用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密、華英、東九龍匯基
樓主: MrsMu
go

迦密、華英、東九龍匯基   [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-2-23 21:38
你對,我睇咗條link,Chem Bio開2班!

不過選科局限都唔細,比如1X揀chem就無得PCB

MicWong777 發表於 23-2-23 21:34
現在好少人選phy. 不用怕。

多謝提醒,不過我都係路過

因為 Physics 主要讀 engineering 才有用?

回覆樓主:

Del

strawberrychic 發表於 23-2-23 23:59
因為 Physics 主要讀 engineering 才有用?

不是bio 才少人讀吗?

elective 嚟講,報 phy 只比 bio, chem, econ 人少,排行第4,咁叫少人選?

strawberrychic 發表於 23-2-23 23:59
理工3寶呢d神科,phy 有加乘㗎,係x10 呀!

travelman 發表於 23-2-24 01:30

正正相反, bio 是最多人讀的 elective ,報醫療科有加乘,有著數呀!

2023年新鮮熱辣數據說明一切…

小鹿揀學校 發表於 23-2-24 08:25
理工3寶呢d神科,phy 有加乘㗎,係x10 呀!

PT好似phy bio x10 chem x7
但phy 比較難考,bio , Chen 比較容易

travelman 發表於 23-2-24 01:30

Bio 是最多日校考生的選修科

2022年
日校考生
主科
中文 39,819
英文 40,948
數學 40,774
通識 40,737

甲類選修
生物 11,543
化學 10,519
經濟 10,413
物理 8,819
地理 7,221

企會 5,945
中史 5,341
資通 4,907
歷史 4,316
數M2 4,042

視藝 3,144
旅款 3,043
企管 2,360
數M1 2,047
中國文學 1,147

體育 910
健社 701
倫宗 672
DAT 392
組合科學 248

英語文學 245
音樂 159
FST 114
綜合科學 67
FCT 38

MrsMu 發表於 23-2-23 20:56
咁早諗埋揀科,真係好煩
唔知匯基揀科又係點?
揀匯基因直資,揀科比較有彈性,學校會參考同學揀科意向同成績開班,即多人選修而成績又ok,可以開多一班應付需求.

MrsMu    發表於 23-2-24 19:05

對於大學選科,Phy相對無Bio同Chem咁重要,因為想修讀工程科目的人遠比想修讀醫護的人少

hiuching8 發表於 23-2-24 23:11
對於大學選科,Phy相對無Bio同Chem咁重要,因為想修讀工程科目的人遠比想修讀醫護的人少
...

依家唔係娶老婆,phy or bio ,唔洗 2揀1 㗎,可以 2 個都要….
咁加乘咪有 2x10 囉,易入理工3寶好多㗎!

溫馨提示: phy 4 的加乘仲要高分過 econ 5**  

小鹿揀學校 發表於 23-2-25 07:46
依家唔係娶老婆,phy or bio ,唔洗 2揀1 㗎,可以 2 個都要….
咁加乘咪有 2x10 囉,易入理工3寶 ...

有啲人數學能力一般,好難讀得好Phy,佢哋鍾意揀商科
如果讀齊Bio/Chem/Phy,三科都要做SBA,會好辛苦

hiuching8 發表於 23-2-25 08:10
有啲人數學能力一般,好難讀得好Phy,佢哋鍾意揀商科
如果讀齊Bio/Chem/Phy,三科都要做SBA,會好辛苦
...
同意呀,揀科要順小朋友品性興趣行事,勉強冇幸福,

但樓主小朋友鐘意 stem ,因只開得一班而讀唔到 phy ,到時先知就真係大鑊鳥.…

小鹿揀學校 發表於 23-2-24 08:28
正正相反, bio 是最多人讀的 elective ,報醫療科有加乘,有著數呀!

2023年新鮮熱辣數據說明一 ...

2023年選修科學校考生報考人數
生物繼續居首 經濟超越化學進佔第二

2023年 | 2022年
學校考生報考 | 日校考生應考
--------------------------------------------------
人數 42,903(甲類) | 41,196

主科
中文 41,621 | 39,819
英文 42,832 | 40,948
數學 42,818 | 40,774
通識 42,784 | 40,737

甲類選修
生物 12,336 | 11,543
經濟 11,385 | 10,413
化學 11,284 | 10,519
BAFS 9,182 | 8,305 (A 5,945 BM 2,360)
物理 9,160 | 8,819

地理 7,254 | 7,221
中史 5,493 | 5,341
資通 5,364 | 4,907
歷史 4,282 | 4,316
數M2 4,200 | 4,042

視藝 3,531 | 3,144
旅款 3,288 | 3,043
數M1 2,142 | 2,047
中國文學 1,190 | 1,147

體育 1,070 | 910
健社 839 | 701
倫宗 693 | 672
DAT 566 | 392
組合科學 244 | 248

T&L 223 | 152 (FST 114 FCT 38)
英語文學 212 | 245
音樂 170 | 159
綜合科學 53 | 67

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/media/facts/facts.html

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2023_HKDSE_Registration_as_at_20220126.pdf

MrsMu 發表於 23-2-17 22:44
我哋都覺得迦密好適合,但迦密有個transport society, 仔仔係地鐵、巴士迷,估計如果入咗迦密,應該會沉迷 ...

純粹路過。

如果迦密有transport society,你小朋友起碼識到一班志同道合嘅同學呀。點都好過自己一個走去做行車紀錄員咁悶呀!

MrsMu    發表於 23-2-27 00:28

上面師兄說得對。小朋友鐘情交通公具,自己尋找資料,不斷探索,跟同學討論研究,這正是每個學生应有的學習態度。隨年歲憎長,技巧成熟,相同嘅熱忱如能應用在其他學習科目或小組project上,成績可期。這遠比時下年青人,只受打机,活在自我世界好得多。如學校有這學會而你小朋友又鐘意,這真是绝配。迦密是地區名校,未到神级,你小朋友是邨校頭一批,入到就應讀到。祝成功入讀心信中學。

MrsMu    發表於 23-2-27 00:32

回覆 MrsMu 的帖子

唔可以咁講,係視乎嗰屆有幾多人想讀嗰科,所謂1班Bio n 1班 Chem係指嗰班全都有修Bio/Chem, 其實全级可以有>50%讀Bio/Chem,,每年都唔同。我校高中每級有4班,
一班文科(每年Base group唔同,Geog、 中史、Hist都試過)
一班商科(一般Base group係Econ)
2班理科(一般Bio n Chem,Phy選讀人數一般沒有多都可做Base Group)
但無論你邊班都可以修Phy, 我知有同學仔文科班,修Phy, Hist,Geog。我小朋友的組合更係全級得佢一個添。
所以不用擔心選唔到自己想讀的科,>90+%入到自己想讀/適合的科。

回覆 MrsMu 的帖子

唔係囉,唔知點解有依個誤會,PCB的同學有好多人讀,2班理科班就有唔少。其實沒有什麼神科組合,只有合適自己小朋友的組合,我都識唔少讀PCB,但因不合性格唔係中途drop科,就係吊住命讀。即係我校讀M1/2,S4時30~40人讀,但真係考好多時剩10+人,亦有個別年份有例外。小朋友成長中,太早真係好難定啱乜科。只要選科夠flexible就好了
‹ 上一主題|下一主題