用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2025 DSE 計分問題
樓主: hidingdong
go

2025 DSE 計分問題 [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-2-26 20:24
我女都係豪埋12篇範文比佢!

嘩!嘩!嘩!

唔係噃,印象中你女中文 5* 㗎噃!

hea 考 12 篇章都有 5* ,一個好令人振奮,值得跟從的案例!

要以你女作為榜樣!

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 18:13
我覺得中文 12篇範文 先想死,個量等如 12科 LS
分又少!
中文科其實唔是考課外白話文及文言文多d咩? 書本內容占比咁多?

10090 發表於 23-2-26 20:52
大家似乎錯咗重點,最主要嘅改動係選修科最低成績由level 2變成level 3,教大和嶺南除外
即係除咗數學之外 ...

你記錯了,2023或以前,
6大:332233
嶺大教大其他獨立U:33222

一直electives都係要3架

2024或以後

6大:332A33
嶺大教大其他獨立U:332A22

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 20:52
嘩!嘩!嘩!

唔係噃,印象中你女中文 5* 㗎噃!

佢好彩咋!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Dylanli2017 發表於 23-2-26 21:18
中文科其實唔是考課外白話文及文言文多d咩? 書本內容占比咁多?
12 篇章的考分只佔中文全科~7%

但佔你的温習時間就無從估計

反正中文科嘅嘢,如夢幻泡影,你死讀爛讀,都攞唔足7 %
因為以前已溫過考過,依家去 hea 考,又唔會0分

攬咁大壇嘢,溫唔溫都係 2~3分的分別,算把啦!

小鹿揀學校 發表於 23-2-27 09:30
12 篇章的考分只佔中文全科~7%

但佔你的温習時間就無從估計
原來只占7%,唔怪得之你話放棄。咁其實中文係課外部分拎多d分似乎易d,隨時呢part拎多幾分就補到範文果part了。

Dylanli2017 發表於 23-2-27 10:20
原來只占7%,唔怪得之你話放棄。咁其實中文係課外部分拎多d分似乎易d,隨時呢part拎多幾分就補到範文果part ...

係呀!我女從來唔溫範文, 佢話嘥氣嘥時間背文同硏究點答題, 不如溫吓X科仲好!

不過中文經常徘徊2同3, 範文就係你嘅救命稻草!

但2024年開始20篇範文又唔同玩法!

gracelam 發表於 23-2-27 12:23
係呀!我女從來唔溫範文, 佢話嘥氣嘥時間背文同硏究點答題, 不如溫吓X科仲好!

不過中文經常徘徊2同3, ...

範文是由中一至中六課文入面簡20篇? 20篇先至得7%,真是讀到暈。你個女唔溫範文都5*,作文好高分?

Dylanli2017 發表於 23-2-27 13:42
範文是由中一至中六課文入面簡20篇? 20篇先至得7%,真是讀到暈。你個女唔溫範文都5*,作文好高分? ...

2024開始我冇留意20篇範文佔幾多%,我女舊年考仲係12篇範文, 佢卷一4卷二及卷三5**, 拉云 5*

gracelam 發表於 23-2-27 16:16
2024開始我冇留意20篇範文佔幾多%,我女舊年考仲係12篇範文, 佢卷一4卷二及卷三5**, 拉云 5*
...
卷二,三是課外?

Dylanli2017 發表於 23-2-27 16:53
卷二,三是課外?

卷二作文
卷三聆聽及綜合(作實用文)

gracelam 發表於 23-2-27 17:13
卷二作文
卷三聆聽及綜合(作實用文)

作文拎5**好叻,有冇補習?定是靠睇多d書就可以?

Dylanli2017 發表於 23-2-27 17:38
作文拎5**好叻,有冇補習?定是靠睇多d書就可以?

中五補咗3個月,主要攞D白話文/文言文做題,作吓文比老師改睇吓同學校比分有冇大出入。後來太忙冇補! 宜家幫緊阿Sir做助教呃飯食!

重點:中學開始睇堅多中文書

gracelam 發表於 23-2-27 17:46
中五補咗3個月,主要攞D白話文/文言文做題,作吓文比老師改睇吓同學校比分有冇大出入。後來太忙冇補! 宜家 ...
作文同文言文會有關?

Dylanli2017 發表於 23-2-27 17:57
作文同文言文會有關?

2樣野,補習一方面做多D閱讀理解包括白話文及文言文,另一方面作多幾篇文比出面老師改睇吓同校內老師評分有冇出入。

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:11
要求7科的,現在還有HKU Business 的所有學系。雖然只說(如有第7科,會加0.2X 第7科), 咁即係話你第7科 ...
thanks for sharing, new information to me!

General Entrance Requirements (GERs) and Score Calculation for UGC-Funded Bachelor's Degree Programmes (from 2024 Entry Onwards; as at 16 Feb 2023)
https://www.hkacmgm.org/wp-content/uploads/2023/02/GERs-for-JUPAS-Bachelors-Degree-Programmes-2024-Entry-Onwards_230217.pdf

https://www.hkacmgm.org/?p=3386

HKU 2022 Admissions Scores
https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2022-11/2022%20JUPAS%20Admissions%20Score.pdf

CUHK Useful Information for JUPAS Applicants 2023 Entry [Programme-specific Requirements, Selection Principles and HKDSE Subject Weighting]

https://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/useful-information-2023.pdf

回覆 bbc0101 的帖子

Thanks so much, very useful information.
It's good to know the 2024 admission requirements as early as possible.

Just have a very quick look, HKU still maintains counting 5 or 6 subjects in 2024.

chez 發表於 23-3-8 14:11
回覆 bbc0101 的帖子

Thanks so much, very useful information.

睇真D,個label寫注解1, 公社科不計分。

5科,即是要修5科+公社科=6
6科,即是要修6科+公社科=7

HKU有商學院已經計緊7科
CU話計best 5unless specified (MBChB應該係specified 個D)

nicolemummy 發表於 23-3-8 23:19
睇真D,個label寫注解1, 公社科不計分。

5科,即是要修5科+公社科=6
所以依家學校至少要學生揀3x
‹ 上一主題|下一主題