用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯vs 李國寶
樓主: Degnuf
go

聖類斯vs 李國寶   [複製鏈接]

yeikaki 發表於 23-2-22 12:29
聖類斯 vs 高主教, 那間好些?

高主教啦

回覆樓主:

我覺得李國寶資源配套都好好,本身係中西區,仔仔b1b生,上年LKP收左,自行吾收,最後決定要offer放棄大抽獎, 呢個係好難既抉擇,但仔仔自己揀,最主要係中西區如大抽獎抽吾中好易跌去b2c學校,阿仔接受吾到,而聖類斯上年無show大概banding,大家估係1c-2a,而實際有朋友入讀,成績都不似如期無乜出路,而校風亦一般,阿仔知道後都怕抽中,而且上年同學仔好多b2生都抽到聖類斯,相信聖類斯成績都仲係好浮動,都好surprise big exam係升去1b

回覆樓主:

LKP分set上堂,多活動,雖然NCS分開左set上英文,但其他科目都會有機會溝通接觸,感覺自己仔仔英文水平明顯提升左

yeikaki 發表於 23-2-22 12:29
聖類斯 vs 高主教, 那間好些?

當然高主教

回覆樓主:

而且直資學校老師一定比津校關愛,LKP都係,仔仔返學都好開心,唯一壞處係地點,始終遠

回覆樓主:

但留意,因起碼有1班NCS,而且LKP主打英文,所以中文會較差,會直接影響DSE成績,但學校有心提升,搵左駐校作家,當然未知成效係點,但學校有心提升都係一個好既資源

karltse 發表於 23-2-22 18:57
但留意,因起碼有1班NCS,而且LKP主打英文,所以中文會較差,會直接影響DSE成績,但學校有心提升,搵左駐校 ...

呢幾年嘅DSE生可能大多都係當年嘅band2生,有咁嘅成績算係咁,LKP係近幾年先收9成band1(田北辰講),希望見到成績會有所提升

joe12211981 發表於 23-2-22 20:59
呢幾年嘅DSE生可能大多都係當年嘅band2生,有咁嘅成績算係咁,LKP係近幾年先收9成band1(田北辰講),希望 ...

係呀,呢個都係main point

karltse 發表於 23-2-22 22:18
係呀,呢個都係main point

仲有上升空間

karltse 發表於 23-2-22 18:37
而且直資學校老師一定比津校關愛,LKP都係,仔仔返學都好開心,唯一壞處係地點,始終遠
...

直資師生比例一般高過津校,但無證據顯示關愛程度較高,要睇個別學校文化

hiuching8 發表於 23-2-22 22:23
直資師生比例一般高過津校,但無證據顯示關愛程度較高,要睇個別學校文化
...

我講得吾係咁好,應該話,因為直資學校資源配套比較多&彈性,老師會較多時間可以了解學生需要,提升關愛度,當然都要睇老師既本質,而暫時LKP老師都好好

karltse 發表於 23-2-22 18:28
我覺得李國寶資源配套都好好,本身係中西區,仔仔b1b生,上年LKP收左,自行吾收,最後決定要offer放棄大抽 ...
請問你小朋友上年有考慮中基嗎?如果中基和李國寶比較,邊間會好啲?謝謝你

karltse 發表於 23-2-22 18:57
但留意,因起碼有1班NCS,而且LKP主打英文,所以中文會較差,會直接影響DSE成績,但學校有心提升,搵左駐校 ...
除左中文,佢理科成績好似都麻麻,因為係學校網頁無顯示出黎?

encina 發表於 23-3-13 00:32
請問你小朋友上年有考慮中基嗎?如果中基和李國寶比較,邊間會好啲?謝謝你 ...

無,因為之前知道最尾會收較多b2生,而事實身邊都有好幾個b2生好早就有中基offer, 而且中基好似想谷成績,怕會讀得好辛苦,而且去中基路程遠過LKP, 所以無考慮,不過中基既stem係幾好,如果鐘意既可以考慮中基

joe12211981 發表於 23-2-22 20:59
呢幾年嘅DSE生可能大多都係當年嘅band2生,有咁嘅成績算係咁,LKP係近幾年先收9成band1(田北辰講),希望 ...

其實LKP近年仍然收不少B2學生

encina 發表於 23-3-13 00:36
除左中文,佢理科成績好似都麻麻,因為係學校網頁無顯示出黎?

李國寶無顯示4+科目應低於日校水平

2022年
數學4+ ~50% (日校 39.0%)
M1 4+ [·] (日校 53.1%)
M2 4+ [·] (日校 58.3%)

物理4+ ~50% (日校 49.8%)
化學4+ ~61% (日校 52.4%)
生物4+ [·] (日校 45.4%)

~ 棒形圖數字

2022 HKDSE result
https://www.hkmadavidli.edu.hk/achievements/public_examination_results/?achievement=13

2022_Level4_Chart
https://www.hkmadavidli.edu.hk/upload/examination/13/docfile/62d7ba48d0caf.pdf

https://www.hkmadavidli.edu.hk/upload/examination/13/photos/62d7ba5ceab39.jpg

Mchacha 發表於 23-3-13 14:48
其實LKP近年仍然收不少B2學生

早期有收B2,但近年已收9成B1生了

karltse 發表於 23-3-13 12:38
無,因為之前知道最尾會收較多b2生,而事實身邊都有好幾個b2生好早就有中基offer, 而且中基好似想谷成績, ...
如果中基收多BAND2, 但佢地DSE好啲,咁唔係表示學校教得好?

Poyau 發表於 23-3-13 16:43
李國寶無顯示4+科目應低於日校水平

2022年
其實我都係咁理解,不過見佢入學講座話有接近7成入本地大學學位,又好似好過聖類斯,當然唔知入咩科目
‹ 上一主題|下一主題