多覺,剛買了14/12 英國返香港來回BA, $14100 連tax

yolandaong 發表於 23-3-7 13:11
聽聞買倒頭飛的機票(即英國->香港->英國)會便宜D, 是真的嗎?

唔覺
‹ 上一主題|下一主題